Είναι μια κοινή παρανόηση που πρέπει να αποκτήσει ένα άτομο εξετάσεις υγείας γίνεται μόνο όταν το σώμα τους παρουσιάζει ορισμένα συμπτώματα που δείχνουν την παρουσία ιατρικών καταστάσεων. Ωστόσο, πρέπει να γίνονται τακτικοί έλεγχοι υγείας για υγιή και μεγάλη διάρκεια ζωής.
Ο λόγος για τον οποίο μπορεί να θέλετε να κάνετε τις συνήθεις εξετάσεις σας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Για παράδειγμα, τα άτομα που αναρρώνουν από ασθένειες ή όσοι είναι ηλικιωμένοι δεν πρέπει να παραλείπουν ορισμένες εξετάσεις. Σε αυτό το άρθρο, θα καλύψουμε αρκετούς ελέγχους υγείας ή εξετάσεις που είναι απαραίτητες.
1. ΔΜΣ
Ένας από τους πιο συνηθισμένους ελέγχους υγείας που βοηθούν κάποιον να παραμείνει υγιής και να αξιολογήσει την κατάσταση του σώματός του είναι το τεστ ΔΜΣ. Για αυτό σημειώνεται το ύψος και το βάρος του ασθενούς και ο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) υπολογίζεται μέσω του τύπου του.
Εάν η τιμή του ΔΜΣ κυμαίνεται από 18 έως 25, τότε ο ασθενής θεωρείται υγιής. Κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα μπορεί το άτομο να είναι λιποβαρές και η υπέρβαση του εύρους μπορεί να κάνει το άτομο υπέρβαρο.
Η γνώση του επιπέδου ΔΜΣ του σώματός σας σας επιτρέπει να λάβετε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για να αποφύγετε διάφορες ιατρικές καταστάσεις. Η σωστή παρακολούθηση αυτού του εύρους και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής για τη διατήρησή του μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να παραμείνει ασφαλής από καταστάσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.
2. Τεστ αρτηριακής πίεσης
Η αρτηριακή πίεση είναι η ποσότητα της πίεσης που ασκείται από τη ροή του αίματος στα τοιχώματα των αρτηριών σας. Το φυσιολογικό του εύρος είναι 120/80. Η υπέρβαση αυτού του εύρους προκαλεί καταστάσεις όπως η υπέρταση, ενώ η ασυνήθιστα χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει υπόταση.
Αν και η υψηλή ή η χαμηλή αρτηριακή πίεση από μόνη της δεν είναι μια σοβαρή κατάσταση, μπορεί να προκαλέσει ορισμένες δραστικές επιπτώσεις στον οργανισμό εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να παρατηρηθούν ιατρικές επιπλοκές όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά κ.λπ.
Ως εκ τούτου, είναι πάντα καλή ιδέα να κάνετε μια εξέταση ΑΠ τακτικά. Ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει φάρμακα για να μετριάσουν τα επίπεδα ΑΠ σε περίπτωση που δεν βρίσκονται στο φυσιολογικό εύρος.
3. Τεστ χοληστερόλης
Οι υψηλές ποσότητες χοληστερόλης στο σώμα μπορεί να οδηγήσουν σε πολλές καρδιακές επιπλοκές μαζί με άλλες καταστάσεις. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να κάνετε ένα τεστ χοληστερόλης τακτικά για να μετριάζετε τα επίπεδά της στο σώμα σας.
Ακόμα κι αν κάποιος δεν παρουσιάζει σημάδια υψηλής χοληστερόλης, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες θα πρέπει να το ελέγξει ανεξάρτητα. Αυτά περιλαμβάνουν οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης, παχυσαρκίας, διαβήτη και ούτω καθεξής. Κάποιος μπορεί εύκολα να κλείσει ένα διαδικτυακό ραντεβού για έλεγχο υγείας για τέτοιες εξετάσεις.
