Αναρωτηθήκατε ποτέ αν υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός κολεγίου και ενός πανεπιστημίου, τι είναι ακριβώς τα κοινοτικά κολέγια, τι είναι τα κολέγια φιλελεύθερων τεχνών, τι είναι μια σχολή μηχανικών ή τι είναι τα κερδοσκοπικά πανεπιστήμια; Σε αυτό το ιστολόγιο, θα μιλήσουμε για όλες τις επιλογές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που υπάρχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα μοιραστούμε μερικά διασκεδαστικά στατιστικά σχετικά με το πώς λειτουργεί το σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις ΗΠΑ.
Θα ξεκινήσουμε να μιλάμε για κοινοτικά κολέγια, τα οποία μερικές φορές ονομάζονται junior κολέγια. Είναι ιδρύματα που προσφέρουν διετές προγράμματα ή πτυχία που ονομάζονται πτυχία συνεργατών και προσφέρουν επίσης μια διαδρομή για μετάβαση σε πανεπιστήμια τετραετούς διάρκειας, ώστε να μπορείτε να αποκτήσετε πτυχίο. Τα πτυχία Bachelor τείνουν να είναι πτυχία Bachelor of Arts (BA) ή Bachelor of Sciences (BS). Αυτά είναι το τυπικό πανεπιστημιακό πτυχίο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Υπάρχουν 1.167 κοινοτικά κολέγια στις ΗΠΑ, δίνουν ή παίρνουν, και εγγράφουν περίπου 12,4 εκατομμύρια φοιτητές, που αποτελούν περίπου τους μισούς προπτυχιακούς φοιτητές σε ολόκληρη τη χώρα. Τα κοινοτικά κολέγια τείνουν να προσφέρουν όχι μόνο προσφορές φιλελεύθερων τεχνών (αντικείμενα όπως Αγγλικά, Ψυχολογία ή Ιστορία των Η.Π.Α.) αλλά και κομμάτια προσανατολισμένα στην καριέρα, ειδικά αν πρόκειται για πτυχίο συνεργάτη. Μερικά από αυτά τα κομμάτια μπορούν πραγματικά να σας βάλουν στη σειρά να πηδήξετε μέσα από κρίκους για να εξασφαλίσετε υψηλότερα εύρη μισθών σε τομείς όπως οι Paralegal Studies, η Radiology και η Physical Therapy. Επίσης συχνά προσφέρουν πτυχία Επιχειρήσεων, Νοσηλευτικής, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία. Έτσι, υπάρχουν πολλά μονοπάτια σταδιοδρομίας που μπορείτε να ακολουθήσετε εάν δεν είστε σούπερ ακαδημαϊκοί και δεν θέλετε να πάτε στο κολέγιο για τέσσερα χρόνια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα κοινοτικά κολέγια ή το πρόγραμμα ενός συνεργάτη μπορεί να είναι κατάλληλο για εσάς.
Αν και περίπου το 28% των κοινοτικών κολεγίων προσφέρουν κάποιο είδος στέγασης στην πανεπιστημιούπολη, μόνο το 1% των φοιτητών κολεγίων της κοινότητας ζει σε στέγαση στην πανεπιστημιούπολη. Έτσι, το 99% των ατόμων που πηγαίνουν σε κοινοτικά κολέγια είναι μετακινούμενοι, κάτι που είναι λίγο διαφορετικό από τα πανεπιστήμια τετραετίας. Γενικά, το μόνο πράγμα που χρειάζεστε για να πάτε σε ένα κοινοτικό κολέγιο είναι ένα GED ή ένα απολυτήριο γυμνασίου. Εάν έχετε ένα από αυτά, έχετε τα προσόντα να παρακολουθήσετε. Τούτου λεχθέντος, τα μεμονωμένα προγράμματα σε ένα κοινοτικό κολέγιο (για παράδειγμα, ένα πρόγραμμα νοσηλευτικής) μπορεί να έχουν υψηλότερες προϋποθέσεις ή ακόμη και μια διαδικασία αίτησης. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει τη λήψη ενός τυποποιημένου τεστ ή τη λήψη ενός συγκεκριμένου βαθμού στα προαπαιτούμενα μαθήματα πριν μπορέσετε να εγγραφείτε σε μια συγκεκριμένη κύρια διαδρομή. Έτσι, αυτά είναι επίσης μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου για τα κοινοτικά κολέγια.
