συνδεδεμένοςμια εταιρεία τεχνολογίας υγειονομικής περίθαλψης με πρωτοπόρους ψηφιακούς βιοδείκτες βασισμένους σε τεκμήρια, ανακοίνωσε την πρώτη συνεργασία στο Πρόγραμμα Ακαδημαϊκής Συνεργασίας της Koneksa για τη Νόσο του Πάρκινσον (KAPP-PD) για να ενσωματώσει την Εργαλειοθήκη της Νευροεπιστήμης σε ερευνητικά προγράμματα.
Η πρώτη συνεργασία του προγράμματος KAPP-PD, με το Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον (OHSU), επιτρέπει τη συμπερίληψη ψηφιακών μέτρων βασισμένων σε εφαρμογές και ακτιγραφίες και ηλεκτρονικών οργάνων αναφοράς έκβασης από ασθενείς (ePRO) από το Neuroscience Toolkit της Koneksa σε μια μελέτη που συγκρίνει σύντομες -δράση έναντι λεβοντόπα μακράς δράσης στη νόσο του Πάρκινσον. Το Neuroscience Toolkit της Koneksa εφαρμόζει μια ποικιλία ψηφιακών αξιολογήσεων που μπορούν να συνδυαστούν για τη συλλογή δεδομένων για μέτρα ενδιαφέροντος.
Η ομάδα OHSU, με επικεφαλής τον Delaram Safarpour, MD, MSCE, FAAN, διερευνά αλλαγές στους νευροφυσιολογικούς συσχετισμούς της PD με την άμεση απελευθέρωση καρβιντόπα-λεβοντόπα σε σύγκριση με τη λεβοντόπα μακράς δράσης (Rytary), καθώς και αλλαγές στην απόδοση βάδισης σε διαστήματα 30 λεπτά για συνολικά 4 ώρες σε κάθε επίσκεψη. Αυτή η έρευνα θα παράσχει ισχυρή υποστήριξη για κλινικά προφίλ λεβοντόπα βραχείας έναντι μακράς δράσης σε PD που αντιστοιχεί σε αντικειμενικά φυσιολογικά μέτρα.
«Συνεργαζόμαστε με την Koneksa για να βελτιώσουμε τους στόχους της μελέτης μας: Θα συμπεριλάβουμε στη μελέτη μας ψηφιακά μέτρα που βασίζονται σε smartphone και ακτιγραφία και ηλεκτρονικά όργανα που αναφέρθηκαν από ασθενείς (ePRO)», λέει η Martina Mancini, PhD, συν-ερευνήτρια του μελέτη, διευθυντής του Εργαστηρίου Διαταραχών Ισορροπίας και αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας, Ιατρική Σχολή OHSU. «Το εργαστήριό μας χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες για να κατανοήσει καλύτερα και να μετρήσει τις κινητικές βλάβες, με στόχο να μάθει πώς να βοηθάει καλύτερα τους ασθενείς με αυτές τις παθήσεις.
«Οι καινοτόμες, αντικειμενικές μετρήσεις, όπως αυτές που έγιναν δυνατές με την τεχνολογία και την εργαλειοθήκη της Koneksa, μας επιτρέπουν να επεκταθούμε σε αυτά που μπορέσαμε να κάνουμε στην κλινική. Ειδικότερα, οι ψηφιακές μετρήσεις κατ‘ οίκον καθημερινής σωματικής δραστηριότητας, βάδισης και κινητικότητας, κινητικής λειτουργικότητας, ύπνου και οι μετρήσεις ποιότητας ζωής ePRO έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν μοναδικά τις ενδοκλινικές αξιολογήσεις του OHSU, προσφέροντας νέες και πραγματικές συνθήκες πληροφορίες ασθενών για την υποστήριξη των στόχων της μελέτης.»
«Η Koneksa είναι περήφανη που επεκτείνει τη συνεισφορά μας στην κρίσιμη έρευνα νευροεπιστήμης μέσω του KAPP-PD και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα με την πρώτη μας συνεργασία», λέει ο John Wagner, MD, PhD, επικεφαλής ιατρικός διευθυντής, Koneksa. «Αυτά τα μέτρα θα υποστηρίξουν το OHSU στην παρακολούθηση ασθενών τόσο στην κλινική όσο και στο σπίτι των κρίσιμων παραμέτρων που ενδιαφέρουν αυτή τη μελέτη. Δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε να δοθούν νέες και καλύτερες θεραπείες στους ασθενείς γρηγορότερα, και αυτό είναι ένα όραμα που μοιράζεται το Εργαστήριο Διαταραχών Ισορροπίας του OHSU».