Γνωρίστε την Courtney Cannon – Καθηγήτρια Αμερικανικής Νοηματικής Γλώσσας

1
Γνωρίστε την Courtney Cannon – Καθηγήτρια Αμερικανικής Νοηματικής Γλώσσας

Έπεσα πάνω σε ένα απόσπασμα για την Courtney Cannon στο περιοδικό αποφοίτων γυμνασίου μας πριν από λίγους μήνες. Έμαθα ότι η Κόρτνεϊ έγινε κωφή σε πολύ νεαρή ηλικία, καθώς τα κατάφερε 18 ετών της λογοθεραπείας.

Επέστρεψε στο γυμνάσιο μας το 2017 για να διδάξει την αμερικανική νοηματική γλώσσα ως επιλογή. Και όχι μόνο αυτό, αλλά εκείνη και ο σύζυγός της δίδαξαν στα παιδιά τους την αμερικανική νοηματική γλώσσα ως πρώτη τους γλώσσα!

Ήμουν τόσο εμπνευσμένη αφού διάβασα την ιστορία της Courtney που ήθελα να μάθω περισσότερα. Η Courtney μοιράστηκε το ταξίδι της, περνώντας μας στα σχολικά της χρόνια, ενισχύοντας την ομιλία της και διδάσκοντας την αμερικανική νοηματική γλώσσα.

Courtney Cannon, Καθηγήτρια Αμερικανικής Νοηματικής Γλώσσας, Foxtail Coffee, Winter Park, Φλόριντα

Τα παιδικά χρόνια της Courtney

Η Courtney εμφάνισε μηνιγγίτιδα της σπονδυλικής στήλης όταν ήταν μωρό. Η μηνιγγίτιδα της σπονδυλικής στήλης αναπτύσσεται συνήθως από μόλυνση αυτιού ή κόλπων. Τα βακτήρια επηρεάζουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, γεγονός που μπορεί αργότερα να προκαλέσει επιπλοκές.

Δυστυχώς, η μηνιγγίτιδα της σπονδυλικής στήλης επηρέασε την ακοή της Courtney και έγινε κωφή σε ηλικία 3 μηνών. Η μαμά της συνειδητοποίησε ότι η Κόρτνεϊ δεν μπορούσε να ακούσει όταν προσπάθησε να της μιλήσει.

Διεθνές σύμβολο για την κώφωση

Η μαμά της της είπε καλημέρα, αλλά η Κόρτνεϊ δεν απάντησε. Σήκωσε κατσαρόλες και τηγάνια, χτυπώντας τα μαζί πίσω από την Κόρτνεϊ, ελπίζοντας ότι θα άκουγε τους ήχους, αλλά η Κόρτνεϊ και πάλι δεν ανταποκρίθηκε. Η Courtney είπε ότι ήταν πολύ σκληρό με τη μαμά της όταν ήταν νεότερη.

Καθώς μεγάλωνε, δούλεψαν μαζί για να μάθουν στην Κόρτνεϊ πώς να μιλά και πώς να διαβάζει. Η Courtney είναι το μεγαλύτερο από τα τέσσερα παιδιά, μεγαλώνει με τρία αδέρφια.

Η μαμά της έγινε δημιουργική μαθαίνοντάς της πώς να διαβάζει εντοπίζοντας είδη σπιτιού.

«Είναι η καλύτερη», λέει η Courtney. «Είχε καταλάβει πώς να βάζει σημειωματάρια και να τα αφήνει παντού στο σπίτι».

Μαθαίνοντας να μιλάτε

Η Courtney εξήγησε ότι υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα κώφωσης όπως ήπια, μέτρια, βαθιά. Θεωρείται βαθιά κωφή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να ακούσει τίποτα απολύτως ακόμη και στην υψηλότερη ένταση.

Ωστόσο, η Courtney ήταν απίστευτα αφοσιωμένη στη λογοθεραπεία. Πέρασε 18 χρόνια μαθαίνοντας τα χείλη της, μιλώντας και επικοινωνώντας. Έτρεξε με ασκήσεις με τη μαμά της, εξασκώντας τις λέξεις και ακούγοντας.