4. Τεστ σακχάρου στο αίμα
Το σάκχαρο στο αίμα είναι μια άλλη σημαντική εξέταση που δεν πρέπει ποτέ να αγνοηθεί, ειδικά εάν κάποιος ανήκει στην ηλικιακή ομάδα άνω των 30 ετών. Δεδομένου ότι καταστάσεις όπως ο διαβήτης αυξάνονται, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας για να το αποτρέψετε.
Άτομα που βρίσκονται στο προδιαβητικό στάδιο ή έχουν οικογενειακό ιστορικό αυτής της πάθησης δεν πρέπει ποτέ να παραλείπουν αυτήν την εξέταση. Ο ετήσιος έλεγχος σακχάρου στο αίμα είναι απαραίτητος σε τέτοιες περιπτώσεις, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής για να αποφευχθεί η ανάπτυξη οποιασδήποτε πάθησης εξαρχής.
5. Γενική δοκιμή
Αν και οι συγκεκριμένες εξετάσεις είναι σημαντικές, δεν πρέπει να παραλείπουμε τις γενικές εξετάσεις υγείας. Αυτό το είδος πλήρους ελέγχου υγείας περιλαμβάνει διάφορες εξετάσεις που περιλαμβάνουν την αξιολόγηση της λειτουργίας των νεφρών και του ήπατος, των επιπέδων του θυρεοειδούς, των επιπέδων βιταμίνης D και ασβεστίου και ούτω καθεξής στο σώμα.
Μια τακτική γενική εξέταση ή ένας πλήρης έλεγχος υγείας είναι απαραίτητος για κάθε ενήλικα και είναι ακόμη πιο σημαντικός για τους ηλικιωμένους πολίτες. Αυτό το είδος ελέγχου επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση δυνητικά επιβλαβών ασθενειών και επιπλέον επιτρέπει στους ασθενείς να επιλέξουν από διάφορες μορφές θεραπειών.
6. Τεστ οστικής πυκνότητας
Τα άτομα που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 65 ετών και άνω θα πρέπει να κάνουν τακτικά τεστ οστικής πυκνότητας. Δεδομένου ότι τα οστά μας χάνουν τη δύναμή τους με την πάροδο του χρόνου, είναι σημαντικό να εκτιμήσουμε εάν είναι επιρρεπή ή όχι σε οποιεσδήποτε ιατρικές καταστάσεις.
Άλλα άτομα που δεν πρέπει ποτέ να παραλείπουν τους ελέγχους υγείας οστικής πυκνότητας περιλαμβάνουν εκείνους που έχουν υποστεί τραυματισμούς στα οστά, έχουν λάβει στεροειδή, είναι λιποβαρείς και έχουν οικογενειακό ιστορικό οστικών τραυματισμών.
7. Οδοντιατρικός έλεγχος
Το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα και η τακτική χρήση οδοντικού νήματος δεν είναι αρκετό, αλλά το ελάχιστο. Για να διασφαλιστεί ότι τα δόντια είναι υγιή, πρέπει να κάνετε έναν οδοντιατρικό έλεγχο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Επιτρέπει στους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα να εντοπίσουν και να θεραπεύσουν οποιεσδήποτε καταστάσεις στα αρχικά τους στάδια.
Ένας τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος επιτρέπει στους επαγγελματίες γιατρούς να ελέγχουν για ασθένειες των ούλων, τερηδόνα και οποιοδήποτε τραύμα προκαλείται στο στόμα.
συμπέρασμα
Αν και ο κατάλογος των βασικών ελέγχων και εξετάσεων υγείας δεν είναι εξαντλητικός, αυτά που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο είναι μερικά από τα πιο σημαντικά. Εκτός από αυτά, κάποιος θα πρέπει επίσης να κάνει εξετάσεις για παθήσεις όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και να κάνει εξετάσεις προστάτη τακτικά για να ελέγξει για τυχόν υποκείμενες παθήσεις.
Ας ελπίσουμε ότι αυτό το άρθρο σας παρέχει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για σημαντικούς ελέγχους υγείας και εξετάσεις.
Συνολικές προβολές: 41 ,