Προγεννητική Υδρονέφρωση: Αιτίες & Θεραπείες

0
Προγεννητική Υδρονέφρωση: Αιτίες & Θεραπείες

Η Nina Uppal ενημερώθηκε κατά τη διάρκεια μιας σάρωση ανωμαλίας στις 20 εβδομάδες που έχει προς της γενήσεως υδρονέφρωση, μια κατάσταση κατά την οποία τα νεφρά του εμβρύου διογκώνονται λόγω του υγρού που κατακρατείται μέσα τους.

Ανήσυχη για την ευημερία του μωρού της, ρώτησε τον γιατρό της για την κατάσταση.

Τι είναι προγεννητική υδρονέφρωση?

Προς της γενήσεως ή εμβρυϊκό υδρονέφρωση είναι μια κοινή πάθηση που εμφανίζεται σε 1-5% των κυήσεων. Μπορεί να εντοπιστεί με υπερηχογράφημα γύρω στην 20η εβδομάδα, καθώς τα νεφρά φαίνονται μεγαλύτερα από το κανονικό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κατάσταση υποχωρεί μόνη της είτε στο τρίτο τρίμηνο είτε λίγο μετά τη γέννηση. Σε λίγες περιπτώσεις, ωστόσο, τα βρέφη μπορεί να χρειαστεί να παραπεμφθούν σε παιδονεφρολόγους, οι οποίοι είναι ειδικά εκπαιδευμένοι στη διαχείριση του ουροποιητικού συστήματος στα παιδιά.

Ο γιατρός εξήγησε το ουροποιητικό σύστημα: «Έχουμε ο καθένας μας δύο νεφρά και σωλήνες που μεταφέρουν τα ούρα (που ονομάζονται ουρητήρες) από τα νεφρά στην ουροδόχο κύστη, όπου τα ούρα εκκενώνονται μέσω ενός άλλου σωλήνα που ονομάζεται ουρήθρα.

ουροποιητικό σύστημα

«Η λειτουργία των νεφρών είναι να φιλτράρουν τα απόβλητα ή τα ούρα. Όταν τα νεφρά δυσλειτουργούν, ωστόσο, το υγρό συσσωρεύεται στα νεφρά, προκαλώντας έτσι τη μεγέθυνσή τους».

«Τα ούρα του εμβρύου είναι πρωταρχικό συστατικό του αμνιακού υγρού στη μήτρα. αλλά μικρότερη ποσότητα ούρων που παράγονται θα μπορούσε να μεταφραστεί σε χαμηλά επίπεδα αμνιακού υγρού (ολιγοϋδραμνιος

«Αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να χρειαστείτε περισσότερες εξετάσεις για να αξιολογήσετε εάν το προγεννητική υδρονέφρωση συνδέεται με οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες. „

Κατανοώντας ότι η Νίνα και ο σύζυγός της είχαν πολλαπλές ανησυχίες σχετικά με την πάθηση, ρώτησε ο γυναικολόγος Δρ. Ανουνάγια ΚατιγιάρΠαιδιατρικός Νεφρολόγος στο Sitaram Bhartia, για να τους συμβουλέψει.

Είναι σοβαρή η εμβρυϊκή υδρονέφρωση;

Τον περισσότερο καιρό εμβρυϊκή υδρονέφρωση δεν είναι σοβαρό, αλλά οι έγκυες γυναίκες πρέπει να κάνουν συχνά υπερήχους για να διαπιστωθεί εάν η κατάσταση έχει βελτιωθεί ή χρειάζεται παρέμβαση μετά τον τοκετό.

Η Δρ Ανουνάγια ενθάρρυνε το ζευγάρι να της κάνει όλες τις ερωτήσεις.

Η Νίνα ρώτησε αν η πάθηση ήταν αποτέλεσμα οτιδήποτε μπορεί να είχε κάνει.

Τι προκαλεί προγεννητική υδρονέφρωση?

Η Δρ Ανουνάγια διαβεβαίωσε τη μητέρα ότι η πάθηση δεν ήταν αποτέλεσμα της πράξης της.

Εξήγησε ότι σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να σχετίζεται με ορισμένες συγγενείς ανωμαλίες όπως:

  • Εμπόδια, που μπορεί να συμβεί είτε όπου η νεφρική λεκάνη συναντά τον ουρητήρα είτε στη συμβολή όπου ο ουρητήρας συναντά την ουροδόχο κύστη. Μια απόφραξη εμποδίζει τη διέλευση των ούρων, οδηγώντας σε συσσώρευση υγρού στα νεφρά.
  • Κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση (VUR), όπου τα ούρα ρέουν προς τα πίσω από την ουροδόχο κύστη προς τα νεφρά, αντί προς την ουρήθρα.

Ωρες ωρες προγεννητική υδρονέφρωση μπορεί να εμφανιστεί εξαιτίας άλλων καταστάσεων που επηρεάζουν την ανάπτυξη του νεφρού και του ουροποιητικού συστήματος, γνωστές επίσης ως Συγγενείς Ανωμαλίες των Νεφρών και του Ουροποιητικού συστήματος (CAKUT).

