Δερματικό τεστ με τσίμπημα | Τι, γιατί και πώς γίνεται

0
Δερματικό τεστ με τσίμπημα |  Τι, γιατί και πώς γίνεται

Δρ. Ritika ChhawchhariaMBBS, MD (Pediatrics), DNB (Pediatrics), pHERMES, μοιράζεται πληροφορίες σχετικά με τα τεστ αλλεργίας με τσούξιμο δέρματος, τι είναι και γιατί μπορεί να απαιτούνται στα παιδιά.

Τι είναι το Skin Prick Test για αλλεργίες;

Το Skin prick test για αλλεργίες χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό του αλλεργιογόνου που προκαλεί συμπτώματα όπως δερματικό εξάνθημα, επαναλαμβανόμενος βήχας και κρυολόγημα, φτέρνισμα, επαναλαμβανόμενος πόνος στο στομάχι κ.λπ. λόγω αλλεργιών. Κατά τη διάρκεια ενός δερματικού τεστ, το δέρμα σας εκτίθεται σε ύποπτες ουσίες που προκαλούν αλλεργίες (αλλεργιογόνα) και στη συνέχεια παρατηρείται για σημάδια αλλεργικής αντίδρασης. Μαζί με το ιατρικό ιστορικό σας, τα τεστ αλλεργίας μπορεί να είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν εάν μια συγκεκριμένη ουσία που αγγίζετε, αναπνέετε ή τρώτε προκαλεί συμπτώματα.

Το Skin prick test είναι ασφαλές για παιδιά και ενήλικες και μπορεί να πραγματοποιηθεί από ειδικό αλλεργιολόγο. Δίνει αποτελέσματα άμεσα και αξιόπιστα. Μπορεί να γίνει σε βρέφη ηλικίας 10 μηνών.

Γιατί τα παιδιά χρειάζονται δερματικό τεστ;

Μια δερματική δοκιμασία τσίμπημα συχνά συνιστάται από έναν ειδικό αλλεργιολόγο, για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση της αλλεργίας και να αφαιρέσει αυτά τα αλλεργιογόνα από το περιβάλλον του ατόμου. Το δερματικό τεστ με τσίμπημα χρησιμοποιείται ευρέως για τη διάγνωση των ακόλουθων αλλεργικών καταστάσεων:

Με τον εντοπισμό των παραγόντων ενεργοποίησης, μπορούν να ληφθούν καλύτερα μέτρα αποφυγής. Με βάση τα αποτελέσματα των δερματικών τεστ με τσίμπημα, μπορούν να αναζητηθούν περαιτέρω θεραπευτικές επιλογές όπως η ανοσοθεραπεία αλλεργιογόνων.

Πώς γίνεται το δερματικό τεστ με τσίμπημα;

Μια μικρή σταγόνα από το εκχύλισμα αλλεργιογόνου τοποθετείται στο αντιβράχιο (ή στην πλάτη στα βρέφη) μετά τον καθαρισμό του.

Στη συνέχεια, ο γιατρός τρυπάει ελαφρά την επιφάνεια του δέρματός σας κάτω από κάθε σταγόνα, έτσι ώστε μια μικρή ποσότητα αλλεργιογόνου να εισχωρήσει στο δέρμα. Η διαδικασία δεν είναι συνήθως επώδυνη, αλλά μερικοί άνθρωποι τη βρίσκουν ελαφρώς ερεθιστική.

Τα παιδιά συνήθως τρομάζουν από τη διαδικασία, αν και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να βολευτεί το παιδί. Ένας θετικός μάρτυρας (ισταμίνη) και ένας αρνητικός μάρτυρας (φυσιολογικός ορός) εισάγεται επίσης για να επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα της εξέτασης.

Ο βραχίονας (ή η πλάτη) στη συνέχεια παρατηρείται μετά από 15-20 λεπτά για την παρουσία οποιασδήποτε αντίδρασης. Σε περίπτωση που το παιδί σας είναι αλλεργικό σε κάτι, θα εμφανιστεί ένα κόκκινο εξόγκωμα που προκαλεί φαγούρα στο σημείο του τσιμπήματος. Αυτή η δοκιμή μπορεί να πραγματοποιηθεί για να ελεγχθεί για περισσότερα από 50 αλλεργιογόνα τη φορά.

Τι προετοιμασίες χρειαζόμαστε για ένα δερματικό τεστ με τσίμπημα;

Πριν προγραμματίσετε μια δερματική δοκιμασία τσίμπημα, όλα τα αντιαλλεργικά φάρμακα που μπορεί να παίρνει το παιδί σας πρέπει να σταματήσουν για μια εβδομάδα. Τα ρινικά στεροειδή και τα εισπνεόμενα φάρμακα μπορούν να συνεχιστούν. Τυχόν κρέμες και αλοιφές για το δέρμα πρέπει να αποφεύγονται την ημέρα της εξέτασης. Πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας εκ των προτέρων για τυχόν φάρμακα που παίρνει το παιδί.

Εάν το παιδί σας είχε μια σοβαρή, ξαφνική, απειλητική για τη ζωή αντίδραση σε οποιαδήποτε ουσία, τότε αυτή η εξέταση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Σε περίπτωση εκζέματος ή ψωρίασης που αφορά το χέρι, το αλλεργικό τεστ πρέπει να αναβληθεί μέχρι να υποχωρήσει το εξάνθημα.

Πού μπορώ να κάνω δερματικό τεστ με τσίμπημα;

Αυτό το τεστ εκτελείται από τον ειδικό αλλεργιολόγο και πνευμονολόγο, την Dr. Ritika Chhawchharia, στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Έρευνας Sitaram Bhartia, Νέο Δελχί. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κυρία Alpana (+918826391002) για να κλείσετε ραντεβού για δερματικό τεστ.

Schreibe einen Kommentar