Μια ματιά πίσω στην αυτοκινητοβιομηχανία το 2022

2
Μια ματιά πίσω στην αυτοκινητοβιομηχανία το 2022

Η αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ χτυπήθηκε το 2022, με τις πωλήσεις της να μειώνονται περίπου 8% από το 2021 σε 13,7 εκατομμύρια οχήματα, ένα σύνολο πωλήσεων που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2011. Η GM ήταν εξαίρεση με τις πωλήσεις στις ΗΠΑ να αυξάνονται κατά 2,5% το 2022, μια μέτρηση που οφείλεται εν μέρει στις εύρωστες πωλήσεις της σε pickup μεσαίου μεγέθους, σύμφωνα με CNBC. Τι προκάλεσε αυτή τη δύσκολη χρονιά για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων; Σε αυτό το ιστολόγιο, θα ρίξουμε μια ματιά στις τάσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας που διαμόρφωσαν την αυτοκινητοβιομηχανία το 2022.

Παγκόσμια ελλείψεις ημιαγωγών

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους, οι πωλήσεις αυτοκινήτων βαλτώθηκαν από καθυστερήσεις στην παραγωγή που προέκυψαν κυρίως από ελλείψεις ημιαγωγών και άλλες κρίσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας. Μέχρι το τέταρτο τρίμηνο, οι διευθυντές σε αυτοκινητοβιομηχανίες «ενθάρρυναν από τις σχετικά ισχυρές πωλήσεις… καθώς οι εργασίες στο εργοστάσιο επιταχύνθηκαν εν μέσω βελτιωμένης προσφοράς ανταλλακτικών», έγραψε η Wall Street Journal στις 4 Ιανουαρίου. Αλλά μέχρι το τέλος του έτους, αυξήθηκαν τα επιτόκια και ο πληθωρισμός μείωσαν την «ικανότητα των καταναλωτών να αντέξουν οικονομικά νέους τροχούς».

Οι ελλείψεις ανεφοδιασμού ορισμένων ημιαγωγών αυτοκινήτων φέρεται να έχουν μειωθεί, αλλά οι αναλυτές αναμένουν ότι οι ελλείψεις θα συνεχιστούν για δύο έως τέσσερα χρόνια, ανάλογα με το μέγεθος του κόμβου του τσιπ και άλλα χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα της αλυσίδας εφοδιασμού και κατασκευής Willy Shih, ένας σημαντικός παράγοντας στις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις είναι η απαίτηση της βιομηχανίας να τοποθετήσει πρόσφατα σχεδιασμένα τσιπ μέσω «επιταχυνόμενων δοκιμών ζωής σε υψηλές θερμοκρασίες και σκληρές συνθήκες» πριν τα τοποθετήσει στα αυτοκίνητα. «Οι αυτοκινητοβιομηχανίες χρειάστηκαν τρία έως πέντε χρόνια για να σχεδιάσουν, να δοκιμάσουν και να επικυρώσουν νέα τσιπ». έγραψε ο Shih στο Forbes τον Νοέμβριο του 2022.

Αύξηση σε ADAS και Ηλεκτρικά Οχήματα

Άλλοι σημαντικοί παράγοντες για την εμμονή των προκλήσεων παροχής τσιπ: υψηλότερα επίπεδα προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης οδηγού (ADAS) και περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα μεταφράζονται σε ζήτηση για πιο ικανά τσιπ. «Η αυξανόμενη πολυπλοκότητα των οχημάτων σημαίνει ότι, παρά τα πρόσφατα [semiconductor manufacturing] επενδύσεις χωρητικότητας, η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης τσιπ θα παραμείνει —τουλάχιστον για ορισμένους τύπους ημιαγωγών— τα επόμενα τέσσερα χρόνια», έγραψαν οι αναλυτές της BCG τον Οκτώβριο του 2022. «Ωστόσο, η φύση των ελλείψεων τσιπ και οι τύποι συσκευών που επηρεάζονται θα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, απαιτώντας από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να διαχειρίζονται ενεργά τους κινδύνους καθώς εξελίσσεται η κατάσταση».