Δεν ήταν πάντα εύκολο – η Courtney θυμάται μια στιγμή που η μαμά της της ζήτησε να «κλείσει τις κουρτίνες», αλλά η Courtney μπήκε στο ψυγείο και έβγαλε σταφύλια. Αποδεικνύεται ότι τα „κουρτίνα“ και τα „σταφύλια“ μοιάζουν πολύ όταν διαβάζουν τα χείλη.

Courtney Cannon, Καθηγήτρια Αμερικανικής Νοηματικής Γλώσσας, Foxtail Coffee, Winter Park, Φλόριντα

Η Courtney βελτιώθηκε με την πάροδο του χρόνου κάνοντας εξάσκηση με λογοθεραπευτές. «Έπρεπε να με μάθουν πώς να μιλάω με την αφή», είπε η Courtney.

Οι λογοθεραπευτές της Courtney της έδειξαν από πού προέρχονται οι ήχοι, πού πρέπει να τοποθετείται η γλώσσα της στο στόμα της όταν μιλάει και πώς να κάνει ήχους.

Τόνισαν τη σημασία του να μιλάει με κλίση για να βελτιώσει την ομιλία της. Ως άσκηση, η Courtney έπρεπε να βρει το κουράγιο να βγει και να ζητήσει πράγματα δημόσια. Λέει ότι δεν ήταν πολύ ευχαριστημένη με τους θεραπευτές της εκείνη την εποχή, καθώς το έργο ήταν έξω από τη ζώνη άνεσής της, αλλά τώρα τους αγαπά γι‘ αυτό.

Παραμένοντας κίνητρο καθ‘ όλη τη διάρκεια της Λογοθεραπείας

Η Courtney ήταν πολύ αφοσιωμένη, αλλά αισθάνεται ότι η λογοθεραπεία της αφαίρεσε μέρος της παιδικής της ηλικίας. Έπρεπε να επικεντρωθεί, να εξασκηθεί και να δουλέψει σκληρά για να φτάσει εδώ που είναι σήμερα.

«Ήταν πολύ χρονοβόρο γιατί έπρεπε να πάω σε πολλή λογοθεραπεία», είπε η Courtney.

Πιστώνει το κίνητρό της στη μαμά της. «Με έκανε να εξασκηθώ. Δεν ήθελα να κάνω προπόνηση επειδή ήμουν παιδί και ήθελα να παίξω έξω με άλλα παιδιά».

Καθ‘ όλη τη διάρκεια του δημοτικού και του γυμνασίου, η Courtney δεν ήθελε να πάει σε λογοθεραπεία, αλλά η μαμά της πάντα την οδηγούσε στα ραντεβού για πρακτική.

«Δεν είχα κανένα κίνητρο εκείνη την εποχή γιατί ήθελα απλώς να γίνω παιδί και να αθλούμαι, να διασκεδάζω με τους φίλους μου», μου είπε η Courtney. «Κοιτάζοντας πίσω τώρα, είμαι πραγματικά ευγνώμων που η μαμά μου ήταν το κίνητρό μου για να συνεχίσω».

Συμμετοχή με τον σχολικό αθλητισμό

Κόρτνεϊ αγαπημενος αθλητισμός στο γυμνάσιο. Έπαιζε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ και κολύμβηση. «Αυτό με βοήθησε να εξελιχθώ», είπε.

Έπαιζε άμυνα στο ποδόσφαιρο, το αγαπημένο της άθλημα. Η Κόρτνεϊ λέει ότι της ήταν εύκολο να δει τι συνέβαινε και να υπερασπιστεί το γήπεδο.

Η κολύμβηση ήταν το δεύτερο αγαπημένο της άθλημα. Αυτές οι δραστηριότητες βοήθησαν την Courtney να παραμείνει ενεργή και να διασκεδάσει. Μου είπε ότι ήθελε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό πολύ περισσότερο από την πρακτική της λογοθεραπείας.

Η Courtney συνάντησε μια μικρή ομάδα συγκεντρωμένων φίλων παίζοντας αθλήματα σε ένα μικρότερο γυμνάσιο.

Λάβετε υπόψη ότι τα τηλέφωνα δεν υπήρχαν κατά τη διάρκεια των σχολικών ημερών της Courtney, επομένως δεν μπορούσε να επικοινωνήσει κείμενο μηνύματα όπως μπορούμε σήμερα. «Η τεχνολογική μου υποστήριξη ήταν οι άνθρωποι».

