Η βάση δεδομένων έχει πάνω από 8.000 ελεύθερα διαθέσιμες πληροφορίες για έργα 1.200 BIPOC, γυναικών και περιθωριοποιημένων συνθετών στην κλασική μουσική
Ιδρύθηκε το 2018 από τον Δρ. Λόρα Κολγκέιτ και ο Δρ. Joy-Leilani Garbuttο Πρωτοβουλία Boulanger Το (BI) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προασπίζει τη μουσική που γράφτηκε από γυναίκες και όλους τους συνθέτες περιθωριοποιημένους ως προς το φύλο μέσω ερμηνείας, εκπαίδευσης, έρευνας, παροχής συμβουλών και παραγγελιών. Η νέα βάση δεδομένων και η υπηρεσία συνεργασίας της BI επεκτείνει τους στόχους της για διαφοροποίηση του κλασικού κανόνα.
Ένα από τα δύο πρωτοποριακά προγράμματα που ξεκίνησε το BI, το Βάση δεδομένων ρεπερτορίου γυναικών και περιθωριοποιημένων συνθετών Το (BID) είναι πλέον διαθέσιμο στο κοινό, μετά από χρόνια έρευνας αρχείων, συλλογής δεδομένων και δοκιμών beta. Αντιμετωπίζοντας τη διαφορά μεταξύ των φύλων στη μουσική, η βάση δεδομένων είναι μια ανεκτίμητη αναφορά που παρέχει σε όσους θέλουν να διαφοροποιήσουν τον προγραμματισμό κλασικής μουσικής τις γνώσεις και τους πόρους για να το κάνουν.
Η βάση δεδομένων είναι δωρεάν προσβάσιμη και περιλαμβάνει εκτενείς λεπτομέρειες για περισσότερα από 8.000 έργα γραμμένα από 1.200 γυναίκες και συνθέτες περιθωριοποιημένους ως προς το φύλο — συμπεριλαμβανομένων των μη cis-male, trans και non-binary. Για πρόσβαση στη βάση δεδομένων, κάντε κλικ εδώ.
Ένας φιλικός προς τον χρήστη πόρος, το BID σχεδιάστηκε με γνώμονα τους καλλιτέχνες, τους μαθητές, τους ερευνητές, τους εκπαιδευτικούς και τους καλλιτεχνικούς διαχειριστές. Ο τρέχων κατάλογος εστιάζει σε ιστορικά έργα και επιμελημένες πληροφορίες από μη ζωντανούς συνθέτες, με σχέδια επέκτασης. Ως μια συνεχώς αυξανόμενη βάση δεδομένων, οι χρήστες έχουν επίσης την ευκαιρία να προτείνουν συμπεριλήψεις ιστορικών και νέων έργων. Μπορείτε να δείτε μια εισαγωγή παρακάτω.
Οι συνθέτες μπορούν να αναζητηθούν ανά χώρα ή/και κατάσταση προέλευσης ή εύρος ημερομηνιών γέννησης και θανάτου. Οι επιλογές αναζήτησης για κομμάτια περιλαμβάνουν: ονόματα συνθετών. τύποι σύνθεσης? όργανα, τύποι φωνής, σύνολα. γλώσσες (φωνητικά έργα). εύρη διάρκειας· εύρη για το έτος δημοσίευσης· και εκδότες.
«Η δημιουργία αυτής της βάσης δεδομένων έχει να κάνει με την κατάργηση των φραγμών», είπε ο διευθυντής της BID, Έμιλι Μορίν. «Ως μουσικός, μου άρεσε να ψάχνω για πιάνο και μουσική δωματίου που συνέθεταν γυναίκες, αλλά πάντα ευχόμουν να ήταν μια λιγότερο χρονοβόρα διαδικασία».
Τα μελλοντικά χαρακτηριστικά του BID θα περιλαμβάνουν φίλτρα για επίπεδα δυσκολίας και θέματα. λειτουργικότητα αναζήτησης με χρήση αριθμητικής συντομογραφίας για ορχηστρικά έργα. και όπου βρίσκονται αδημοσίευτα χειρόγραφα. Επιπλέον, η The Boulanger Initiative θα προσθέσει ηχογραφήσεις από φεστιβάλ και συναυλίες όπου έχουν εμφανιστεί και έχουν παρουσιάσει συνεργάτες της.
„Ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα σχετικά με τη βάση δεδομένων που θα είναι διαθέσιμη σε μελλοντικές φάσεις είναι να μπορώ να περιορίζω τα αποτελέσματα αναζήτησης σε κομμάτια που δεν έχουν δημοσιευτεί ποτέ και υπάρχουν μόνο σε χειρόγραφη μορφή“, πρόσθεσε η Colgate, η οποία είναι επίσης εκτελεστική και καλλιτεχνική διευθύντρια της BI. «Επομένως, αν υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που έχουν χρηματοδότηση ή είναι χαράκτες, μπορούν να αρχίσουν να δημοσιεύουν αυτά τα κομμάτια για το κοινό».
«Μετά την αρχική μας κυκλοφορία που επικεντρώθηκε σε μη ζωντανούς συνθέτες, θα αρχίσουμε να επικοινωνούμε και να συνεργαζόμαστε με ζωντανούς συνθέτες για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τη συγκατάθεσή τους να τους συμπεριλάβουμε», εξήγησε η Colgate. «Αυτό είναι ένα τεράστιο εγχείρημα και θα συνεχίσει να αυξάνεται καθημερινά, επομένως πρέπει να αναγνωρίσουμε την ομάδα, από το ερευνητικό μας προσωπικό και το προσωπικό της βάσης δεδομένων μέχρι τους πολλούς εθελοντές και ασκούμενους που το έκαναν πραγματικότητα.
«Στο χώρο, είναι τόσο σπάνιο πράγμα να νιώθεις ότι είσαι ένας πραγματικός πολίτης καλλιτέχνης που κάνει τη διαφορά», συνέχισε. «Κάνουν αυτή τη διαφορά για περιθωριοποιημένους συνθέτες και μουσικούς που μπορεί τώρα να δουν τους εαυτούς τους να εκπροσωπούνται και στο κοινό που αξίζει να ακούσει τη σπουδαία μουσική των συνθετών που αποκλείστηκαν από τον προγραμματισμό λόγω του φύλου ή της φυλής τους».
Το δεύτερο νέο πρόγραμμα υπηρεσιών της BI είναι Επαναπροσδιορίζοντας το Canon (RtC). Με στόχο να βοηθήσει τις ορχήστρες να επιλέξουν υλικό ακρόασης και έργα προγραμμάτων από ιστορικά υποεκπροσωπούμενους συνθέτες όλων των φύλων, φυλών και εθνοτήτων, το RtC υποστηρίζει τον προγραμματισμό πιο περιεκτικών έργων και ενθαρρύνει πιο διαφορετικούς υποψηφίους για οντισιόν ορχηστρών.
Συνεργασία και λήψη χρηματοδότησης από την League of American Orchestras, Μουσική αφρικανικής διασποράς Εργο, Συμφωνική Ορχήστρα του Ντάλας, Εθνική Φιλαρμονικήκαι του Χιούστον ΡΟΚΟ, το RtC συνεργάζεται με μουσικούς των Orchestral Partners για την αναζήτηση νέων αποσπασμάτων. Άλλοι εταίροι περιλαμβάνουν το Οργάνωση Σφίγγας.
„Με [RtC], αντικαθιστούμε ορισμένα αποσπάσματα οντισιόν με τους Joseph Bologne Chevalier de Saint-Georges, Florence Price, Louise Farrenc και άλλους συνθέτες που υποεκπροσωπούνται», είπε η Colgate. «Αν θέλετε να έχετε μια διαφοροποιημένη ορχήστρα και να έχετε περισσότερη εκπροσώπηση από τους παίκτες στη σκηνή, τότε η προσφορά μιας λίστας αποσπασμάτων που τους εμπνέει και αντικατοπτρίζει τις ταυτότητες και τις βιωμένες εμπειρίες τους κάνει τη διαφορά. Αντί να ξαναπαίξουμε το Πέμπτο του Μπετόβεν, γιατί δεν βάζουμε κάτι καινούργιο εκεί; Γιατί δεν σκάβουμε βαθύτερα;»
Το RtC αναζητά αυτήν τη στιγμή σε όλο τον κόσμο νέους Orchestral Partners που θα συμμετάσχουν στο BI για να αναδείξουν και να ερμηνεύσουν τα έργα των συνθετών BIPOC και εκείνων των περιθωριοποιημένων φύλων. Σύμφωνα με την 2022 Orchestra Repertoire Report, λιγότερο από το 3% των προγραμμάτων μεγάλων ορχήστρων των ΗΠΑ γράφτηκαν από μη ζωντανές γυναίκες συνθέτες κατά τη διάρκεια της συναυλιακής σεζόν 2021/22. Άλλοι πόροι για την ανάδειξη περιθωριοποιημένων συνθετών περιλαμβάνουν Ο χάρτης της Sakira Ventura με γυναίκες συνθέτες.
Το πλήρες λανσάρισμα και το σεμινάριο του BID μπορείτε να το δείτε παρακάτω.