Οι νέες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου του Οντάριο θα προκαλέσουν αύξηση των τιμών υδροηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρει η έκθεση

1
Οι νέες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου του Οντάριο θα προκαλέσουν αύξηση των τιμών υδροηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρει η έκθεση

Οι νέες μονάδες φυσικού αερίου του Οντάριο θα ανεβάσουν τις τιμές της υδροηλεκτρικής ενέργειας και θα καταστήσουν πιο δύσκολη τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στο καθαρό μηδέν, σύμφωνα με έκθεση εμπειρογνωμόνων που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Αντί να βασίζονται στην παραγωγή φυσικού αερίου για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, οι φθηνότερες και πιο αξιόπιστες επιλογές του Οντάριο απαιτούν νέα αιολική και ηλιακή ενέργεια, διατηρώντας παράλληλα τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου για εφεδρεία, αναφέρει η έκθεση, που εκπονήθηκε από την Power Advisory, μια εταιρεία συμβούλων ηλεκτρικών συστημάτων που έχει παρείχε συμβουλές για επαρχίες και πολιτείες σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική, συμπεριλαμβανομένου του Οντάριο.

Τα συμπεράσματα έρχονται σε αντίθεση με εκείνα του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας του Οντάριο (IESO), ο οποίος έχει εντείνει τη χρήση της παραγωγής φυσικού αερίου και τον περασμένο μήνα σύναψε σύμβαση για την κατασκευή νέων σταθμών φυσικού αερίου. Η προμήθεια ήρθε αφότου η IESO συμπέρανε πέρυσι ότι ο τερματισμός της παραγωγής φυσικού αερίου θα οδηγούσε σε αύξηση κατά 100 $ στους μέσους μηνιαίους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και σε συνεχή διακοπή ρεύματος σε όλη την επαρχία.

Είναι μια συζήτηση που καταλήγει στο φυσικό αέριο ή όχι.

Τα ανταγωνιστικά οράματα για το μέλλον του δικτύου του Οντάριο συγκρούονται σε μια κρίσιμη στιγμή που η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια προβλέπεται να εκτιναχθεί στα ύψη. Άνθρωποι, κυβερνήσεις και επιχειρήσεις στρέφονται μαζικά στην ηλεκτρική ενέργεια ως πηγή ενέργειας για αυτοκίνητα, θέρμανση και βαριά βιομηχανία σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα και να αποφύγουν τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Όλοι μοιραζόμαστε τρεις βασικούς στόχους γύρω από την ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε ο Bryan Purcell, αντιπρόεδρος πολιτικής και προγραμμάτων στο The Atmospheric Fund, το οποίο ανέθεσε τη νέα έκθεση. «Το χρειαζόμαστε για να είναι αξιόπιστο. Το χρειαζόμαστε για να είναι προσιτό. Και όλο και περισσότερο, νομίζω ότι οι άνθρωποι συμφωνούν ότι το χρειαζόμαστε για να είναι καθαρό.

«Το μήνυμά μας είναι πραγματικά ότι αυτές οι προτεραιότητες είναι πράγματι ευθυγραμμισμένες: το πιο οικονομικό μονοπάτι είναι επίσης το πιο αξιόπιστο και ο χαμηλότερος άνθρακας».

Καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση οριστικοποιεί τον Κανονισμό της για την Καθαρή Ενέργεια, ο οποίος θα επιβάλλει μηδενική ηλεκτρική ενέργεια από ακτή σε ακτή έως το 2035, η έκθεση αναφέρει ότι το Οντάριο πρέπει να αρχίσει να πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις στο δίκτυό του, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τα μεγάλα χρονοδιαγράμματα που απαιτούνται για την κατασκευή της μεταφοράς, παραγωγής και αποθήκευση που απαιτείται για την ταυτόχρονη κάλυψη της ζήτησης και μείωση των εκπομπών. Το να φτάσουμε στο καθαρό μηδέν σημαίνει στροφή σε συστήματα που δεν παράγουν εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, αντισταθμίζοντας παράλληλα τις εναπομένουσες εκπομπές.

Οι ηγέτες των επιχειρήσεων και οι δήμοι έχουν επίσης παροτρύνει την κυβέρνηση του Οντάριο να αρχίσει να κατασκευάζει περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όλη η κατασκευή σταμάτησε το 2018 όταν εξελέγη για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Doug Ford. Η Ford, η οποία εκείνη την εποχή τάχθηκε κατά των επιδοτήσεων ηλεκτρικών οχημάτων (EV), έκτοτε μοίρασε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε χρήματα των φορολογουμένων για να προσελκύσει εταιρείες εξόρυξης και κατασκευής στο Οντάριο για να διασφαλίσει ότι η τοπική οικονομία θα επωφεληθεί από την αλυσίδα εφοδιασμού EV.