Εκείνη την εποχή, τα ηχητικά σήματα βοήθησαν να μεταφραστεί η κλήση σε μήνυμα, ώστε η Κόρτνεϊ να ξέρει πού να συναντήσει τους φίλους της όταν δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα.

Πήρε το πρώτο της τηλέφωνο όταν ήταν 26 ετών. «Βοηθάει πολύ γιατί είμαι σε θέση να προσεγγίσω περισσότερους ανθρώπους».

Courtney Cannon, Καθηγήτρια Αμερικανικής Νοηματικής Γλώσσας, Foxtail Coffee, Winter Park, Φλόριντα

Ακοή με κοχλιακό εμφύτευμα

Υπάρχει ένα κομμάτι τεχνολογίας που βοηθά την Courtney να ακούσει κάποιους ήχους – ένα κοχλιακό εμφύτευμα. Το κοχλιακό εμφύτευμα στέλνει ηχητικά σήματα στον εγκέφαλο χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια.

«Είναι σαν ένας υπολογιστής που επεξεργάζεται τους ήχους στους ήχους που θα καταλάβει ο εγκέφαλός μου», λέει η Courtney.

Ένας ωτολόγος φυτεύει χειρουργικά την τεχνολογία στο κεφάλι για να στέλνει σήματα στον εγκέφαλο, παρέχοντας στους ασθενείς ένα εξωτερικό κομμάτι για να φορέσουν στο αυτί. Αν η Courtney δεν φοράει το εξωτερικό κομμάτι, τότε δεν μπορεί να ακούσει τίποτα.

Κοχλιακό-εμφύτευμα-εξωτερικό-μέρος
Κοχλιακό εμφύτευμα (εξωτερικό τμήμα). 1: μικρόφωνο; 2: επεξεργαστής ομιλίας. 3: εξωτερική κεραία. 4: μαγνήτης. Πίστωση εικόνας: Italian Journal of Pediatrics.

Έλαβε το πρώτο της κοχλιακό εμφύτευμα στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού της όταν ήταν 7 ετών. Πήρε ένα δεύτερο εμφύτευμα στη δεξιά πλευρά σε ηλικία 11 ετών καθώς η τεχνολογία προχωρούσε.

Καθώς περνούσαν τα χρόνια, το εμφύτευμα στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού της έπρεπε να επισκευαστεί. Το επισκεύασε πριν μερικούς μήνες γιατί υπήρχε εσωτερική βλάβη. «Ήμουν κουφός, δεν μπορούσα να ακούσω τίποτα».

Η τεχνολογία βελτιώθηκε από το πρώτο κοχλιακό εμφύτευμα της Courtney. Συγκρίνει τα εμφυτεύματα με διαφορετικές εκδόσεις του America Online.

Έδειξε το αριστερό εμφύτευμα: «Αυτό είναι το AOL 1.0». Έδειξε το σωστό εμφύτευμα: „Αυτό είναι AOL 2.000!“

Ταξιδεύοντας και Βρίσκοντας Κοινότητα

Η Courtney συνέχισε να πηγαίνει στη λογοθεραπεία στο γυμνάσιο και τελικά σταμάτησε όταν πήγε στο κολέγιο. Μετά το κολέγιο, λέει ότι η έξοδος και η αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους έγιναν η λογοθεραπεία της στον πραγματικό κόσμο.

Μετακόμισε στην Ουάσιγκτον, όπου έγινε πιο άνετη με αυτό που ήταν και έμαθε για την κοινότητα των Κωφών. Η κοινότητα της έμαθε πώς να μαθαίνει την αμερικανική νοηματική γλώσσα, κάτι που της έδωσε μεγαλύτερη ποικιλία στην επικοινωνία.

«Έμαθα πώς να είμαι επαγγελματίας αμέσως μετά το κολέγιο», είπε η Courtney. «Τα έκανα όλα μόνος μου. Έπρεπε να το καταλάβω μόνος μου».

Μετακόμισε για λίγο, από τη δουλειά στη Φιλαδέλφεια μέχρι τη συνεργασία με την AmeriCorps στην Καλιφόρνια. Γνώρισε τον πλέον σύζυγό της Μπράιαν ενώ έλαβε το μεταπτυχιακό της στο Σεντ Λούις το 2006.

