Ασθένεια μετά τον COVID σε παιδιά: MIS-C

1
Ασθένεια μετά τον COVID σε παιδιά: MIS-C

Καθώς το δεύτερο κύμα του COVID-19 άρχισε να εξαπλώνεται στην Ινδία, τα αποτελέσματα μετά τον COVID-19 άρχισαν να εμφανίζονται, με Mucormycosis/μαύρο μύκητα και τώρα MIS-C.

Συνολικά 177 περιπτώσεις MIS-C αναφέρθηκαν στο NCR του Δελχί, γύρω στις 29 Μαΐου 2021 και η πάθηση από τότε άρχισε να εμφανίζεται σε άλλες πολιτείες.

Αν και δεν είναι μεταδοτικό, το MIS-C απαιτεί έγκαιρη προσοχή. Η ομάδα παιδιών μας στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Έρευνας Sitaram Bhartia εξηγεί τις λεπτομέρειες.

Τι είναι το MIS-C;

Αυτή η ασθένεια, που ονομάζεται MIS-C ή φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλών συστημάτων, είναι μια εκδήλωση ενός συνδυασμού συμπεριφορών/παραπόνων που σχετίζονται με την παρουσία φλεγμονών ή οιδημάτων σε πολλά συστήματα οργάνων.

Αυτό παρατηρείται όλο και περισσότερο σε παιδιά που ήταν θετικά στον COVID. Θα μπορούσαν να ήταν ασυμπτωματικοί ή ακόμα και συμπτωματικοί. Αφού εξετάσαμε πολλά από αυτά τα παιδιά, συσχετίζοντας τις εργαστηριακές παραμέτρους και την παρουσία προσβολών ή τραυματισμών στο σώμα, βλέπουμε μια εμφάνιση οιδημάτων μερικές φορές στην καρδιά, το έντερο και τις αρθρώσεις του παιδιού. Αντίστοιχα, αυτά τα παιδιά πρέπει να εντοπιστούν έγκαιρα, ώστε να μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη παρέμβαση που οδηγεί σε καλά αποτελέσματα.

«Εάν το παιδί σας είχε COVID-19 ή εκτέθηκε σε ένα μέλος της οικογένειας θετικό στον COVID-19, ειδικά κατά τη διάρκεια αυτού του δεύτερου κύματος, προσέξτε για ορισμένα σημάδια και λάβετε υπόψη νωρίς», λέει η Δρ Neha Joshi, Σύμβουλος Παιδιατρικής.

Ποια είναι τα συμπτώματα του MIS-C;

Αυτό παρατηρείται ολοένα και περισσότερο σε παιδιά που είχαν εμπειρία με COVID, ανεξάρτητα από το αν ήταν συμπτώματα ή όχι.

Φαίνεται ότι υπάρχει μια εμφάνιση παραπόνων ή συμπτωμάτων μετά από ένα διάστημα 2 έως 6 εβδομάδων (από την έκθεση στον ίδιο τον COVID ή σε ένα μέλος της οικογένειας που είναι θετικό στον COVID), το οποίο μερικές φορές μπορεί να επεκταθεί έως και 8 έως 12 εβδομάδες.

Αυτή τη στιγμή, όλες οι οικογένειες που είχαν εμπειρία με τον COVID στο πρόσφατο παρελθόν, ειδικά στο δεύτερο κύμα πρέπει να προσέχουν

  • Πυρετός
  • Πόνος στα χέρια, πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια
  • Έντονος πόνος στην κοιλιά
  • Συνοδός εμετός
  • Διάρροια
  • κόκκινα μάτια
  • Κόκκινη στοματική κοιλότητα που είναι μια κόκκινη γλώσσα

Μερικά παιδιά μπορεί να έχουν οζώδη οίδημα σε ορισμένα σημεία του σώματός τους.

Ακόμη και ο υψηλός πυρετός από μόνος του απαιτεί προσεκτική παρατήρηση για την υψηλή πιθανότητα αυτού του συνδρόμου.

Ο Δρ Abhishek Chatterjee, Σύμβουλος Παιδιατρικής, εξηγεί πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η πάθηση μόλις διαγνωστεί.

Πώς αντιμετωπίζεται το MIS-C;

Σε περιπτώσεις MIS-C, τα παιδιά πρέπει να εισάγονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παιδιατρικής (ΜΕΘΠ) και δεν επιτρέπεται η διαχείριση τους στη φροντίδα OPD ή στο σπίτι. Τα παιδιά μπορεί να χρειαστούν στεροειδή ή/και ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη μαζί με άλλη συμπτωματική θεραπεία.

Είναι κατανοητό το ερώτημα γιατί τα παιδιά θα χρειαστούν εντατική φροντίδα. Ο Δρ Ανίρμπαν Μαντάλ, Σύμβουλος Παιδιατρικής, συζητά την απάντηση.

