Οδηγός κάθε γονέα για τον συριγμό στα παιδιά

1
Οδηγός κάθε γονέα για τον συριγμό στα παιδιά

Γνωρίζατε ότι στην ηλικία των έξι ετών, σχεδόν 50% των παιδιών θα είχαν τουλάχιστον ένα επεισόδιο συριγμού;

Τι είναι ο συριγμός;

Ο συριγμός είναι ένας ήχος που παράγεται όταν ο αέρας μέσα στα βρογχιόλια ή οι μικρές τραχεία μέσα στους πνεύμονές μας δεν μπορούν να περάσουν εύκολα. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι τραχεία αρχίζουν να στενεύουν.

«Ένα παιδί λέγεται ότι συριγμό όταν κάνει αυτόν τον θόρυβο ενώ αναπνέει. Οι γονείς μπορεί να δυσκολεύονται να διακρίνουν μεταξύ τους συριγμός στα παιδιά και ρινική συμφόρηση», λέει Δρ Neha JoshiΣύμβουλος Παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Sitaram Bhartia στο Νότιο Δελχί.

«Θα πρέπει να μπορείτε να διακρίνετε μεταξύ τους συριγμός στα παιδιά και ρινικά προβλήματα επειδή μια κρίση συριγμού μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή».

Πώς μπορώ να ξέρω αν το παιδί μου συριγμό;

ΕΝΑ συριγμός επίθεση στα παιδιά μπορεί να αναγνωριστεί παρατηρώντας πτυχές όπως:

Ήχοι αναπνοής: Εάν το παιδί σας κάνει έναν απαλό ήχο που μοιάζει με σφύριγμα ενώ αναπνέει, είναι πολύ πιθανό να συριγμό. Συγκριτικά, δυνατοί, σκληροί ήχοι που μοιάζουν με ροχαλητό μπορεί να προκληθούν από ρινική συμφόρηση.

Προσπάθεια για αναπνοή: Σε περίπτωση ρινικής συμφόρησης, το παιδί σας μπορεί να ανοίξει το στόμα του για να αναπνεύσει για να παρακάμψει το μπλοκάρισμα στη μύτη. Με τον συριγμό, όμως, οι τραχείς είναι η μόνη δίοδος για την ανταλλαγή αέρα και το παιδί δεν θα μπορεί να το παρακάμψει με κανέναν τρόπο. Ως αποτέλεσμα, το παιδί μπορεί να βήχει συχνά και να μην μπορεί να μιλήσει.

Σε βρέφη ή νήπια που δεν είναι ακόμη σε θέση να συνομιλήσουν, μπορεί να παρατηρήσετε ότι παίρνουν βαθιές αναπνοές. Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί μέσω των κινήσεων προς τα μέσα των μυών γύρω από το λαιμό τους ή μεταξύ των διαστημάτων των πλευρών στο στήθος τους.

Κανένας γονέας δεν θέλει να δει το παιδί του σε αγωνία, γι‘ αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσουμε γιατί συμβαίνουν αυτές οι επιθέσεις και τι θα μπορούσε να γίνει για να ελαχιστοποιηθεί η συχνότητά τους.

Τι μπορεί να προκαλέσει συριγμός στα παιδιά?

Υπάρχουν πολλά αιτίες συριγμού στα παιδιά όπως

 • Κολλημένα ξένα σωματίδια – Μερικές φορές τα παιδιά εισπνέουν κατά λάθος μικροσκοπικά κομμάτια παιχνιδιών που μπορεί να κολλήσουν στην τραχεία τους και να προκαλέσουν δυσκολία στην αναπνοή. Οι δικές μας εκκρίσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν απόφραξη της τραχείας που οδηγεί σε δυσκολία στην αναπνοή.
 • Πρησμένες τραχείς – Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις όπως η βρογχιολίτιδα που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στις τραχεία. Αυτή η κατάσταση προκαλείται συνήθως από ίωση και εμφανίζεται κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο.
 • Εξωτερική πίεση – Τα βρογχιόλια μπορεί να συμπιεστούν λόγω εξωτερικής πίεσης από τα γύρω όργανα.