Ο Μπράιαν ήταν εξοικειωμένος με την κουλτούρα των Κωφών από τότε που παρακολούθησε ένα μάθημα και ο καλύτερος φίλος του στο κολέγιο ήταν κωφός. Ένας κοινός φίλος σύστησε τους δύο.

«Είπα, εν πάση περιπτώσει, επειδή ήμουν στο σχολείο, δούλευα πολύ μακριά και δεν έχω χρόνο», αστειεύτηκε η Courtney. Θα παντρευτούν 10 χρόνια αυτό το καλοκαίρι και έχουν τρεις γιους: τον Connor, τον Samuel και τον John Thomas.

Η Courtney και ο Bryan δίδαξαν στα παιδιά τους την αμερικανική νοηματική γλώσσα ως πρώτη τους γλώσσα. Λέει ότι μιλάει αγγλικά μαζί τους περισσότερο από το να υπογράφει, αλλά θα έχουν πάντα αυτή τη γνώση της γλώσσας.

Courtney Cannon, Αμερικανίδα καθηγήτρια νοηματικής γλώσσας
Η Courtney Cannon με τον σύζυγό τους Bryan και τους τρεις γιους τους.

Διδασκαλία της αμερικανικής νοηματικής γλώσσας

Η Courtney και ο Bryan μετακόμισαν στη Φλόριντα αφού απέκτησαν το δεύτερο παιδί τους, κάτι που οδήγησε την Courtney να βρει δουλειά μέσω των επαγγελματικών της διασυνδέσεων. Έπιασε δουλειά δασκάλας στο Ενωμένη Εγκεφαλική Παράλυση της Κεντρικής Φλόριντα (UCP)σε συνεργασία με μαθητές με αναπηρία.

Λίγο αργότερα, ένα μέλος του διδακτικού προσωπικού του γυμνασίου μας είπε στην Κόρτνεϊ ότι το σχολείο αναζητούσε έναν καθηγητή Αμερικανικής Νοηματικής Γλώσσας. Η δασκάλα ρώτησε την Courtney αν θα την ενδιέφερε να υποβάλει αίτηση για τη θέση. „Φυσικά!“ Η Κόρτνεϊ απάντησε.

Η Courtney πλησιάζει την επέτειο ενός έτους διδασκαλίας. Διδάσκει 12 μαθητές στη μεγαλύτερη τάξη της και διδάσκει 9 μαθητές στη μικρότερη τάξη της. Τα μικρότερα μεγέθη τάξεων επιτρέπουν πιο αφοσιωμένη μάθηση.

«Νομίζω ότι είναι καλύτερη εμπειρία με την εξάσκηση», είπε η Courtney.

Courtney Cannon, Καθηγήτρια Αμερικανικής Νοηματικής Γλώσσας, Foxtail Coffee, Winter Park, Φλόριντα

Μία από τις πιο περήφανες στιγμές διδασκαλίας της Courtney ήταν όταν οι μαθητές της δημιούργησαν ένα βίντεο υπογράφοντας ένα ολόκληρο βιβλίο στην αμερικανική νοηματική γλώσσα. Έδωσε το βιβλίο στο UCP ως διδακτικό υλικό για τις τάξεις τους.

«Προσπαθούν να έχουν σκοπό, να μάθουν τη νοηματική γλώσσα, να τους παρακινήσουν. Είμαι περήφανος που μαθαίνουν τη νοηματική γλώσσα».

Η Courtney κρατά τους μαθητές ασχολούμενους με διαφορετικές δραστηριότητες στην τάξη. Ένας επισκέπτης έδειξε πρόσφατα α βίντεο τηλέφωνο που επιτρέπει σε έναν Κωφό χρήστη να κάνει μια τηλεφωνική κλήση υπογράφοντας σε διερμηνέα. Λέει ότι οι μαθητές της λάτρεψαν αυτή την εμπειρία.

«Είμαι περήφανος που κάνω την τάξη μου ένα σπίτι, ένα ασφαλές μέρος για να είναι ο εαυτός τους με σεβασμό».

Η πίστη και η προσευχή την οδήγησαν στην οικογένειά της, στις δουλειές της και στη μετάβαση. Όταν τη ρώτησα πού βλέπει τον εαυτό της σε ένα χρόνο, η Courtney χαμογέλασε και είπε ότι βλέπει τον εαυτό της να διδάσκει και, «Θα δούμε τι λέει ο Θεός».

Schreibe einen Kommentar