Προχωρώντας σε τετραετή πανεπιστήμια, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη. Δεν υπάρχει επίσημος ορισμός του κολεγίου φιλελεύθερων τεχνών, επομένως θα ακολουθήσουμε αυτό που τείνει να λέει το US News & World Report, το οποίο είναι εντελώς τεχνητό. Ορίζουν τα κολέγια φιλελεύθερων τεχνών ως κολέγια και πανεπιστήμια που πρώτον, εστιάζουν στην προπτυχιακή εμπειρία και γενικά δεν προσφέρουν διδακτορικά προγράμματα και, δεύτερον, απονέμουν πάνω από το 50% των πτυχίων τους στις ελεύθερες τέχνες. Αυτές είναι συνήθως οι κοινωνικές επιστήμες, οι ανθρωπιστικές επιστήμες και οι γενικές επιστήμες, αλλά όχι απαραίτητα μονοπάτια μηχανικής ή προσανατολισμένης στην καριέρα, όπως οι επιχειρήσεις ή η νοσηλευτική. Τα κολέγια φιλελεύθερων τεχνών, γενικά, τείνουν να είναι μικρότερα από τα μεγάλα πανεπιστήμια και περιλαμβάνουν μέρη όπως το Amherst, το Williams, το Swarthmore, τα κολέγια Claremont και τις στρατιωτικές ακαδημίες των ΗΠΑ.
Υπάρχουν επίσης κολέγια που δεν πέφτουν σε αυτούς τους μεγάλους κουβάδες. Το Babson, για παράδειγμα, είναι μια πραγματικά εξαιρετική σχολή επιχειρήσεων για προπτυχιακούς φοιτητές, αλλά δεν εμπίπτει τακτοποιημένα σε καμία λίστα ή κουβαδάκι US News & World Report, και αυτό είναι εντάξει. Επομένως, μην κολλάτε πολύ σε όλες αυτές τις ετικέτες, αλλά ελπίζουμε τουλάχιστον να εξηγήσουμε τι είναι και τι σημαίνουν.
Επόμενα στη λίστα είναι τα εθνικά κολέγια και πανεπιστήμια. Το US News & World Report έχει μια κατάταξη αυτών των ιδρυμάτων και αυτό που τα διακρίνει από όλα τα άλλα είδη καταλόγων είναι ότι αυτά τα κολέγια και πανεπιστήμια προσφέρουν μεταπτυχιακά προγράμματα, τόσο σε διδακτορικό επίπεδο (Διδακτορικό για τους περισσότερους κλάδους) όσο και σε μεταπτυχιακά προγράμματα . Σε αυτά τα σχολεία, υπάρχει ένα πλήρες φάσμα προγραμμάτων και χορηγούν περισσότερα από τα μισά πτυχία τους σε κλάδους φιλελεύθερων τεχνών. Τείνουν να έχουν στέγαση στην πανεπιστημιούπολη, επομένως περίπου το 60% των φοιτητών σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και το 36% των φοιτητών σε δημόσια πανεπιστήμια ζουν στην πανεπιστημιούπολη. Τείνουν να είναι τα κολέγια και τα πανεπιστήμια για τα οποία πολλοί από εσάς έχετε ακούσει, αλλά ποικίλλουν και σε μέγεθος.
Η US News & World Report αναφέρει επίσης μερικές κατηγορίες που θα θίξουμε εν συντομία. Ονομάζουν αυτά τα ιδρύματα περιφερειακά κολέγια και πανεπιστήμια. Τα περιφερειακά κολέγια χορηγούν λιγότερα από τα μισά πτυχία τους στις φιλελεύθερες τέχνες και επιστήμες, γενικά, και δεν έχουν διδακτορικά προγράμματα. Τα περιφερειακά πανεπιστήμια προσφέρουν ένα πλήρες φάσμα προπτυχιακών προγραμμάτων και ορισμένα μεταπτυχιακά προγράμματα, αλλά λίγα διδακτορικά προγράμματα. Και εδώ είναι που μπαίνουμε στην ιδέα του πανεπιστημίου έναντι του κολεγίου.
Μερικές φορές, η λέξη «πανεπιστήμιο» χρησιμοποιείται για να σημειώσει μόνο τα σχολεία που έχουν υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης, όπως μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Το „κολέγιο“, από την άλλη πλευρά, συχνά σημαίνει ότι το συγκεκριμένο ίδρυμα επικεντρώνεται στην προπτυχιακή εμπειρία. Ένα πανεπιστήμιο δύο ετών θα μπορούσε να ονομαστεί και κολέγιο. Έτσι, η λέξη „κολέγιο“ τείνει να χρησιμοποιείται με σχολεία με έμφαση σε διετές και τετραετή προγράμματα και „πανεπιστήμιο“ τείνει να χρησιμοποιείται με σχολεία που έχουν ευρύτερες προσφορές. Υπάρχει μια μικρή διάκριση, αλλά χρησιμοποιούμε τα δύο εναλλακτικά στα αμερικανικά αγγλικά.
