Προβατοτρόφοι σε κρίση – Διαμαρτυρία IFA καλεί τους μεταποιητές και τον υπουργό να δράσουν

1
Προβατοτρόφοι σε κρίση – Διαμαρτυρία IFA καλεί τους μεταποιητές και τον υπουργό να δράσουν

Η IFA πραγματοποίησε διαμαρτυρία στο Roscommon Town σήμερα (13 Φεβρουαρίουου), αναδεικνύοντας την εντεινόμενη εισοδηματική κρίση στις εκτροφές προβάτων.

Η διαμαρτυρία οργανώθηκε μετά την τελευταία μείωση των τιμών, η οποία έπληξε τους κτηνοτρόφους προβάτων που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρό κόστος εισροών και μειώθηκαν τα περιθώρια.

Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους αγρότες, ο Πρόεδρος της IFA Τιμ Κάλιναν ζήτησε άμεση δράση από τους μεταποιητές και την κυβέρνηση.

«Η IFA κατέθεσε ξεκάθαρα στον υπουργό McConalogue ότι χρειαζόταν στήριξη 30 ευρώ/προβατίνα για τον τομέα. Αντίθετα, ο υπουργός πήγε με 12 ευρώ/προβατίνα, που είναι πολύ χαμηλό δεδομένου του αντίκτυπου του πληθωρισμού στον κλάδο», είπε.

«Ο Υπουργός πρέπει να δράσει τώρα. Η υπόσχεση για σύγκληση συνεδριάσεων δεν θα το κόψει. Είναι η τρίτη φορά που τα μέλη μας αναλαμβάνουν δράση και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πολλές εβδομάδες. Ας μην έχουν αυταπάτες αυτή η κυβέρνηση και οι μεταποιητές. δεν θα είναι το τελευταίο αν δεν υπάρξει υποστήριξη», είπε.

Ο πρόεδρος της IFA Sheep Kevin Comiskey είπε ότι η απληστία των επεξεργαστών ήταν τόσο μεγάλη που ουσιαστικά κατέστρεφαν τη δική τους αλυσίδα εφοδιασμού.

«Τα περιθώρια κέρδους στις εκμεταλλεύσεις προβάτων έχουν μειωθεί μέχρι το κόκκαλο, μειώνοντας κατά 81% σε μόλις 7 ευρώ/προβατίνα, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής για το Πρόγραμμα Ευημερίας των προβάτων. Τα εργοστάσια δεν μπορούν να περιμένουν από τους παραγωγούς να συνεχίσουν σε αυτό το περιθώριο», είπε.

«Η Teagasc και η Bord Bia δήλωσαν ότι αναμένουν παρόμοια κόστη εισροών και συνθήκες αγοράς για φέτος, αφήνοντας τους εκτροφείς προβάτων αντιμέτωπους με την προοπτική επιστροφής 7 ευρώ/προβατίνα για το έτος, στην καλύτερη περίπτωση».

Ο Τιμ Κάλιναν είπε, «Δεν υπάρχει κρυψώνα για τον Υπουργό Γεωργίας ή τους κυβερνητικούς συναδέλφους του. Τα μέλη μας έχουν βαρεθεί την ωραία ρητορική χωρίς τίποτα να την υποστηρίξει. Χρειαζόμαστε δράση τώρα. Χωρίς αυτήν, ο δεύτερος μεγαλύτερος αγροτικός τομέας της Ιρλανδίας που πραγματοποιείται σε 36.000 αγροκτήματα σε ορισμένους από τους πιο δύσκολους τύπους γης στη χώρα θα τεθεί σε κίνδυνο».

Schreibe einen Kommentar