Ίκτερος στα μωρά – Πότε πρέπει να ανησυχούν οι γονείς;

1
Ίκτερος στα μωρά – Πότε πρέπει να ανησυχούν οι γονείς;

Το ήξερες ότι μέχρι 60-70% των μωρών διαγιγνώσκονται με νεογνικό ίκτερο; Οι γονείς συχνά αναρωτιούνται πότε πρέπει να ανησυχούν όταν πρόκειται για ίκτερο στα μωρά.

Η Lalit και η Yamini Kakkar, ανήσυχοι γονείς ενός νεογέννητου 4 ημερών, αντιμετώπιζαν ένα παρόμοιο δίλημμα όταν το παιδί τους διαγνώστηκε με ίκτερο. Ο παιδίατρός τους τους παρέπεμψε στον νεογνολόγο στο νοσοκομείο Sitaram Bhartia, στο Νότιο Δελχί.

Ο νεογνολόγος συνέχισε να συμβουλεύει τους ανήσυχους γονείς – «Πρέπει να σημειώσετε ότι δεν χρειάζονται όλα τα μωρά θεραπεία καθώς η χολερυθρίνη ορού (κίτρινη χρωστική ουσία) μέχρι ένα ορισμένο όριο είναι φυσιολογική. Μόνο εάν η χολερυθρίνη του ορού υπερβεί μια ορισμένη τιμή, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα.»

Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις σχετικά με τον ίκτερο στα μωρά που έκαναν οι Lalit και Yamini κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεών τους με τον γιατρό.

Τι προκαλεί τον ίκτερο στα νεογνά;

Ο ίκτερος στα μωρά εμφανίζεται λόγω της συσσώρευσης μιας κίτρινης χρωστικής, που ονομάζεται χολερυθρίνη, στο σώμα τους. Όταν το μωρό είναι ακόμα στη μήτρα, ο πλακούντας της μητέρας βοηθά στην αποβολή της χρωστικής από το σώμα του μωρού.

Τα μωρά χρειάζονται αιμοσφαιρίνη στη μήτρα για να αντλήσουν οξυγόνο από το αίμα της μητέρας. Μετά τη γέννηση, ωστόσο, αυτή η επιπλέον αιμοσφαιρίνη στο αίμα τους διασπάται σε χολερυθρίνη και αποβάλλεται από το σώμα μέσω του ήπατος.

Το συκώτι του βρέφους, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ανώριμο μετά τη γέννηση και συχνά αδυνατεί να χειριστεί και να αποβάλει μόνο του τη χολερυθρίνη. Αυτός είναι ο λόγος που πολλά νεογνά εμφανίζουν ίκτερο μετά τη γέννηση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συσσώρευση της κίτρινης χρωστικής κορυφώνεται περίπου την 3η ή 4η ημέρα μετά τη γέννηση και στη συνέχεια αρχίζει να μειώνεται.

«Είναι ο ίκτερος στο νεογέννητο παιδί μου ένδειξη υπάρχουσας ή πιθανής ηπατικής νόσου;» ρώτησε ο Λαλίτ, καθώς διατύπωνε τις αμφιβολίες του. Οι φόβοι του Λαλίτ έπεσαν αμέσως όταν τον καθησύχασαν ότι αυτή είναι μια κοινή παρανόηση.

Τα περισσότερα μωρά που αντιμετωπίζουν ίκτερο υφίστανται παρόμοιο μοτίβο μετά τη γέννηση.

Ορισμένες ασθένειες ή πρακτικές, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένες πιθανότητες ίκτερου στα νεογνά –

  1. Ανεπαρκής Σίτιση
    Εάν το μωρό δεν τρέφεται σωστά ή δεν τρέφεται σωστά, μπορεί να αφυδατωθεί. Αυτό θα προκαλέσει τη συσσώρευση της κίτρινης χρωστικής (χολερυθρίνης) στο σώμα.
  2. Ασυμβατότητες ομάδων αίματος
    Ο ίκτερος είναι πιο πιθανό να είναι σοβαρός σε περίπτωση που το μωρό και η μητέρα έχουν ασυμβίβαστους τύπους αίματος (τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες με ομάδα αίματος Ο ή αρνητική ομάδα αίματος Rh διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο).

3. Άλλες Σπάνιες Καταστάσεις
Ορισμένες άλλες σπάνιες καταστάσεις όπως η ανεπάρκεια G6DP (γλυκόζη 6 φωσφορική αφυδρογονάση) μπορεί επίσης να είναι ο λόγος για αυξημένο ίκτερο στα μωρά.