Καθένας από αυτούς τους παράγοντες θέτει σε κίνδυνο τη ροή του αέρα στα παιδιά, καθιστώντας δυσκολότερη την αναπνοή.

ΕΝΑ συριγμός επίθεση στα παιδιά μπορεί να είναι επικίνδυνο, γι‘ αυτό είναι σημαντικό να το αναγνωρίσετε έγκαιρα.

Πότε πρέπει να πάτε σε γιατρό για συριγμό;

Θα πρέπει να πάρετε το παιδί σας σε γιατρό εάν είναι

 • προσπαθεί σκληρά να αναπνεύσει
 • κουράζεται ή επιδεικνύει ασυνήθιστη συμπεριφορά
 • βήχα και εμετό (ειδικά μετά από βήχα) και δεν μπορεί να φάει ή να κοιμηθεί

«Όλα αυτά τα σημάδια υποδηλώνουν ότι το αναπνευστικό πρόβλημα μπορεί να προέρχεται από το στήθος και ότι το παιδί πρέπει να εξεταστεί από γιατρό», λέει η Δρ Neha.

Εάν η κλινική ή το νοσοκομείο του γιατρού βρίσκεται σε απόσταση και δεν είναι η πρώτη φορά που το παιδί σας έχει κρίση συριγμού, θα μπορούσατε να ανατρέξετε σε μια παλιά συνταγή για να ελέγξετε το σχέδιο δράσης στο σπίτι σας πριν συναντήσετε τον γιατρό.

«Εάν, ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που το παιδί σας συριγμό και αναπνέει γρήγορα ή κάνει ήχους ενώ αναπνέει, ειδικά στην περίπτωση των βρεφών ή των νηπίων, θα πρέπει να λάβετε βοήθεια το συντομότερο δυνατό».

Τι μπορώ να περιμένω από μια επίσκεψη σε γιατρό;

Ο παιδίατρος θα πάρει ένα σύντομο ιστορικό του παιδιού και θα σας ρωτήσει για τυχόν συμπτώματα που μπορεί να έχετε παρατηρήσει σε σχέση με την προσπάθεια αναπνοής, τους ήχους και τυχόν προηγούμενες κρίσεις.

«Πραγματοποιούμε μια προκαταρκτική αξιολόγηση και ελέγχουμε τον κορεσμό οξυγόνου με όργανα για να προσδιορίσουμε εάν υπάρχει επαρκής ανταλλαγή αέρα. Ακολουθεί μια αξιολόγηση στο στήθος για να προσδιοριστεί γιατί το παιδί μπορεί να έχει δυσκολία στην αναπνοή».

Μερικές φορές μπορεί επίσης να απαιτηθεί ακτινογραφία για περαιτέρω διερεύνηση.

Ο παιδίατρος θα καθορίσει την πορεία της θεραπείας ανάλογα με την αιτία του συριγμού που διαγνώστηκε.

Τι πρέπει να κάνω εάν το παιδί μου συριγμό;

Θα πρέπει να πάρετε το παιδί σας στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για να το εξετάσετε σωματικά.

Στο νοσοκομείο, μπορεί να προσφερθεί στο παιδί σας οξυγόνο για να το βοηθήσει να αναπνεύσει καλύτερα. Ενδέχεται επίσης να προτείνουμε ένα σιρόπι για τον βήχα για την ανακούφιση του βήχα και μια συσκευή εισπνοής που πρέπει να λαμβάνεται σε περίπτωση δύσπνοιας.

«Παρακολουθούμε το παιδί και μετά αξιολογούμε την ανταπόκρισή του στη θεραπεία. Εάν αισθανόμαστε ότι το παιδί ανταποκρίνεται καλά και έχει αναρρώσει, μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του. Θα σας καθοδηγήσουμε για το τι πρέπει να κάνετε στο σπίτι σε περίπτωση που επανεμφανιστεί μια επίθεση».

Σπιτικές θεραπείες για τον συριγμό στα παιδιά

Είναι σύνηθες οι γονείς να αναρωτιούνται αν συριγμός στα παιδιά μπορεί να αντιμετωπιστεί με σπιτικές θεραπείες.

