Η χρήση του ChatGPT είναι εξαπάτηση ή λειτουργεί πιο έξυπνα;

1
Η χρήση του ChatGPT είναι εξαπάτηση ή λειτουργεί πιο έξυπνα;

Γνωρίζατε ότι σε μια πρόσφατη Study.com έρευνα, το 89% των φοιτητών είπε ότι είχαν χρησιμοποιήσει το ChatGPT σε μια εργασία για το σπίτι; Αυτό φαίνεται εντυπωσιακό, έτσι δεν είναι; Αλλά είναι πιθανώς ο ίδιος αριθμός μαθητών που, κάποια στιγμή στη ζωή τους, έψαξαν στο Google μια ερώτηση σχετικά με την εργασία τους. Ακόμη και στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ίσως ένα από τα πιο περιζήτητα κολέγια της χώρας, το 17% των φοιτητών παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε το ChatGPT στα μαθήματα του Φθινοπώρου του 2022 με κάποιο τρόπο. Και έτσι η ερώτηση που θέλω να κάνω σήμερα είναι: Η χρήση του ChatGPT είναι εξαπάτηση ή απλώς η μελέτη είναι πιο έξυπνη;

Είμαι περίεργος για το πώς θα λειτουργήσει αυτό μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος. Είναι ακριβώς όπως μια αριθμομηχανή στο μάθημα των μαθηματικών; Κάτι που βοηθά και βοηθά να κάνουμε πράγματα που ήδη ξέρουμε πώς να κάνουμε, αλλά μας βοηθά να επιταχύνουμε τους υπολογισμούς και να επικεντρωθούμε στη σκέψη υψηλότερου επιπέδου; Είναι αυτός ο επόμενος ορθογραφικός έλεγχος ή το Grammarly Pro; Ή μήπως είναι η αποκάλυψη της εκπαίδευσης;

Εδώ είναι τι μπορώ να πω για το ChatGPT και, κατά κάποιο τρόπο, δεν διαφέρει τόσο από άλλες προόδους που είχαν στη διάθεσή τους οι μαθητές τις τελευταίες δεκαετίες ή δύο. Για παράδειγμα, μια 11ετής μελέτη από έναν ψυχολόγο του Rutgers διαπίστωσε ότι πάνω από το 50% των μαθητών στο Google για την εργασία τους σε τακτική βάση. Και οι σωστές απαντήσεις στην εργασία συσχετίζονται πλέον με χαμηλότερες βαθμολογίες στα μαθήματα, επειδή όταν οι μαθητές στο Google για την εργασία τους και παίρνουν τέλειες απαντήσεις, συχνά δεν σκέφτονται τι καταθέτουν και δεν μαθαίνουν. Απλώς τα αναζητούν και τα συμπληρώνουν, σχεδόν σαν εισαγωγή δεδομένων. Έτσι, όταν το κάνουν αυτό, δεν μαθαίνουν, και ως εκ τούτου, οι βαθμολογίες τους στις εξετάσεις τείνουν να είναι χαμηλότερες. Καθώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ChatGPT για να γράφουν δοκίμια, θα μπορούσαν πραγματικά να χάνουν την εκμάθηση στρατηγικών και μεθόδων συγγραφής κριτικών δοκιμίων που πρέπει να γνωρίζουν. Έτσι, προφανώς, υπό αυτό το πρίσμα, δεν θέλουμε να έχουμε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνολογία με τρόπο που βλάπτει τη δική τους μάθηση.

Το ερώτημά μας είναι: πού είναι το μέρος όπου το ChatGPT είναι επωφελές και πώς πρέπει να διδάξουμε στους μαθητές να το χρησιμοποιούν; Εκεί που βλέπω την πραγματική αξία είναι, θα έλεγα, εκεί που το χρησιμοποιούν ήδη τα έξυπνα παιδιά. Σε αυτήν την έρευνα του Stanford από νωρίτερα, είχαν μια επόμενη ερώτηση που ρώτησε τους μαθητές σε ποιο βαθμό χρησιμοποιούσαν το ChatGPT εάν χρησιμοποιούσαν την τεχνολογία για να βοηθήσουν στις τάξεις τους. Ο νούμερο ένα τρόπος με τον οποίο το χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι ήταν για καταιγισμό ιδεών, σκιαγράφηση και σχηματισμό ιδεών, που σημαίνει ότι έπαιρναν πληροφορίες από αυτό, αλλά δεν έκλεβαν τα πράγματα στο σύνολό τους. Και εδώ είναι που βρίσκω ότι το ChatGPT είναι το πιο χρήσιμο.

Η δημιουργία ιδεών είναι κάτι που ίσως το ChatGPT μπορεί να κάνει πιο γρήγορα από εμάς. Εάν εργάζεστε σε μια επιχείρηση και πρέπει να εκτελέσετε ή να συγκεντρώσετε κάτι, το ChatGPT είναι ένα εργαλείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να το κάνετε αυτό. Μιλούσα με μια συγγενή πρόσφατα που είχε χρησιμοποιήσει το ChatGPT για να δημιουργήσει ένα απλό απόσπασμα κώδικα που χρειαζόταν και είπε ότι της έδωσε αυτό που χρειαζόταν. Είναι παρόμοιο με το πώς η ύπαρξη ενός προγράμματος αριθμομηχανής στο TI-84 σας που λύνει ένα σύστημα εξισώσεων με δύο άγνωστα μπορεί να σας εξοικονομήσει λίγα λεπτά.