Γιατί τα παιδιά χρειάζονται εντατική θεραπεία με MIS-C;

Τα παιδιά με MIS-C είναι συχνά αρκετά άρρωστα και απαιτούν μια πολύπλευρη προσέγγιση. Ως εκ τούτου, απαιτείται μια ομάδα ειδικευμένου προσωπικού, από διαφορετικές ειδικότητες, όχι μόνο παιδιατρικούς ή παιδοεντατικούς αλλά μερικές φορές καρδιολόγους ή παιδοχειρουργούς. Υπάρχει επίσης κάποιος εξειδικευμένος εξοπλισμός που απαιτείται για παρακολούθηση και θεραπεία.

Στο νοσοκομείο Sitaram Bhartia στο Νότιο Δελχί, διαθέτουμε μια αφοσιωμένη ομάδα καθώς και τον απαραίτητο εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Τι είδους παρεμβάσεις αναλαμβάνονται στο PICU;

Όπως κάθε άλλη κλινική κατάσταση, η διαχείριση του MIS-C εξαρτάται επίσης από την κλινική βαρύτητα και την εκδήλωση της νόσου. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, περιλαμβάνει πολλαπλά συστήματα οργάνων στο σώμα, και ως εκ τούτου, πρέπει να δώσουμε υποστηρικτική θεραπεία σε όλα τα συστήματα οργάνων που εμπλέκονται μέχρι τη στιγμή που τα συγκεκριμένα φάρμακά μας, δηλαδή τα αντιφλεγμονώδη φάρμακά μας αρχίσουν να έχουν αποτέλεσμα.

Για να διευκρινίσουμε περαιτέρω, στις περισσότερες περιπτώσεις MIS-C, υπάρχει εμπλοκή της καρδιάς. Έτσι, σε διαγνωστικές μελέτες της καρδιάς, θα χρειαζόμασταν ένα ΗΚΓ, ένα καρδιογράφημα με ηχώ, το οποίο θα επαναλαμβανόταν σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα για να δούμε την επίδραση της νόσου. Θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση και του ΗΚΓ και εάν κάποια στιγμή υπάρξει μείωση της καρδιακής λειτουργίας ή διαταραχές του ρυθμού της καρδιάς θα πρέπει να δώσουμε συγκεκριμένα φάρμακα, τα οποία χορηγούνται ενδοφλέβια.

Άλλα συστήματα που εμπλέκονται στο MIS-C είναι τα αιμοφόρα αγγεία, το ίδιο το αίμα, το γαστρεντερικό σύστημα και εάν εξελιχθεί, τότε μπορεί να υπάρχει εμπλοκή του νεφρού και του εγκεφάλου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν η αρτηριακή πίεση του παιδιού δεν διατηρείται, πρέπει να δώσουμε φάρμακα για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης. Εάν απαιτούνται μεταγγίσεις προϊόντων αίματος, τότε πρέπει να κάνουμε μεταγγίσεις προϊόντων αίματος. Μαζί με αυτό, πρέπει να δώσουμε συγκεκριμένα φάρμακα όπως στεροειδή, την ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη, ασπιρίνη, αραιωτικά αίματος ή ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους.

Υπάρχουν πολλά φάρμακα και έτσι μπορεί να χρειαστούμε αυτό που ονομάζεται Κεντρική Φλεβική Πρόσβαση, που είναι μια ειδική IV πρόσβαση και μεγαλύτερη από την κανονική IV κάνουλα που χρησιμοποιείται. Αυτό εισάγεται είτε στον λαιμό είτε στους μηρούς, στις μεγαλύτερες φλέβες του σώματος, όπου μπορούμε να εγχύσουμε πολλαπλά φάρμακα ταυτόχρονα και χωρίς ιδιαίτερη παρέμβαση. Γίνεται από έμπειρους παιδοχειρουργούς υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση. Αυτή η κεντρική φλεβική γραμμή βοηθά επίσης στην παρακολούθηση των πιέσεων μέσα στην καρδιά, κάτι που γίνεται σημαντικό όταν η καρδιά δεν λειτουργεί καλά.

συμπέρασμα

Μην αποθαρρύνεστε, καθώς η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με την προϋπόθεση ότι γίνεται αντιληπτή νωρίς. Παρακολουθήστε τον Vihaan Chaturvedi, 6 ετών, και τη θεία του να μοιράζονται το ταξίδι τους καθώς ετοιμαζόταν να επιστρέψει στο σπίτι μετά από μια εβδομαδιαία μάχη με το MIS-C.

Δείτε το βίντεο του Vihaan

Ίσως σας αρέσει να διαβάσετε:

Schreibe einen Kommentar