Αυτές οι επιχειρήσεις θέλουν καθαρό ηλεκτρικό ρεύμα για να μειώσουν τις δικές τους εκπομπές και είναι όλο και πιο επιφυλακτικές σχετικά με το να βασίζονται στο φυσικό αέριο μετά την εκτίναξη των τιμών φέτος μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι αν πρόκειται να πάμε στο μηδέν, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι μέρος του μείγματος», δήλωσε ο Travis Lusney, συγγραφέας της έκθεσης και διευθυντής συστημάτων ισχύος στην Power Advisory. «Το πόσο μακριά θα φτάσετε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ακόμη και εκτός του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας».

Με ευρεία ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τόσο από τα νοικοκυριά όσο και από τις επιχειρήσεις και ένα σημαντικό ποσό κεφαλαίου που θέλει να επενδύσει στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είπε ο Lusney, το Οντάριο έχει περιορισμένο χρόνο για να αξιοποιήσει αυτές τις δυνάμεις για να επιτύχει τους κλιματικούς μας στόχους.

Η έκθεση Power Advisory καθορίζει τρεις διαδρομές προς ένα δίκτυο μηδενικού καθαρού έως το 2035, οι οποίες μειώνουν την εξάρτηση από την παραγωγή φυσικού αερίου σε λιγότερο από το 3%.

Στο πρώτο σενάριο, σημαντικά προγράμματα διατήρησης θα μείωναν τη ζήτηση, ενώ οι πυρηνικές ανακαινίσεις θα διατηρούσαν το εργοστάσιο Pickering σε λειτουργία και θα προσθέσουν έναν νέο μικρό πυρηνικό αντιδραστήρα στο Darlington. Στο δεύτερο σενάριο, δεν υπάρχει νέα διατήρηση. Στο τρίτο, δεν υπάρχει νέο πυρηνικό.

Και στα τρία σενάρια, η έκθεση διαπιστώνει ότι ένα δίκτυο χωρίς εκπομπή 97% μπορεί να επιτευχθεί με την κατασκευή νέων γραμμών μεταφοράς, ηλιακής και αιολικής παραγωγής καθώς και εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας. Αυτό θα επέτρεπε στο δίκτυο να μειώσει την εξάρτησή του από το φυσικό αέριο σε λίγες ημέρες αιχμής στα μέσα του καλοκαιριού.

Το αποτέλεσμα: Αντί για αύξηση 400 τοις εκατό στις εκπομπές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προβλέπει επί του παρόντος η IESO, οι εκπομπές άνθρακα θα είναι 85 τοις εκατό χαμηλότερες μέχρι το 2035.

Σε κάθε σενάριο, οι τιμές της υδροηλεκτρικής ενέργειας θα είναι χαμηλότερες από ό,τι θα ήταν εάν η επαρχία προχωρήσει με το σχέδιό της για την κατασκευή νέων σταθμών φυσικού αερίου, καταλήγει η έκθεση, κυρίως επειδή το φυσικό αέριο αναμένεται να γίνει πιο ακριβό, μια άνοδος που θα επιδεινωθεί από την αύξηση στον φόρο άνθρακα. Εν τω μεταξύ, οι τιμές της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, που είναι ήδη φθηνότερες από το φυσικό αέριο, αναμένεται να πέσουν.

Το IESO έχει προγραμματιστεί να συντάξει τη δική του έκθεση τον Δεκέμβριο, η οποία θα καθορίζει την πορεία προς ένα δίκτυο μηδενικού καθαρού, καλύπτοντας παράλληλα την αυξημένη ζήτηση.

„Λοιπόν, πραγματικά, το ερώτημα για το IESO είναι: Αν όχι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τι περιμένετε να καλύψει πραγματικά αυτό το κενό;“ είπε η Λούσνεϊ. «Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν αυτό γρήγορα εκτός από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη διατήρηση».

ΕΛΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Οι συνομιλίες είναι απόψεις των αναγνωστών μας και υπόκεινται σε Κώδικας δεοντολογίας. Το Star δεν υποστηρίζει αυτές τις απόψεις.

Schreibe einen Kommentar