Βασικές βιομηχανίες, εξαγωγές και τοποθεσίες που επηρεάστηκαν

5
Βασικές βιομηχανίες, εξαγωγές και τοποθεσίες που επηρεάστηκαν

Στις 6 Φεβρουαρίουου, 2023, ένας σεισμός 7,8 Ρίχτερ έπληξε κοντά στο Nurdagi, Γκαζιαντέπ, Τουρκία. Την επόμενη μέρα, κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες σε 10 επαρχίες με περίπου 23 εκατομμύρια ανθρώπους να υπολογίζεται ότι έχουν πληγεί σύμφωνα με Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η Τουρκία δεν ήταν η μόνη χώρα που επλήγη από αυτή τη σοβαρή καταστροφή. Συνολικά επλήγησαν 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας (η οποία κήρυξε επίσης κατάσταση έκτακτης ανάγκης), της Κύπρου, του Λίβανου, της Τζουρντάν, της Παλαιστίνης, της Αιγύπτου, της Νότιας Κύπρου, της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), του Ιράν, του Ιράκ, της Σαουδικής Αραβίας, της Γεωργίας, της Ρωσίας , Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Resilinc, 574 προμηθευτές επηρεάστηκαν δυνητικά εντός της ακτίνας 249 μιλίων από το επίκεντρο του σεισμού – με περισσότερες από 900 τοποθεσίες (σε όλες τις βιομηχανίες Resilinc tracks) σε κίνδυνο. Καθώς οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται σε περισσότερα από 6.000 κτίρια που κατέρρευσαν, οι καιρικές συνθήκες παγώματος, οι μετασεισμοί, οι κίνδυνοι πλημμύρας, οι διαταραχές στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και το κλείσιμο λιμανιών και αεροδρομίων εμποδίζουν την πρόοδο. Η Resilinc εκτιμά ότι ο χρόνος ανάκτησης της εφοδιαστικής αλυσίδας θα διαρκέσει συνολικά οκτώ μήνες (32 εβδομάδες).

Στις 20 Φεβρουαρίουουδεύτερος σεισμός, μεγέθους 6,3 βαθμών, σημειώθηκε κοντά στο Uzunbag της Τουρκίας (Οι Νιου Γιορκ Ταιμς). Στη συνέχεια, στις 27 Φεβρουαρίουουένας τρίτος σεισμός 5,6 Ρίχτερ σημειώθηκε κοντά στο Yesilyurt της Τουρκίας (Οι Νιου Γιορκ Ταιμς). Λόγω επαναλαμβανόμενων σεισμών, οι προσπάθειες ανάκαμψης πιθανότατα θα καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο.

Μέχρι τώρα, η οικονομία της Τουρκίας αναπτύσσεται σταθερά μετά την πανδημία λόγω της αύξησης των εξαγωγών και του τουρισμού που προκαλείται από διακοπές και αδύναμο νόμισμα στις ασιατικές αλυσίδες εφοδιασμού σύμφωνα με Wall Street Journal. Ωστόσο, τώρα, ενώ ο κόσμος σπεύδει να βοηθήσει την Τουρκία να ανακάμψει από αυτή την τραγωδία, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί και, 84 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημίεςπολλές μεγάλες βιομηχανίες και εξαγωγές έχουν επηρεαστεί.

Κορυφαίες βιομηχανίες και εξαγωγές που επηρεάστηκαν

Η Τουρκία εξάγει μια ποικιλία αγαθών σε όλο τον κόσμο — εξάγοντας κυρίως στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιταλία και το Ιράκ. Στις ΗΠΑ, οι κορυφαίες εισαγωγές από την Τουρκία περιλαμβάνουν πέτρα και γυαλί, σίδηρο και χάλυβα, υφάσματα όπως κλινοσκεπάσματα και ρούχα, οχήματα, μηχανήματα και ηλεκτρονικά είδη. Ως αποτέλεσμα του σεισμού, οι ακόλουθες βιομηχανίες επλήγησαν περισσότερο: κλωστοϋφαντουργίας, αυτοκινήτων, υψηλής τεχνολογίας, μεταποίησης και κατασκευών. Στο πλαίσιο αυτών των βιομηχανιών, εξαγωγές όπως π.χ υφάσματα, χάλυβας και τσιμέντο είδε συγκεκριμένα τις μεγαλύτερες αναταραχές.