Πώς επηρεάζει ο ίκτερος ένα μωρό;

Μερικά συμπτώματα ίκτερου στα μωρά περιλαμβάνουν:

  • Κίτρινο δέρμα, ειδικά γύρω από το πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής
  • Μια κίτρινη χροιά στα λευκά μέρη των ματιών του βρέφους
  • Πιο σκούρα, κίτρινα ούρα
  • Ωχρά ή ανοιχτόχρωμα κόπρανα
  • Δυσκολίες σίτισης

Μπορεί ο ίκτερος να είναι επιβλαβής για τα μωρά;

Ο ίκτερος στα μωρά δεν είναι θανατηφόρος, αλλά ο σοβαρός ίκτερος μπορεί να οδηγήσει σε πιθανές μελλοντικές επιπλοκές, όπως εγκεφαλική παράλυση, απώλεια ακοής κ.λπ. Ο ίκτερος μπορεί επίσης να διαρρεύσει στον εγκέφαλο και να προκαλέσει μόνιμη βλάβη (χρώση των βασικών γαγγλίων, που ονομάζεται επίσης πυρήνας).

Ο ίκτερος στα μωρά μπορεί να είναι επιβλαβής εάν τα επίπεδα αυξηθούν σε υψηλή τιμή χωρίς επίβλεψη ή κατάλληλη θεραπεία. Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν η χολερυθρίνη ορού είναι μεγαλύτερη από 20-25 mg/dl.

Οι γονείς θα πρέπει να έχουν κατά νου, ωστόσο, ότι εάν ληφθούν έγκαιρα μέτρα τότε ο ίκτερος συνήθως δεν αποτελεί αιτία ανησυχίας. Σας συμβουλεύουμε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για συμβουλές έγκαιρα.

Ο Γιαμίνι ήθελε να μάθει αν το νεογέννητό τους θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την πάθηση. Έθεσε την ερώτησή της.

Ποιο επίπεδο ίκτερου είναι επικίνδυνο στα νεογνά;

Δεν υπάρχει καμία ενιαία τιμή της χρωστικής του ίκτερου (χολερυθρίνη) που να είναι παγκοσμίως επικίνδυνη. Η ανοχή του μωρού στη χολερυθρίνη εξαρτάται από παράγοντες όπως:

  • Η περίοδος κύησης του μωρού, δηλαδή εάν το μωρό είναι πρόωρο ή όχι
  • Το βάρος του μωρού
  • Παρουσία συνοδών χαρακτηριστικών όπως ασυμβατότητα ομάδας αίματος
  • Ημέρα της ζωής, καθώς η ανοχή διαφέρει μεταξύ της πρώτης ημέρας της ζωής και της πέμπτης ημέρας

Χρησιμοποιώντας την Κατευθυντήριες γραμμές Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), οι νεογνολόγοι είναι σε θέση να αξιολογήσουν και να παρέχουν κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τα επίπεδα ανοχής κάθε μωρού.

Το νεογέννητο των Lalit και Yamini κρατήθηκε υπό παρακολούθηση για πάνω από μια εβδομάδα. Δυστυχώς, τα συμπτώματά του δεν εξαφανίστηκαν και οι γονείς του ανησυχούσαν όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα και ήθελαν να μάθουν την πορεία δράσης για τη θεραπεία του μωρού τους.

Θεραπεία ίκτερου σε βρέφη

Εάν το επίπεδο χολερυθρίνης είναι μεγαλύτερο από το ανώτατο όριο ανοχής για το μωρό, τότε συνιστάται η φωτοθεραπεία, όπως συνέβη για το μωρό του Lalit και του Yamini.

Φωτοθεραπεία – ποια είναι η θεραπεία για τον ίκτερο σε ένα νεογέννητο;

Η φωτοθεραπεία ή η φωτοθεραπεία, είναι μια θεραπευτική επιλογή για μωρά που πάσχουν από σοβαρό ίκτερο, όπου μια διαδικασία που ονομάζεται φωτοξείδωση και φωτοϊσομερισμός μειώνει τα επίπεδα χολερυθρίνης στο σώμα του μωρού.

Το μωρό θα τοποθετηθεί κάτω από μια λάμπα αλογόνου ή φθορισμού με καλυμμένα τα μάτια και τα γεννητικά του όργανα. Έτσι, το δέρμα τους λευκαίνεται και η κίτρινη χρωστική ουσία στο σώμα διασπάται ή λύεται, η οποία στη συνέχεια απεκκρίνεται μέσω των κοπράνων ή των ούρων.

