Αλλεργική ρινίτιδα σε παιδιά: ερεθίσματα και θεραπεία

1
Αλλεργική ρινίτιδα σε παιδιά: ερεθίσματα και θεραπεία

Η Amyra Patel, 3 ετών, είχε πολλαπλές κρίσεις φτερνίσματος και ρινική καταρροή κάθε πρωί από τότε που ξεκίνησε το σχολείο πριν από τρεις μήνες. Είχε συχνά βουλωμένη μύτη και η μητέρα της την έβρισκε να ροχαλίζει 3-4 νύχτες σε μια εβδομάδα. Η δασκάλα της Amyra σημείωσε επίσης ότι το παιδί φαινόταν νυσταγμένο στην τάξη και αδιάφορο για δραστηριότητες που διαφορετικά θα της άρεσε.

«Στην αρχή, το απέρριψα ως κάτι που συμβαίνει μία φορά. Αλλά σταδιακά άρχισε να επηρεάζει τις καθημερινές της δραστηριότητες. Δεν ήθελε να παίξει έξω καθώς θα άρχιζε να φτερνίζεται. Είχε επίσης πρόβλημα με τον ύπνο τη νύχτα. Τότε συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να διερευνηθεί και συμβουλεύτηκα τον παιδίατρό της σχετικά», είπε η μητέρα της Amyra.

Ο παιδίατρος της Amyra έθεσε ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα και τη συχνότητά τους, οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά και την τοποθεσία της παιδικής σχολής.

Κατά τη διάρκεια της λεπτομερούς συζήτησης διαπιστώθηκε ότι η πιο στενή φίλη της Amyra είχε ένα Golden Retriever με το οποίο τα παιδιά έπαιζαν σχεδόν καθημερινά. Η μητέρα της Amyra θυμήθηκε επίσης ότι παρατήρησε κάποια καλούπια στους τοίχους της σχολής.

Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν, ο παιδίατρος υποψιάστηκε αλλεργική ρινίτιδα στα παιδιά και παρέπεμψε το παιδί σε παιδοπνευμονολόγο και αλλεργιολόγο.

Τι είναι η αλλεργική ρινίτιδα στα παιδιά;

Αλλεργική ρινίτιδα στα παιδιά είναι μια ρινική αλλεργία που είναι γνωστό ότι εμφανίζεται όταν τα παιδιά εκτίθενται σε αλλεργιογόνα στο περιβάλλον τους. Αυτά τα αλλεργιογόνα μπορεί να είναι σκόνη, γύρη, μούχλα ή γούνα κατοικίδιων ζώων.

Κατά την έκθεση, το ανοσοποιητικό μας σύστημα τις θεωρεί επιβλαβείς ουσίες και ενεργοποιεί την απελευθέρωση ισταμινών. Οι ισταμίνες μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα του αλλεργίες στα παιδιά όπως:

 • φαγούρα στα μάτια, τη μύτη, το αυτί ή το λαιμό
 • φτέρνισμα
 • καταρροή/βουλωμένη μύτη

Σύμφωνα με έναν Ινδική μελέτηο επιπολασμός της αλλεργικής ρινίτιδας στα παιδιά ηλικίας 6-7 ετών ήταν 11,3%, ενώ ήταν 24,4% στην ηλικιακή ομάδα 13-14 ετών.

Μερικά παιδιά μπορεί να έχουν συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας όλο το χρόνο, ενώ άλλα μπορεί να έχουν εποχιακά επεισόδια.

«Αρχικά σκέφτηκα ότι η Amyra θα μπορούσε να είναι αλλεργική στο κατοικίδιο σκύλο της φίλης της και αυτό μπορεί να της προκάλεσε ρινικά συμπτώματα. Τα συμπτώματά της είχαν αρχίσει να παρεμβαίνουν στον ύπνο της, με αποτέλεσμα να μην κοιμάται καλά το βράδυ και να νυστάζει τις ώρες του σχολείου», λέει. Δρ. Ritika ChhawchhariaΠαιδοπνευμονολόγος & Αλλεργιολόγος.

«Η γούνα κατοικίδιων ζώων συνήθως περιέχει νεκρά κύτταρα δέρματος που απορρίπτονται από το ζώο, τα οποία είναι αλλεργιογόνα που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις», εξηγεί ο γιατρός.