Λοιπόν, σε τι είδους προγράμματα θα θέλατε να πάτε σε ένα περιφερειακό κολέγιο; Εάν είστε πραγματικά σε μια πίστα προσανατολισμένη στην καριέρα – όπως οι επιχειρήσεις ή η νοσηλευτική – πολλά σχολεία που έχουν μεγάλα προγράμματα εστιασμένα σε αυτές τις πίστες τείνουν να καταλήγουν στην άλλη πλευρά του δείκτη του 50% για τα πτυχία φιλελεύθερων τεχνών που χορηγούνται. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ένα πολύτιμο πτυχίο ή ότι το πανεπιστήμιο στην περιοχή σας δεν αναγνωρίζεται. Επομένως, σας συνιστούμε να παίρνετε κάθε κολέγιο ένα-ένα, να κοιτάζετε ποια είναι η φήμη του, να δείτε ποιες προσφορές έχει και να αποφασίσετε ποιο είναι το κατάλληλο για εσάς.
Μην ανησυχείτε για το ποια λίστα στο US News & World Report βρίσκεται το κολέγιο που εξετάζετε. Αντίθετα, εστιάστε στη συνολική φήμη του ιδρύματος και στις προσφορές που έχει και μην τυλιγθείτε πολύ στις κατηγορίες, εκτός από μία: κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.
Τα κερδοσκοπικά πανεπιστήμια έχουν γενικά την πιο σκιερή φήμη από όλα τα κολέγια και τα πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα πιο διάσημα κερδοσκοπικά πανεπιστήμια θα ήταν το DeVry University και το University of Phoenix. Αυτά τα πανεπιστήμια ξοδεύουν πολλά χρήματα σε διαφημίσεις και σε συμβούλους που πραγματοποιούν κλήσεις και εφαρμόζουν δυνητικά βαριές πρακτικές πρόσληψης. Τα κερδοσκοπικά πανεπιστήμια συνήθως δεν φαίνονται υπέροχα σε αιτήσεις για πτυχίο υψηλότερου επιπέδου ή σε βιογραφικό. Συνιστούμε στους φοιτητές με κάποια εμπειρία σε ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο και σε ένα μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο να μην τοποθετούν εκεί τα μαθήματα κερδοσκοπικού χαρακτήρα γιατί μπορεί να φαίνονται άσχημα. Είναι καλοί για τίποτα; Εάν υπάρχει μια συγκεκριμένη τάξη ή δεξιότητα που πρέπει να μάθετε, σίγουρα, πηγαίνετε και πάρτε την. Αλλά γενικά δεν συνιστούμε κερδοσκοπικά πανεπιστήμια εάν θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την εκπαίδευσή σας. Τείνουν επίσης να είναι πολύ ακριβά. Μόνο το 30% των φοιτητών που εγγράφονται σε προγράμματα σε κερδοσκοπικά πανεπιστήμια αποφοιτούν μέσα σε έξι χρόνια, επομένως μπορείτε να δείτε ότι είναι περίπου το ήμισυ της θέσης μας στα παραδοσιακά πανεπιστήμια. Και παρόλο που είναι τεχνικά υψηλότερο από τους φοιτητές του κοινοτικού κολεγίου, πολλοί φοιτητές κοινοτικών κολεγίων δεν σκόπευαν ποτέ να πάρουν πτυχίο τετραετούς φοίτησης.
Μερικά από αυτά τα ιδρύματα έχουν κατηγορηθεί για ληστρικές πρακτικές, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προσλάβουν φοιτητές λέγοντάς τους ότι μπορούν να λάβουν ομοσπονδιακά δάνεια για να πληρώσουν για τη συγκεκριμένη καριέρα τους ή αναφέροντας στατιστικά στοιχεία σταδιοδρομίας που δεν είναι πρακτικά δεδομένου ότι έχουν κερδοσκοπικό σκοπό βαθμός. Τα πτυχία σας από αυτά τα ιδρύματα μπορούν στην πραγματικότητα να εμποδίσουν την απασχόληση και να αποτελέσουν κόκκινη σημαία για όσους περνούν από σωρούς βιογραφικών. Έτσι, είναι προβληματικά με πολλούς τρόπους, και αν και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση χρήσης για αυτού του είδους τα πανεπιστήμια, εάν είστε φοιτητής που προσπαθεί να αποκτήσει εκπαίδευση, αυτό δεν είναι το ένα με το οποίο θα ξεκινούσαμε.
Ξεκινήστε με όλα τα άλλα και δείτε αν μπορείτε να μπείτε σε ένα πρόγραμμα που σας ταιριάζει. Και ναι, μπορεί να χρειαστεί να πηδήξετε μέσα από τα στεφάνια, να κάνετε ένα τεστ ή να έχετε ένα κατάλληλο ΣΔΣ, και μπορεί να είναι πιο δύσκολο, αλλά υπάρχει ένας λόγος που υπάρχουν εμπόδια στην είσοδο στην εκπαίδευση, και αυτό γιατί η εκπαίδευση είναι πιο πολύτιμη όταν τελειώσετε και περάσουν από όλη τη διαδικασία.
Ελπίζουμε ότι βρήκατε αυτό το κατατοπιστικό και μάθατε κάτι που δεν ξέρατε πριν!