Είπα στην τεχνητή νοημοσύνη να γράψει μερικά δοκίμια στο κολέγιο… Να τι συνέβη

0
Είπα στην τεχνητή νοημοσύνη να γράψει μερικά δοκίμια στο κολέγιο… Να τι συνέβη

Έχετε ακούσει για το ChatGPT, το οποίο έχει διαφημιστεί ως πιθανό, αν και ανήθικο, απροσδόκητο κέρδος για τους μαθητές να γράφουν τα δοκίμια εισαγωγής στο κολέγιο; Το δοκίμασα πρόσφατα και ιδού τι έγινε.

Μπορεί το ChatGPT να απαντήσει σωστά σε ανοιχτές ερωτήσεις που δεν απαιτούν προσωπικά στοιχεία;

Ξεκίνησα με μια από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις σύντομης απάντησης από το Stanford – αλλά και μια που δεν είναι «προσωπική» θα λέγαμε – δηλαδή μια εξαιρετική απάντηση, υποθετικά, δεν θα χρειαζόταν να γνωρίζει τίποτα για εσάς. «Με 50 λέξεις ή λιγότερες, εξηγήστε ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η κοινωνία σήμερα;» Η απάντηση πρέπει να είναι ακριβής αλλά πρωτότυπη. Θα πάω για αυτό το «ζωντανό» δοκίμιο για το οποίο μιλάω σε πολλά από τα άλλα βίντεό μου.

Δείτε τι κατέληξε στο ChatGPT:

«Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ως άνθρωποι είναι να βρούμε νόημα και σκοπό σε ένα τεράστιο, απρόβλεπτο σύμπαν».

Πόσο κλισέ. Εφόσον πρόκειται για συνομιλία, ας δούμε τι θα συμβεί αν προσφέρω κάποια σχόλια…

Εντάξει, αυτό δεν λειτούργησε. Ακόμα βαρετό. Ας προσπαθήσουμε να επαναδιατυπώσουμε την ερώτηση.

Εντάξει, ακόμα μια βολή.

Ως προπονητής δοκιμίων, όταν εργάζομαι με μαθητές προσπαθώντας να γράψω δοκίμια που τους οδηγούν σε ένα μέρος όπως το Στάνφορντ, δίνω πάντα έμφαση στο «ζινγκ» – την απροσδόκητη, πρωτότυπη φωνή, την ειρωνεία ή την αντίθεση που μπορεί να βοηθήσει έναν μαθητή να ξεχωρίσει. Αυτό ακριβώς που λείπει από όλα αυτά τα δοκίμια. Όταν ερωτηθείτε για τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η κοινωνία, η απάντηση στο τι θα απαντούσε το 98% των ανθρώπων – κλιματική αλλαγή, ανθρώπινη εξαφάνιση, πολωμένη πολιτική – δεν οδηγεί πουθενά. Είναι ο τρόπος με τον οποίο απαντάτε και δημιουργείτε το μήνυμα γύρω από ένα από αυτά τα σημαντικά ζητήματα που είναι ταυτόχρονα αληθινό αλλά και διορατικό. Αυτό είναι που σας φέρνει μέσα. Και το ChatGPT δεν πρόκειται να σας βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι.

Μια τελευταία ευκαιρία για να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε το bot να γράψει πιο δημιουργικά:

Ωχ… ισορροπία και τύχη δεν ομοιοκαταληκτούν…

Η ετυμηγορία: αν κάνετε αίτηση σε ένα μέρος όπως το Χάρβαρντ, το Πρίνστον, το Στάνφορντ ή το Γέιλ, το ChatGPT δεν θα σας βοηθήσει.