Όλα τα μάτια στη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας

Καθώς η Τουρκία είναι του κόσμου 5ου μεγαλύτερος εξαγωγέας κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και 3rd μεγαλύτερος προμηθευτής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην ΕΕ, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα μετά τον σεισμό στο επίκεντρο της κλωστοϋφαντουργίας της χώρας. Ευτυχώς, σε σύγκριση με βιομηχανίες όπως η υψηλή τεχνολογία ή η αυτοκινητοβιομηχανία, είναι ευκολότερο για την κλωστοϋφαντουργία να στραφεί προς την πηγή από έναν εναλλακτικό προμηθευτή λόγω της απλότητας της κατασκευής. Ενώ τα εξαρτήματα και οι τοποθεσίες υψηλής τεχνολογίας απαιτούν μεγαλύτερη διάρκεια δοκιμής και εγκατάστασης, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα μετατοπίζονται και ανυψώνονται ευκολότερα – σε σύγκριση με ένα εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με Textilelegence, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Ντιγιαρμπακίρ, Μεχμέτ Καγιά, αποκάλυψε ότι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις εγκαταστάσεις. Προς το παρόν, τα άθικτα κλωστοϋφαντουργεία χρησιμοποιούνται απλώς για να στεγάσουν επιζώντες ενώ διακόπτουν την παραγωγή.

Για εταιρείες που προέρχονται από την Τουρκία που μπορεί να έχουν επηρεαστεί, του Δίκαιου Εργατικού Συλλόγου έχει κυκλοφορήσει ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών για τη διασφάλιση σαφούς επικοινωνίας με τους προμηθευτές — ξεκινώντας από την επιβεβαίωση του αντίκτυπου. Και η επιβεβαίωση προμηθευτή είναι απαραίτητη για την ανθεκτικότητα.

Η αυτοκινητοβιομηχανία και η βιομηχανία χτυπήθηκαν περισσότερο

Από τις πρωτογενείς βιομηχανίες που χαρτογραφούνται και παρακολουθούνται από την πλατφόρμα της Resilinc αυτοκινητοβιομηχανία και γενική μεταποίηση οι προμηθευτές έχουν πληγεί περισσότερο. Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγή της Τουρκίας — με μοντέλα οχημάτων της Renault και της Fiat να καλύπτουν το 15,2% των συνολικών εξαγωγών, συνολικού ύψους 23,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων — ενώ οι εξαγωγές μηχανημάτων ανέρχονται σε 13,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και ο ηλεκτρικός εξοπλισμός συνολικά 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Εκτός από τη Renault και τη Fiat, οι ινδικές εταιρείες αυτοκινήτων Mahindra & Mahindra (M&M), Bajaj Auto, Hero, MotoCorp και TVS Motor Company που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης (FinancialExpress).

Πολλοί κατασκευαστές χάλυβα έχουν επίσης αναστείλει τη λειτουργία τους. Bastug Μεταλλουργία, που παράγει 2 εκατομμύρια τόνους χάλυβα ετησίως, ανακοίνωσε ρήτρα ανωτέρας βίας στις 11 Φεβρουαρίου — δηλώνοντας ότι δεν μπορούσαν να εκπληρώσουν τις συμβάσεις τους ως αποτέλεσμα του απρόβλεπτου σεισμού. Αυτή η ανωτέρα βία είναι πιθανό να οφείλεται στην αδυναμία φόρτωσης ή εκφόρτωσης φορτίου χάλυβα και σκραπ που προκαλείται από την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και υποδομής υποστήριξης στο λιμάνι του Iskenderun. Άλλα ελαιοτριβεία Iskenderun κήρυξαν επίσης ανωτέρα βία, σύμφωνα με EuroMetal.

Επιπλέον, τρία εργοστάσια τσιμέντου της κοινοπραξίας της Taiwan Cement με την OYAKU έχουν επηρεαστεί. Ευτυχώς, ένα από τα εργοστάσια, μια κοινοπραξία με τον τουρκικό Όμιλο OYAL, ξεκίνησε και πάλι τη λειτουργία του στην Τουρκία.

Βασικοί ιστότοποι και λιμάνια

Όλοι οι τρόποι μεταφοράς έχουν καθυστερήσει λόγω αναστολής λειτουργίας σε λιμάνια και αεροδρόμια λόγω κατεστραμμένων υποδομών και διαταραχών της σιδηροδρομικής υπηρεσίας. Το Τουρκικό Υπουργείο Μεταφορών είπε πρόσφατα ότι έχουν πληγεί σχεδόν 750 μίλια σιδηροδρομικών γραμμών.

Οι διακοπές ρεύματος, οι καθυστερημένες εργασίες πετρελαίου και οι επηρεασμένοι αγωγοί φυσικού αερίου επιδεινώνουν το πρόβλημα – διακόπτοντας τη ροή των αγαθών, τις μεταφορές και τις προσπάθειες βοήθειας. Αναμένεται η διακοπή των εργασιών να κοστίσει περίπου 680 εκατομμύρια δολάρια σε εμπορικές ζημίες σύνολο.