Είναι ασφαλής η φωτοθεραπεία;

Η Yamini αναρωτήθηκε αν η φωτοθεραπεία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το παιδί της και ήθελε να ενημερωθεί πλήρως πριν προχωρήσει σε αυτήν.

Η φωτοθεραπεία, εάν εκτελεστεί σωστά, είναι αρκετά ασφαλής και δεν προκαλεί σημαντικές παρενέργειες. Λόγω των προφυλάξεων που λαμβάνονται κατά τη διαδικασία, τα μάτια του μωρού δεν επηρεάζονται από το έντονο φως.

Τα βρέφη που εισάγονται στη ΜΕΘ για τη διαδικασία της φωτοθεραπείας συνήθως λαμβάνουν εξιτήριο εντός 24-48 ωρών από την εισαγωγή.

Η Yamini κατάλαβε ότι η φωτοθεραπεία είναι μια χρήσιμη επιλογή για τα νεογέννητα με ίκτερο, αλλά παρόλα αυτά ήθελε να μάθει εάν υπήρχαν οικιακές θεραπείες που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που το παιδί της αντιμετωπίσει δυσφορία.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τον ίκτερο στο σπίτι;

Δεν συνιστούμε θεραπεία στο σπίτι για τον ίκτερο στα μωρά, αλλά υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι γονείς για να αποτρέψουν την εμφάνιση σοβαρού ίκτερου όπως:

Θηλασμός, σύμφωνα με τις οδηγίες

Η έλλειψη σωστού θηλασμού θα μπορούσε να επιδεινώσει τον ίκτερο στα μωρά, και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να ακολουθούνται οι σωστές πρακτικές θηλασμού.

Η σωστή έκθεση στο ηλιακό φως

Το ηλιακό φως είναι επίσης χρήσιμο στη μείωση του ίκτερου. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι το φως του ήλιου δεν είναι θεραπεία και το μωρό θα χρειαστεί φωτοθεραπεία εάν η κατάστασή του επιδεινωθεί.

Διατροφικές προτάσεις

«Υπάρχουν κάποιες τροποποιήσεις διατροφής που πρέπει να κάνω;» ρώτησε ο Γιαμίνι. Αναρωτήθηκε αν αυτό που έτρωγε θα μπορούσε να έχει επίδραση στην κατάσταση του παιδιού της.

Ο γιατρός τη βοήθησε να καταλάβει ότι σύμφωνα με την τρέχουσα ιατρική βιβλιογραφία, δεν υπάρχει καμία επίδραση της διατροφής της μητέρας στον ίκτερο του μωρού.

Τι θα συμβεί αν ο ίκτερος ενός μωρού δεν υποχωρήσει;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ίκτερος στα μωρά δεν χρειάζεται να προκαλεί ανησυχία, καθώς η κατάσταση υποχωρεί εντός 14 ημερών από τη γέννηση.

Εάν ο ίκτερος εξακολουθεί να υπάρχει μετά από 14 ημέρες μετά τη γέννηση, τότε ονομάζεται επίμονος ή παρατεταμένος ίκτερος στα νεογνά. Το παιδί σας θα υποβληθεί σε ορισμένες εξετάσεις για να ανιχνεύσει την παρουσία οποιωνδήποτε ασθενειών που μπορεί να προκαλούν επίμονο ίκτερο και θα αντιμετωπιστεί ανάλογα.

Το ζευγάρι ένιωθε ικανοποιημένο τώρα που όλες οι ερωτήσεις του είχαν απαντηθεί από τον νεογνολόγο. Οι Lalit και Yamini κλήθηκαν να φέρουν το νεογέννητό τους για έλεγχο παρακολούθησης μετά τη λήψη της θεραπείας με φως.

Ο γιατρός έκανε μια διεξοδική επισκόπηση της κατάστασής του και παρατήρησε ότι η συνεδρία της φωτοθεραπείας είχε λειτουργήσει καθώς το δέρμα του παιδιού τους δεν φαινόταν πλέον τόσο κίτρινο. Προς μεγάλη ανακούφιση των γονιών, ο γιατρός θεώρησε ότι το νεογέννητο θεραπεύεται γρήγορα.

Εάν θέλετε να έρθετε για μια διαβούλευση με τους ειδικούς μας στον τομέα της παιδικής φροντίδας, καλέστε μας στο +91 8826391002 για να κλείσετε το ραντεβού σας.


Ιατρικά Κριτική από τον Δρ. Neha Joshi
MBBS, Maulana Azad Medical College (2003); MD, Maulana Azad Medical College (2008); MRCPCH, Γλασκώβη, Ηνωμένο Βασίλειο το 2011
Εμπειρία:
13 χρόνια

Schreibe einen Kommentar