Ο Αμερικανός συνθέτης Samuel Barber γεννήθηκε το 1910

2
Ο Αμερικανός συνθέτης Samuel Barber γεννήθηκε το 1910

Ένας από τους πιο εκφραστικούς εκπροσώπους των λυρικών και ρομαντικών παραδόσεων της κλασικής μουσικής του 20ου αιώνα, ο Barber αναγνωρίζεται ως ένας από τους σπουδαίους Αμερικανούς συνθέτες

Γεννημένος στο West Chester της Πενσυλβάνια, ο Barber ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο πιάνο πριν σπουδάσει σύνθεση.

Μπήκε Ινστιτούτο Μουσικής Curtis το 1924 σε ηλικία 14 ετών, όπου σπούδασε τραγούδι και διεύθυνση ορχήστρας εκτός από πιάνο και σύνθεση. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Curtis, αφοσιώθηκε αποκλειστικά στη σύνθεση.

Πολλά από τα έργα του παραγγέλθηκαν ή πρωτοπαρουσιάστηκαν από ορχήστρες και καλλιτέχνες όπως ο Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστώνηςο Ορχήστρα της Φιλαδέλφειαςο Φιλαρμονική Νέας Υόρκηςο Μητροπολιτική ΌπεραVladimir Horowitz, Francis Poulenc και Dietrich Fischer-Dieskau, για να αναφέρουμε μερικούς.

Τα έργα υπογραφής του περιλαμβάνουν Adagio for Strings, μια σονάτα και κονσέρτο για βιολοντσέλο, και το κονσέρτο για βιολί Op. 14 – ένα πολύ αγαπημένο πρότυπο στο σημερινό ρεπερτόριο συναυλιών και διαγωνισμών. Του Adagio για έγχορδα συγκεκριμένα κέρδισε δημοτικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη και εκτελέστηκε από τους Συμφωνική Ορχήστρα NBC κάτω από Αρτούρο Τοσκανίνι.

Ο Μπάρμπερ έγραψε μια σημαντική ποσότητα ορχηστρικής μουσικής, αλλά μεγάλο μέρος της συνθετικής του παραγωγής αποτελούνταν από έντεχνα τραγούδια και χορωδιακή μουσική.

Η όπερα του, Είδος πεταλούδαςπαρήχθη από την Ένωση Metropolitan Opera και τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ.

GUSTAVO DUDAMEL | ΚΟΥΡΕΑΣ ADAGIO ΓΙΑ ΧΟΡΔΕΣ, OP. 11 | ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΒΙΕΝΝΗΣ

Schreibe einen Kommentar