Η Νίνα και ο σύζυγός της είχαν κάνει κάποια έρευνα πριν έρθουν για τη συμβουλευτική συνεδρία. Ήθελαν να μάθουν αν το μωρό τους χρειαζόταν προγεννητική θεραπεία υδρονέφρωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό.

Πώς αντιμετωπίζεται η εμβρυϊκή υδρονέφρωση;

Προγεννητική παρέμβαση για προγεννητική υδρονέφρωση δεν αποτελεί επιλογή στην κλινική πρακτική στην Ινδία. Οι έγκυες γυναίκες με αυτή την πάθηση, ωστόσο, πρέπει να υποβάλλονται σε προσεκτική παρακολούθηση για να εκτιμηθεί το μέγεθος και η ποσότητα του αμνιακού υγρού.

Μετά τη γέννηση ήπια έως μέτρια προγεννητική υδρονέφρωση δεν απαιτεί άμεση δράση, εκτός από παρακολούθηση παρακολούθησης για σχετικούς προβληματισμούς.

Άμεσες ενέργειες στη μεταγεννητική περίοδο απαιτούνται μόνο εάν υπάρχει σοβαρή υδρονέφρωση, οι νεφροί είναι σοβαρά αποκλεισμένοι και υπάρχουν πολύ χαμηλά επίπεδα αμνιακού υγρού.

«Αλλά αυτό είναι πολύ σπάνιο», είπε ο Δρ Ανουνάγια.

Θεραπεία για προγεννητική υδρονέφρωση μετά τη Γέννηση

Ο υπέρηχος πραγματοποιείται 3 -7 ημέρες μετά τη γέννηση ή μπορεί να γίνει και νωρίτερα σε περίπτωση

  • Σημαντική διαστολή και των δύο νεφρών
  • Επιπλοκές κατά τη γέννηση ή
  • Χαμηλά επίπεδα αμνιακού υγρού

Δεν χρειάζεται θεραπεία σε περίπτωση που το υπερηχογράφημα δείξει ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί.

«Σε πολύ λίγες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση εάν η κατάσταση εξακολουθεί να επιμένει».

Κίνδυνοι ανάπτυξης ουρολοιμώξεων

Με την υδρονέφρωση, το βρέφος είναι πιο επιρρεπές να αναπτύξει ουρολοιμώξεις (UTIs) μετά τη γέννηση, γι‘ αυτό οι γονείς θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν ειδικό για οποιαδήποτε εμπύρετη ασθένεια, πρόσληψη ή ανησυχία σχετικά με τη δραστηριότητα.

«Θα πρέπει να προσέχετε για συμπτώματα που υποδεικνύουν ουρολοίμωξη, καθώς αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα. „

Ο παιδονεφρόλογος ενημέρωσε τους γονείς για υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις και πώς αυτές μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στα νεφρά.

Τους ζήτησε να παρατηρήσουν τυχόν συμπτώματα όπως:

  • Πυρετός, λήθαργος ή ευερεθιστότητα σε βρέφη. αδυναμία σίτισης, χαλαρές κινήσεις ή έμετος
  • Νήπια ή μεγαλύτερα παιδιά που παραπονιούνται για αίσθημα καύσου ή πόνο κατά την ούρηση. ή ποιος μπορεί να αποφύγει να πάει στην τουαλέτα λόγω της ταλαιπωρίας. ή εκείνους που έχουν μια επιθυμία να ουρούν συχνά

Το ζευγάρι σημείωσε τις πληροφορίες που έδωσε ο παιδονεφρόλογος. Διατήρησαν επαφή με τον παιδιατρικό νεφρολόγο κατά το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης τους.

Όπως συμβούλεψαν και οι δύο γιατροί, η Νίνα διατήρησε μια αισιόδοξη προοπτική και τελικά είχε έναν ομαλό και ομαλό φυσιολογικό τοκετό.

Επέστρεψε για υπερηχογράφημα μία εβδομάδα αργότερα και ένιωσε μεγάλη ανακούφιση όταν έμαθε ότι το προγεννητική υδρονέφρωση δεν φαινόταν πια να είναι πρόβλημα για το παιδί της.

Παρά το εύρημα, ερχόταν για τακτικές εξετάσεις με τον Δρ Anunaya για να βεβαιωθεί ότι το μωρό της μεγάλωνε καλά, χωρίς ουρολογικές ή νεφρολογικές ανησυχίες.

συμπέρασμα

Μητέρες με προγεννητική υδρονέφρωση δεν πρέπει να ανησυχείτε. Οι περισσότερες περιπτώσεις ήπιας υδρονέφρωσης υποχωρούν μόνες τους. Μόνο τα βρέφη με μέτρια έως σοβαρή υδρονέφρωση χρειάζονται τακτική παρακολούθηση.

«Θα πρέπει να έχετε μια ανοιχτή συζήτηση με τον γυναικολόγο σας και έναν παιδονεφρολόγο για να διευκρινίσετε τυχόν ανησυχίες σχετικά με την πάθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να γεννάτε χωρίς πρόσθετο άγχος ή φόβο», καταλήγει η Δρ Anunaya.

Schreibe einen Kommentar