Ο άλλος τρόπος με τον οποίο το βλέπω χρήσιμο είναι όταν το χρησιμοποιούμε ως εργαλείο για να βελτιώσουμε αυτό που ήδη κάνουμε, όχι για να το αντικαταστήσουμε πλήρως. Είναι ότι το βλέπω ως έναν πίνακα ιδεών, και νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος που έχουμε ακόμη και έναν καθηγητή Penn που λέει στους μαθητές του να το χρησιμοποιήσουν πραγματικά σε μια εργασία.

Θα δώσω ένα γρήγορο παράδειγμα για το πώς θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω στην επιχείρησή μου, το οποίο είναι ότι θα μπορούσα να βελτιώσω την περιγραφή εργασίας. Προσλαμβάνω για πρακτική άσκηση αυτή τη στιγμή επειδή επαναλαμβάνουμε το ψηφιακό μας μάθημα SAT και χρειαζόμαστε μερικούς ασκούμενους για να καλύψουμε το κενό. Έτσι, στο τέλος, το ChatGPT προσθέτει, «Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για όποιον θέλει να αποκτήσει εμπειρία στην ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών και στην τεχνολογία της εκπαίδευσης. Προσφέρουμε ένα υποστηρικτικό και δυναμικό εργασιακό περιβάλλον, ευκαιρίες για ανάπτυξη και εξέλιξη και ανταγωνιστικές αποδοχές». Τα έφτιαξε όλα αυτά, γιατί δεν έβαλα τίποτα από αυτά εκεί μέσα, αλλά μου αρέσει η ιδέα του, που τελειώνει με το είδος της κουλτούρας που έχουμε και γιατί αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για κάποιον.

Τις περισσότερες φορές, τα έξυπνα παιδιά δεν το χρησιμοποιούν για να γράψουν ολόκληρο το θέμα χωρίς τροποποιήσεις—μόνο το 5,5% των ατόμων που χρησιμοποιούν το εργαλείο το έκαναν αυτό. Και θα είμαι ειλικρινής, δεν είναι αυτός ο έξυπνος τρόπος να το χρησιμοποιήσετε. Αντίθετα, κατανοήστε τι μπορεί να φέρει στο τραπέζι και πώς μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε αυτό που κάνετε αντί να αντικαταστήσετε αυτό που κάνετε. Και νομίζω ότι η ουσία είναι ότι πρέπει να καταλήξουμε σε ένα ηθικό πλαίσιο για το πώς θα χρησιμοποιηθεί το ChatGPT στην εκπαίδευση. Οι δάσκαλοι και οι διαχειριστές πρέπει τώρα να καταλήξουν σε κατευθυντήριες γραμμές, ώστε οι μαθητές να γνωρίζουν πού είναι η γραμμή, γιατί αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν απαραίτητα όρια. Οι δάσκαλοι πρέπει να καταστήσουν σαφές στους μαθητές σχετικά με το πότε το ChatGPT είναι εντάξει και πότε δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται και πώς επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται η χρήση του. Πιστεύω επίσης ότι οι αξιολογήσεις υψηλού κινδύνου θα πρέπει να γίνουν αυτοπροσώπως με επιθεώρηση και πρόσωπο με πρόσωπο παρακολούθηση, ώστε να γνωρίζουμε ότι οι μαθητές δεν απατούν.

Ξέρω ότι αν ήμουν δάσκαλος, η εργασία που θα ήθελα να δώσω στους ανθρώπους είναι μια γραπτή εργασία εντός της τάξης και μετά θα ήθελα να την πάρουν σπίτι και να τη βελτιώσουν χρησιμοποιώντας το ChatGPT, ώστε να ξέρω τι έγραψαν και τι τους βοήθησε να γράψουν το ChatGPT. Στη συνέχεια, θα ήθελα να περιγράψουν αυτή τη διαδικασία, να τραβήξουν ένα στιγμιότυπο οθόνης με το τι κατέληξε στο ChatGPT και να εξηγήσουν πώς τα συνέθεσαν μαζί. Αυτό είναι που με ενδιαφέρει: πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ChatGPT ως εργαλείο, γιατί πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικό σύνολο δεξιοτήτων που θα γίνει πιο σημαντικό στο μέλλον. Έτσι, νομίζω ότι δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε, να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει και να περιμένουμε από τους μαθητές να μην το αγγίξουν ποτέ γιατί αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Αλλά νομίζω ότι χρειαζόμαστε ακόμα ένα ηθικό πλαίσιο και πρέπει να καταλάβουμε πώς να προχωρήσουμε με αυτόν τον τρόπο.

Ελπίζω ότι βρήκατε αυτό ενδιαφέρον και πείτε μας τη γνώμη σας για το ChatGPT!

Schreibe einen Kommentar