Μπορεί το ChatGPT να δώσει καλά παραδείγματα δοκιμίων που λειτουργούν;

Τώρα αλλάζοντας ταχύτητα, θα ζητήσω από το ChatGPT να δώσει ένα παράδειγμα προσωπικής δήλωσης που θα μπορούσε να είναι επιτυχής σε κορυφαία κολέγια στις ΗΠΑ Ίσως έχει τη μυστική σάλτσα για την επιτυχία του δοκιμίου και μπορώ να τη χρησιμοποιήσω ως εργαλείο έρευνας!

Εντάξει. Επομένως, δεν μου δίνει πραγματικά ένα καλό παράδειγμα ή ένα νικηφόρο παράδειγμα, αλλά συνοψίζει τα πιο επαναλαμβανόμενα και κοινά στοιχεία τέτοιων δοκιμίων εισαγωγής και γράφει το πιο κλισέ ή τυπικό δοκίμιο. Το οποίο στην πραγματικότητα είναι το αντίθετο από αυτό που θέλουν οι περισσότεροι μαθητές που προσπαθούν να ξεχωρίσουν σε ένα ανταγωνιστικό τοπίο συγγραφής δοκιμίου.

Ίσως γίνει καλύτερα αν του πω πού θέλω να παρευρεθώ. Ή όχι…

Λοιπόν, τουλάχιστον τώρα ξέρω ότι τα εθελοντικά ταξίδια, το MUN και η συζήτηση είναι αυτό που κάνουν και όλοι οι άλλοι….

Δοκίμασα μια άλλη φορά… και πήρα την πιο κοινή αίτηση για σημαντικό δοκίμιο… γεμάτο με όλα τα κλισέ:

Συγγνώμη ChatGPT, θα διαφωνήσω, αυτό θα μπορούσε να σας «βοηθήσει» να εισέλθετε στο Χάρβαρντ. Αυτό το δοκίμιο δεν βοηθάει… είναι επώδυνα γενικό.

Ξέρω ότι λέω στα βίντεό μου ότι η κοινωφελής υπηρεσία είναι κάτι παραπάνω από συνηθισμένο– και θα επιμείνω σε αυτό.

Η ετυμηγορία: όχι μόνο το ChatGPT δεν πρόκειται να σας βοηθήσει να γράψετε το δοκίμιό σας στο κολέγιο, αλλά δεν είναι επίσης ένα καλό παράδειγμα για το πώς πρέπει να γράψετε ένα δοκίμιο γενικά.

Η καλύτερη μου προσπάθεια ChatGPT…

Ίσως είμαι άδικος. Απλώς το να ζητάς από το ρομπότ «να μου δώσει ένα φοβερό δοκίμιο» είναι κάπως ανοιχτό. Για να γράψετε ένα πραγματικό, συναρπαστικό δοκίμιο σημαίνει να μοιράζεστε λεπτομέρειες από τη ζωή σας και να τις συνδυάζετε σε μια στοχαστική, στοχαστική δήλωση που αποκαλύπτει ποιος είστε και τι σας ενδιαφέρει. Τι θα συμβεί λοιπόν αν του τροφοδοτήσω με πρώτη ύλη – μπορεί να δημιουργήσει κάτι πιο πρωτότυπο;

Θα ξεκινήσουμε με μερικές μόνο λεπτομέρειες και θα δούμε πώς θα πάει…

Λοιπόν, τουλάχιστον ξέρει πώς να διατυπώσει μια καλή πρόταση. Σίγουρα κάτι πετυχαίνει – πειράζοντας τις ιδέες μου σε μια καλά διατυπωμένη, βατή αν και τυπική απάντηση. Εδώ είναι ένα άλλο πέρασμα που έκανε και είναι λίγο πιο δυνατό – ίσως το καλύτερο δοκίμιο που έβγαλα από το bot:

Θα παραδεχτώ, αυτό είναι το είδος του δοκιμίου που βλέπω μερικές φορές να πηγαίνουν παιδιά σε κρατικά σχολεία που θέλουν απλώς να βεβαιωθούν ότι μπορείτε να γράψετε… (προφανώς είναι απάτη να χρησιμοποιείτε αυτήν την εφαρμογή για να γράψετε το δοκίμιό σας… αλλά το επίπεδο ποιότητας είναι παρόμοιο με αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργεί.) Φαίνεται ότι είναι πολύ καλό στη δημιουργία πολύ ανθισμένης γλώσσας, αλλά δεν φαίνεται να είναι πολύ καλό στο να κάνει πραγματικά έντονες ιδέες. Εν ολίγοις, ελπίζω ειλικρινά τα κολέγια να σταματήσουν να υποθέτουν ότι τα δοκίμια υποδεικνύουν την ικανότητα γραφής σε επίπεδο πρότασης ενός μαθητή.

Μπορεί το ChatGPT να μετατρέψει τις σημειώσεις και τα προσωπικά μου στοιχεία σε μια κερδοφόρα προσωπική δήλωση;

Ας γίνουμε αληθινοί– και τροφοδοτήστε αυτό το bot τις σημειώσεις και τις λεπτομέρειες και να δούμε αν μπορεί να συνθέσει μια υπέροχη ιστορία.

Στην παράγραφο που τροφοδότησα το bot, ορισμένες λεπτομέρειες εξαφανίστηκαν γρήγορα – ιδιαίτερα αυτή η μπλε ναυτική βαλίτσα και το περιεχόμενό της. Στην πραγματικότητα, εάν καθοδηγούσα έναν μαθητή με παρόμοιο προβληματισμό, αυτή η εικόνα θα μπορούσε να είναι το σημείο όπου ξεκινάμε – μπορεί να είναι μια εισαγωγή για να κατανοήσουμε γιατί εκτιμούμε την οικογένεια – επειδή είμαστε συνδεδεμένοι – επειδή οι ζωές μας είναι κατά κάποιο τρόπο η συνέχεια της δικής τους – που όπως πέθανε η γιαγιά μου έγινα αυτή με τα ταψιά, τα μπισκότα και την κουτάλα (με λίγο λιωμένο χερούλι). Αλλά το ChatGPT δεν είναι αρκετά σοφό για να πατήσει το πρωτότυπο – επαναφέρει τα πάντα στη μέση, την τυπική και στο ότι βρίσκει το λάθος του.

Η υπέροχη γραφή είναι μοναδική, έχει φωνή, έχει προσωπικότητα. Το ChatGPT είναι ένας αλγόριθμος μέσων όρων. Ο μέσος όρος δεν προοριζόταν ποτέ να ξεχωρίσει.

Το ChatGPT κάνει το αντίθετο από αυτό που κάνω ως προπονητής δοκιμίων κατά κάποιο τρόπο. Αντί να βγάλει τις λεπτομέρειες, τις θάβει. Αντί να βρει την ιδιορρυθμία ή την αντίθεση, βρίσκει το ασφαλές, το προβλέψιμο. Αντί να κατανοήσουμε τη μεταφορά, όσο βαθύτερη είναι η αρχική οπτική γωνία, τα βράζει όλα σε εγκόσμια.

Τούτου λεχθέντος, εάν τροφοδοτήσετε πράγματα σε αυτό, είναι ένα εργαλείο που μπορεί να σας δείξει πού να κάνετε μια μετάβαση μεταξύ ιδεών ή να οργανώσετε όλες τις ιδέες σας. Επομένως, εάν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε ως εργαλείο για να εξερευνήσετε πώς να οργανώσετε τις ιδέες σας για το δοκίμιό σας, αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο. Αλλά όταν ανακατεύει τα πορτοκάλια της ζωής σας σε χυμό, παράγεται μαζικά και δεν αξίζει τον χρόνο των πιο σοβαρών μαθητών.

Η νέα μου γραμμή στο essay coaching: θα μπορούσε το ChatGPT να το γράψει αυτό; Αν ναι, ήρθε η ώρα να ξαναγράψουμε.

Schreibe einen Kommentar