Ποια είναι τα πιο κοινά ερεθίσματα για την αλλεργική ρινίτιδα;

Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να προκληθεί από

 • καπνός ή μυρωδιές
 • Γύρη που απελευθερώνεται από τα φυτά και τα δέντρα
 • Μύκητες ή μύκητες που αναπτύσσονται σε υγρές περιοχές
 • Τα ακάρεα σκόνης, τα οποία είναι μικροσκοπικά έντομα που βρίσκονται σε μαξιλάρια, στρώματα κ.λπ. που λεηλατούν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που ρίχνουμε
 • Το τρίχωμα κατοικίδιων ζώων, το οποίο είναι το νεκρό δέρμα ζώων που ρίχνουν

Η μητέρα της Amyra ενημερώθηκε για τη διάγνωση, τη θεραπεία και τα προληπτικά μέτρα για την αλλεργική ρινίτιδα στα παιδιά.

Πώς γίνεται η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας στα παιδιά;

Τα παιδιά δεν μπορούν να εκφράσουν τα συμπτώματά τους με τον ίδιο τρόπο όπως οι ενήλικες, γι‘ αυτό είναι σημαντικό να σημειώνονται προσεκτικά τα συμπτώματα, η συμπεριφορά και το ιστορικό τους.

Η ρινίτιδα μπορεί να είναι αλλεργική ή μη αλλεργική. Μπορεί να γίνει ένα τεστ αλλεργίας για να διαπιστωθεί το αλλεργιογόνο που προκαλεί το παιδί. Αυτά μπορεί να είναι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως γύρη, ζιζάνια, χόρτα, σκόνη ή παράγοντες εσωτερικού χώρου όπως σκόνη, μούχλα, τρίχωμα κατοικίδιων και έντομα.

Το παιδί εξετάζεται σωματικά και ελέγχεται για αλλεργίες εάν απαιτείται.

Οι αλλεργίες μπορούν να ελεγχθούν με πολλούς τρόπους. ένα από τα οποία είναι α Δερματικό τεστ με τσίμπημα. Σε αυτό το τεστ, το δέρμα τρυπιέται για να εγχύσει ουσίες στις οποίες το παιδί είναι ύποπτο ότι είναι αλλεργικό. Η αντίδραση του δέρματος στις ουσίες παρατηρείται μετά από 15 λεπτά. Ένα κόκκινο εξόγκωμα με έναν δακτύλιο γύρω του υποδηλώνει αλλεργία στην ουσία που εγχύεται.

«Εάν ένα πιθανό αλλεργιογόνο μπορεί να εντοπιστεί είτε από το ιστορικό είτε από τα τεστ αλλεργίας, μπορούμε να λάβουμε μέτρα για την πρόληψη των συμπτωμάτων».

Ποιος μπορεί να κινδυνεύει να αναπτύξει αλλεργική ρινίτιδα;

Αλεργική ρινίτιδα συνήθως παρατηρείται στα παιδιά

 • που έχουν άσθμα, έκζεμα ή τροφικές αλλεργίες
 • των οποίων τα μέλη της οικογένειας μπορεί να έχουν άσθμα, έκζεμα ή αλλεργική ρινίτιδα

Μετά από περαιτέρω συζήτηση, διαπιστώθηκε ότι η γιαγιά από τον πατέρα της Amyra χρησιμοποιούσε τακτικά συσκευή εισπνοής για το άσθμα.

Είναι σοβαρή η αλλεργική ρινίτιδα;

Η αλλεργική ρινίτιδα, γνωστή και ως «πυρετός σανού» μπορεί να ποικίλλει σε σοβαρότητα.

 • Ήπιος αλλεργική ρινίτιδα στα παιδιά, που συνήθως αντιμετωπίζεται με φάρμακα και μέτρα αποφυγής.
 • Μέτρια έως σοβαρή αλλεργική ρινίτιδα στα παιδιά που μπορεί να χρειάζεται περισσότερη θεραπεία καθώς μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές ύπνου, έλλειψη προσοχής και υπερκινητικότητα κατά τη διάρκεια του σχολείου ή στο σπίτι και μπορεί ακόμη και να σχετίζεται με επιδείνωση του άσθματος.