Το λιμάνι του Iskenderun ανακατευθύνει στο λιμάνι της Μερσίνης

Το EventWatchAI της Resilinc έστειλε ειδοποιήσεις στις 7 Φεβρουαρίουου και 8ου περίπου δύο φωτιές που ξέσπασαν στο λιμάνι του Iskenderun στο Hatay. Με ετήσια εμπορική ροή 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, αυτό το λιμάνι είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Τουρκίας όσον αφορά τα έσοδα (Ο Μπακάλης). Το λιμάνι διαχειρίζεται φορτίο, συμπεριλαμβανομένων λιπασμάτων, καλαμποκιού, σιταριού, πίτουρου, σόγιας, καθώς και σωλήνων και σιδήρου. Οι πυρκαγιές έχουν οδηγήσει σε αναστολή όλων των εργασιών στο λιμάνι μέχρι νεοτέρας.

Εν τω μεταξύ, η AP Moller Maersk (η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στον κόσμο) και η Hapag Lloyd μετέφεραν πλοία σε εναλλακτικά λιμάνια όπως το λιμάνι της Μερσίνης στην Τουρκία και το Port Said στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με Περιοδικό Global Tradeενώ το λιμάνι του Iskenderun έχει ανασταλεί, ο χρόνος παραμονής στο λιμάνι της Mersin έχει αυξηθεί κατά περίπου 10 ημέρες, γεγονός που θα μπορούσε να παρατείνει την έλλειψη πετρελαίου που προκλήθηκε από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Λιμάνι του Ceyhan Impacts Oil

Το λιμάνι Τζεϊχάν στα Άδανα της Τουρκίας έχει επίσης αναστείλει τη λειτουργία του. Αυτό το λιμάνι εξάγει περίπου 650.000 βαρέλια την ημέρα από το Αζερμπαϊτζάν, και διαχειρίζεται επίσης δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου, γενικό φορτίο, μεταφορείς χύδην φορτίου και τσιμεντομεταφορείς. Η BP Azerbaijan, η αζερική μονάδα της BP Plc., κήρυξε ανωτέρα βία στις φορτώσεις αργού πετρελαίου από το λιμάνι. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί και αναμένεται να συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Οι αναλυτές προβλέπουν επίσης ότι οι επιχειρήσεις σε άλλα λιμάνια θα μπορούσαν να πληγούν από διακοπές ρεύματος και άλλα αναπόφευκτα σημεία συμφόρησης. Το κλείσιμο λιμένων μπορεί να επιδεινώσει την έλλειψη μεταλλεύματος χρωμίου στην Κίνα λόγω διαταραχών στη ναυτιλία.

Αεροδρόμιο HTY και αεροδρόμιο GZT

Έκλεισε το αεροδρόμιο Hatay (HTY) στην Τουρκία λόγω σημαντικής ρωγμής στη μέση του διαδρόμου. Από 12 Φεβρουαρίουουτο αεροδρόμιο έχει επισκευάσει τον διάδρομο και άνοιξε ξανά για εμπορικές και ανθρωπιστικές πτήσεις σύμφωνα με SimpleFlying. Μικρές ζημιές προκάλεσαν επίσης αναστολές πτήσεων στο διεθνές αεροδρόμιο Gaziantep Oguzeli (GZT) στην Τουρκία. Πριν από τον σεισμό, οι χειμερινές καιρικές συνθήκες προκαλούσαν ήδη καθυστερήσεις στα αεροδρόμια. Τώρα, καθώς τα αεροδρόμια δίνουν προτεραιότητα στις ομάδες διάσωσης και περιορίζουν τις πτήσεις, οι εκκρεμότητες αεροπορικών μεταφορών αναμένεται να αυξηθούν (Ο Μπακάλης).

Τι ακολουθεί για τις αλυσίδες εφοδιασμού στην περιοχή?

Στα έργα Resilinc θα υπάρχει μέσος χρόνος ανάκτησης 8 μηνών (32 εβδομάδες) για τις αλυσίδες εφοδιασμού. Καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες βοήθειας, οι επιχειρήσεις σε πολλές βιομηχανίες θα μεταφερθούν σε άλλες τοποθεσίες και θα τεθούν σε αναμονή. Αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί πότε θα χτυπήσουν φυσικές καταστροφές, είναι σημαντικό να σχεδιάσετε απρόβλεπτα και να δημιουργήσετε μια ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού — ώστε η εταιρεία σας να ανακάμψει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Για να γίνει αυτό, η Resilinc συνιστά τη χαρτογράφηση και την παρακολούθηση ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασμού της εταιρείας σας, σε βάθος πολλαπλών επιπέδων.

Schreibe einen Kommentar