«Η κρίση συριγμού αντιμετωπίζεται καλύτερα χρησιμοποιώντας συσκευές εισπνοής ή ακολουθώντας την πορεία δράσης που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός του παιδιού σας. Εάν αυτή είναι η πρώτη φορά που το παιδί σας συριγμό, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό αυτοπροσώπως», λέει η Δρ Neha.

Δεν προτείνουμε σπιτικές θεραπείες όπως οι σπόροι λιναριού ή το Gingko Biloba για συριγμός στα μωρά, νήπια ή παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας, καθώς δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι βοηθούν στην πρόληψη ή τη θεραπεία συριγμού.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να βοηθήσετε το παιδί σας, όπως:

 • Εξασφάλιση σωστής ενυδάτωσης– Τα υγρά βοηθούν στην ενυδάτωση του αεραγωγού. Εκτός από νερό, μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας γάλα, σούπες και φρεσκοστυμμένους χυμούς.
 • Εξασφάλιση σωστής ένδυσης ειδικά τους χειμώνες – Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι πιο συχνές κατά τους χειμερινούς μήνες, γι‘ αυτό είναι σημαντικό το παιδί σας να παραμένει ζεστό και προστατευμένο για να αποφύγει τη μόλυνση.
 • Χρησιμοποιώντας έναν υγραντήρα για την ενυδάτωση του αέρα – Οι υγραντήρες βοηθούν στο άνοιγμα της αναπνευστικής οδού και των εκκρίσεων που διαφορετικά μπορεί να φράξουν τις ρινικές οδούς.
 • Αποφύγετε την έκθεση σε πίδακες κρύου αέρα – Επειδή ο κρύος αέρας είναι ξηρός, στεγνώνει τις επενδύσεις των αεραγωγών όταν εισπνέεται, κάτι που μπορεί να ερεθίσει την αναπνευστική οδό και μπορεί να επιδεινώσει την ανησυχία του παιδιού σας.
 • Αποφύγετε την έκθεση σε αναθυμιάσεις και ρύπανση – Αυτά περιέχουν ερεθιστικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν στένωση της τραχείας, με αποτέλεσμα δυσκολία στην αναπνοή. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τις μολυσμένες περιοχές.

«Θα πρέπει να σημειώσετε την πιθανή συσχέτιση των κρίσεων συριγμού με οποιουσδήποτε συγκεκριμένους ερεθιστικούς παράγοντες όπως η γύρη ή η σκόνη που είναι γνωστό ότι προκαλούν συριγμό, ώστε να μπορούν να αποφευχθούν στο μέλλον».

Είναι συριγμός στα παιδιά προκαλείται από άσθμα;

Πολλοί γονείς ανησυχούν για αυτό συριγμός στα παιδιά υποδηλώνει άσθμα.

Απαντώντας σε αυτή την ερώτηση, ο Δρ. Neha εξηγεί: «Κάθε περίπτωση συριγμού μπορεί να μην προκαλείται από άσθμα, αν και το άσθμα εμφανίζεται συνήθως με τη μορφή συριγμού».

«Θέλουμε οι γονείς να καταλάβουν ότι το άσθμα συνήθως δεν μπορεί να διαγνωστεί με μία μόνο κρίση συριγμού. Συχνά, παρατηρούμε τα μοτίβα αναπνοής του παιδιού για μήνες για να αξιολογήσουμε εάν τυχόν επαναλαμβανόμενες κρίσεις είναι αποτέλεσμα άσθματος».

«Εάν το παιδί σας διαγνωστεί με άσθμα, υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα και θεραπείες που μπορούν να περιορίσουν την περαιτέρω στένωση της τραχείας και να βοηθήσουν το παιδί σας να αναπνέει καλύτερα».

«Θυμηθείτε, οποιοδήποτε επεισόδιο συριγμού μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή, γι‘ αυτό προτρέπουμε τους γονείς να αναζητήσουν τη συμβουλή ενός γιατρού νωρίτερα παρά αργότερα. „

Schreibe einen Kommentar