Μελέτη Ύπνου για Παιδιά με Αλλεργική Ρινίτιδα

Η Amyra είχε αρχίσει να ροχαλίζει και είχε ενοχλήσει τον ύπνο της όπου ξυπνούσε πολλές φορές τη νύχτα προσπαθώντας να πάρει την ανάσα της. Αυτό ώθησε την ειδικό στην αλλεργία να εξετάσει τα μοτίβα της αναπνοής της κατά τη διάρκεια του ύπνου μέσω μιας μελέτης ύπνου.

Απαιτείται μελέτη ύπνου (πολυσωμνογραφία) για παιδιά με μέτρια έως σοβαρή αλλεργική ρινίτιδα εάν παραπονιούνται για ροχαλητό και διαταραγμένο ύπνο με μειωμένη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτά τα παιδιά κινδυνεύουν να αναπτύξουν μια κατάσταση που ονομάζεται αποφρακτική άπνοια ύπνου ή OSA και πρέπει να αξιολογηθούν για αυτήν.

«Κατά τη διάρκεια μιας μελέτης ύπνου, το παιδί, συνοδευόμενο από τον γονέα ή τον κηδεμόνα, κοιμάται όλη τη νύχτα στο εργαστήριο ύπνου στις εγκαταστάσεις. Οι τεχνικοί μας τοποθετούν αισθητήρες πάνω στο παιδί για να μετρήσουν την εγκεφαλική του δραστηριότητα, τον καρδιακό ρυθμό, τα επίπεδα οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα και τα μοτίβα της αναπνοής του ενώ κοιμάται. Το παιδί παίρνει εξιτήριο το επόμενο πρωί».

Η μελέτη ύπνου δεν αποκάλυψε τίποτα σημαντικό και η Amyra συμβουλεύτηκε να λάβει ενδορρινικά στεροειδή και αντιισταμινικά για την κατάστασή της.

Κατανοητά τεταμένη, ρώτησε η μητέρα της Amyra πώς να θεραπεύσετε την αλλεργική ρινίτιδα.

Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για την αλλεργική ρινίτιδα;

Η αποφυγή των αλλεργιογόνων είναι το πιο σημαντικό μέτρο για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας.

Η θεραπεία για αλλεργική ρινίτιδα στα παιδιά εξαρτάται από

 • την ηλικία του παιδιού και τα συμπτώματα
 • σοβαρότητα της κατάστασης
 • ανταπόκριση του παιδιού στις θεραπείες και
 • προτιμήσεις των γονιών

Το παιδί σας μπορεί να συνταγογραφηθεί

 • Ενδορινικά στεροειδή που χορηγούνται ως ρινικά σπρέι συνήθως πριν τον ύπνο
 • Αντιισταμινικά ή αντιαλλεργικά φάρμακα που βοηθούν στην ανακούφιση της οξείας κατάστασης συμπτώματα του αλλεργίες στα παιδιά
 • Ρινικά σπρέι ή αποσυμφορητικά που βοηθούν στο ξεμπλοκάρισμα της μύτης/θώρακα για άμεση, αν και προσωρινή ανακούφιση.

Μερικές φορές η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να σχετίζεται με άσθμα ή λοιμώξεις των κόλπων. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να συνταγογραφηθεί ειδική θεραπεία από τον παιδίατρο.

Ποιος είναι ο πιο γρήγορος τρόπος θεραπείας της αλλεργικής ρινίτιδας;

Δεν υπάρχει γρήγορη θεραπεία για την αλλεργική ρινίτιδα. Είναι μια πάθηση που πρέπει να αντιμετωπιστεί προληπτικά, ώστε τα παιδιά να μην εκτίθενται σε γνωστά αλλεργιογόνα ή πιθανούς παράγοντες ενεργοποίησης.

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε αλλεργική ρινίτιδα στα παιδιά ?