Η παραγωγή περισσότερων ηλεκτρικών οχημάτων θα απαιτήσει επίσης από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να προμηθεύονται από προμηθευτές που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις αυστηρές απαιτήσεις των συστημάτων ακριβούς απογραφής των αυτοκινητοβιομηχανιών, τα οποία απαιτούν υλικά και εξαρτήματα να παραδίδονται σε ακριβείς ποσότητες κάθε μέρα και ακόμη και κάθε ώρα.

Νόμος για την προστασία της καταναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων

Σαν να μην έφταναν αυτές οι προκλήσεις για να κάνουν έναν ηγέτη της αλυσίδας εφοδιασμού αυτοκινήτων να αισθάνεται ότι την είχε παρασύρει ένα ηλεκτρικό pickup – στο τέλος του έτους, η βιομηχανία δέχτηκε σκληρή κριτική γύρω από τον Νόμο για την Προστασία της Καταναγκαστικής Εργασίας των Ουιγούρων (UFLPA). Έρευνα από Πανεπιστήμιο Σέφιλντ Χάλαμ «αποκάλυψε μαζικούς και διευρυνόμενους δεσμούς μεταξύ δυτικών εμπορικών σημάτων αυτοκινήτων» και εκμετάλλευσης Ουιγούρων και άλλων μειονοτήτων στην επαρχία Xinjiang της Κίνας. Η καταναγκαστική εργασία, ανέφεραν οι ερευνητές, είναι «σε όλα, από τις χαλκομανίες του καπό και τα κουφώματα των αυτοκινήτων μέχρι τα περιβλήματα του κινητήρα, το εσωτερικό και τα ηλεκτρονικά».

Η Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας των ΗΠΑ ξεκίνησε έρευνα για τις πρακτικές εισαγωγής οκτώ μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών. «Εκτός εάν η δέουσα επιμέλεια επιβεβαιώσει ότι τα εξαρτήματα δεν συνδέονται με την καταναγκαστική εργασία, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν μπορούν και δεν πρέπει να πουλούν αυτοκίνητα στις ΗΠΑ που περιλαμβάνουν εξαρτήματα που εξορύσσονται ή παράγονται στο Xinjiang», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Ron Wyden (D-OR).

Ανησυχίες ESG σχετικά με τα ορυκτά των μπαταριών

Σημαντικά ερωτήματα ESG διαφαίνεται επίσης σχετικά με την προμήθεια κρίσιμων ορυκτών μπαταρίας. Αυτές οι προκλήσεις ESG στις αλυσίδες εφοδιασμού δεν αφορούν πλέον μόνο την εταιρική ηθική και τη φήμη. Με τη θέσπιση του νόμου περί προστασίας της καταναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων και άλλων νόμων για την καταναγκαστική εργασία και τη βιωσιμότητα της αλυσίδας εφοδιασμού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μπορεί να προκύψουν ακριβά πρόστιμα και απώλειες αποστολών εισαγωγής από παραβιάσεις. Εν ολίγοις, οι OEM στην αυτοκινητοβιομηχανία και σε άλλες βιομηχανίες αναμένεται και απαιτείται να γνωρίζουν πού και από ποιον κατασκευάζονται εξαρτήματα και υλικά.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα από αυτά τα ζητήματα ESG προκύπτουν στις κατώτερες βαθμίδες των αλυσίδων εφοδιασμού – όχι από τους κύριους προμηθευτές της πρώτης βαθμίδας – η χαρτογράφηση της αλυσίδας εφοδιασμού πολλαπλών επιπέδων γίνεται πιο κρίσιμη από ποτέ για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Εκτός από τα στρατηγικά και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που παρέχει αυτός ο τύπος προβολής, θα είναι εξαιρετικά σημαντικό να συμμορφώνεστε με την καταναγκαστική εργασία και άλλες απαιτήσεις ESG.

Πώς θα μοιάζει η αυτοκινητοβιομηχανία το 2023;

Πηγαίνοντας στο 2023, είναι πιθανό ότι αυτοί οι παράγοντες θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της αυτοκινητοβιομηχανίας. Τι άλλο όμως επιφυλάσσει το μέλλον; Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ποιες νέες διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας θα προκύψουν, αλλά με το Resilinc, μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτούς τους κινδύνους με ταχύτητα και ευκολία. Μάθετε περισσότερα για το πώς το Resilinc βοηθά τις αυτοκινητοβιομηχανίες να εντοπίζουν και να ενεργούν σχετικά με τις αλλαγές στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Schreibe einen Kommentar