Η Δρ Ritika Chhawchharia προτείνει τα ακόλουθα μέτρα για την πρόληψη της αλλεργικής ρινίτιδας ή άλλης μάτι και ρινική αλλεργίες στα παιδιά:

Μείωση της έκθεσης στο εσωτερικό του σπιτιού

 • Καθαρίζετε τακτικά το κρεβάτι, τα στρώματα και τα μαξιλάρια για να αποφύγετε τις προσβολές από έντομα
 • Κρατήστε το στρώμα του παιδιού στο φως του ήλιου για λίγες ώρες κάθε εβδομάδα
 • Μειώστε την έκθεση σε γεμιστά παιχνίδια και πλένετε συχνά, καθώς αυτά μπορεί να μαζεύουν σκόνη με την πάροδο του χρόνου
 • Αποφύγετε το κάπνισμα στο σπίτι καθώς ο καπνός μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό
 • Χρησιμοποιήστε μια υγρή σφουγγαρίστρα αντί για μια στεγνή σκούπα στο σπίτι
 • Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά για να αποτρέψετε την είσοδο σκόνης και γύρης
 • Αφήστε τα παπούτσια έξω από το σπίτι για να αποτρέψετε την είσοδο μικροβίων
 • Ελέγξτε τα φίλτρα και τους αεραγωγούς AC για να αποτρέψετε τη συσσώρευση μούχλας ή σκόνης
 • Χρησιμοποιήστε καταπολέμηση παρασίτων και κουνουπιέρες
 • Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα για να ενυδατώσετε τον αέρα, καθώς ο ξηρός αέρας μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο λαιμό

Αποτροπή επαφής έξω από το σπίτι

 • Αποφύγετε τις μολυσμένες περιοχές
 • Αποφύγετε τους κήπους και τους χώρους παιχνιδιού την άνοιξη όταν η γύρη τείνει να κορυφώνεται στον αέρα
 • Μειώστε την επαφή με κατοικίδια και ενθαρρύνετε τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους κάθε φορά που αγγίζουν κατοικίδια

Αυτές οι συμβουλές είναι χρήσιμες στο θεραπεία όχι μόνο αλλεργική ρινίτιδα σε βρέφη και τα παιδιά αλλά και για το άσθμα και την δερματική αλλεργία.

Η μητέρα της Amyra ρώτησε για οποιοδήποτε σπιτική θεραπεία για την αλλεργική ρινίτιδα σε νήπια.

Η Δρ Ritika ενθάρρυνε τη μητέρα της Amyra να κάνει εισπνοή ατμού σε καθημερινή βάση, ειδικά όταν παρουσίαζε συμπτώματα.

Καθησυχασμένη με την εξήγηση και την απλή θεραπεία για την πάθηση, η μητέρα της Amyra ρώτησε αν υπήρχαν κόκκινες σημαίες για τις οποίες θα έπρεπε να προσέχει.

Η Δρ. Ritika την προειδοποίησε να έρθει σε επαφή εάν παρατηρήσει πυρετό ή κιτρινωπό ρινικό έκκριμα καθώς αυτά μπορεί να υποδηλώνουν μόλυνση.

Προοπτική για Αλλεργική ρινίτιδα στα παιδιά

Πολλά παιδιά με αλλεργική ρινίτιδα μπορούν να ζήσουν φυσιολογική ζωή. Σε περιπτώσεις μέτριας ή σοβαρής αλλεργικής ρινίτιδας, τα παιδιά ανταποκρίνονται καλά με θεραπεία με βάση τα συμπτώματα.

Αυτά τα παιδιά μπορεί να χρειάζονται συχνή ιατρική φροντίδα, ειδικά εάν τα συμπτώματά τους επιμένουν για περισσότερες από τέσσερις ημέρες ή εβδομάδες το χρόνο.

«Έχουμε κάνει αρκετές αλλαγές στη ρουτίνα μας και εφαρμόσαμε τα περισσότερα από τα προληπτικά μέτρα που συμβουλεύει η Δρ. Ritika. Η Amyra επέστρεψε στον παλιό, χαρούμενο και προσεκτικό εαυτό της ακόμα και στο σχολείο, και αυτό είναι μεγάλη ανακούφιση!». συμπληρώνει η μητέρα της Amyra.

Ιατρικά ελεγμένο από την Dr. Ritika Chhawchharia MBBS, MD, DNB, pHERMES

Ενδιαφέρεστε να συμβουλευτείτε την Dr. Ritika για επίμονες ρινικές αλλεργίες στο παιδί σας; Καλέστε μας στο +918826391002 από Δευτέρα έως Σάββατο, 9 π.μ. έως 5 μ.μ. ή αφήστε μας μήνυμα μετά από αυτές τις ώρες.

Schreibe einen Kommentar