Πόδια τόξου στα παιδιά: Αιτίες, διόρθωση και συμβουλές

2
Πόδια τόξου στα παιδιά: Αιτίες, διόρθωση και συμβουλές

Η Ruchita Shah ανησύχησε εξαιρετικά όταν συνειδητοποίησε ότι ήταν του 3χρονου γιου της πόδια τόξου δεν είχε ισιώσει παρά τις πολλές επισκέψεις στον παιδίατρό της. Αποφάσισε να ταξιδέψει από το Raipur στο Δελχί για να συναντήσει έναν παιδοορθοπεδικό.

Τι είναι πόδια τόξου?

Τα σκυμμένα πόδια τείνουν να εμφανίζονται όταν τα γόνατα είναι στραμμένα προς τα έξω ακόμα και όταν τα πόδια είναι ενωμένα, δίνοντας την όψη ενός τόξου.

Ποια είναι η αιτία των τόξων ποδιών;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα σκυμμένα πόδια προκαλούνται από φυσιολογικές αλλαγές, αλλά σε λίγες περιπτώσεις, η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από ιατρικές καταστάσεις όπως η ραχίτιδα ή η νόσος του Blount.

Κανονικά τα παιδιά δείχνουν μέγιστη υπόκλιση στους 6 έως 12 μήνες, η οποία στη συνέχεια διορθώνεται σταδιακά από μόνη της κάπου μεταξύ 1-1/2 και 2 ετών. Συνήθως μετά από 2 χρόνια, μπορεί να αναμένεται η φυσιολογική ευθυγράμμιση των ποδιών των ενηλίκων.

Πώς καταλαβαίνετε αν το παιδί σας έχει τόξο πόδια;

ο συμπτώματα του πόδια τόξου είναι:

 • το σχήμα ή η εμφάνιση ενός τόξου που σχηματίζεται όταν τα βρέφη και τα νήπια έχουν και τα δύο πόδια μαζί
 • μέσα στα δάχτυλα ή η στροφή των ποδιών προς τα μέσα, η οποία συχνά εμφανίζεται με κλίση
 • γενικευμένοι οστικοί πόνοι
 • δυσκολία στο περπάτημα

Αν παρατηρήσετε τα εξής συμπτώματα του πόδια τόξου μετά Το παιδί σας γίνεται δύο ετών, θα πρέπει να επισκεφτείτε το νοσοκομείο:

 • γόνατα που δεν συναντώνται όταν το παιδί στέκεται με τα πόδια και τους αστραγάλους ενωμένα
 • ακραία/συμμετρική υπόκλιση και στα δύο πόδια
 • υποκλίνοντας μόνο στο ένα πόδι
 • πόνος στο γόνατο που δεν προκαλείται από τραυματισμό

Τα πόδια του γιου του Ruchika είχαν το χαρακτηριστικό σχήμα που δίνει το όνομά της στην πάθηση.

«Τα περισσότερα περιστατικά κολοβώματος υποχωρούν μέχρι την ηλικία των 2 ετών, επομένως είναι καλό που η Ruchika ζήτησε βοήθεια όταν δεν παρατήρησε βελτίωση στην κατάσταση του γιου της», δήλωσε ο Δρ Gourav Jandial, Παιδοορθοπαιδικός στο νοσοκομείο Sitaram Bhartia στο Δελχί.

«Ρώτησα τους μεγαλύτερους, τους φίλους και την οικογένειά μου πώς να διορθώσετε φυσικά τα πόδια του τόξου αλλά όταν τίποτα δεν λειτούργησε, σκέφτηκα ότι ίσως είναι καλύτερο να πάρω μια δεύτερη γνώμη ειδικού», είπε η Ruchika.

Πως είναι πόδια τόξου διαγνωσθεί;

Ένας παιδοορθοπαιδικός χειρουργός θα

 • Εξετάστε σωματικά το παιδί σας για να μετρήσετε την καμπύλη του τόξου και να κατανοήσετε το άκρο της υπόθεσης.
 • Προτείνετε εξετάσεις αίματος για να ελέγξετε εάν υπάρχει ανεπάρκεια βιταμίνης D.
 • Συμβουλευτείτε μια ακτινογραφία για να αξιολογηθεί η παρουσία της νόσου του Blount (συνήθως στην περίπτωση της υπόκλισης στο ένα πόδι)

Μπορεί να σας ζητηθεί να κάνετε περισσότερες εξετάσεις για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποια συστηματική μεταβολική ασθένεια που επηρεάζει τα πόδια.

Μπορούν να διορθωθούν τα πόδια του τόξου;

Ναι, τα πόδια του τόξου μπορούν να διορθωθούν. Οι επιλογές θεραπείας διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και τη σοβαρότητα.

Θεραπεία για Πόδια Τόξου σε Μωρά

Όταν η πάθηση διαγνωστεί σε βρέφη, οι γιατροί συνιστούν μια προσέγγιση αναμονής και παρακολούθησης.

«Ζητάμε από τους γονείς να επιστρέφουν για έλεγχο κάθε έξι μήνες γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις η πάθηση εξαφανίζεται με τον καιρό. Σε περίπτωση που η πάθηση επιμείνει, ο παιδίατρος του παιδιού σας θα σας παραπέμψει σε ειδικό παιδοορθοπεδικό για βοήθεια από ειδικούς», δήλωσε ο Δρ Gourav.

Θεραπεία για Πόδια Τόξου σε Νήπια και Μεγαλύτερα Παιδιά

Εάν διαπιστωθεί ότι η πάθηση που προκαλεί τα μπουλούκια είναι ραχίτιδα, συνιστάται στους γονείς να αλλάξουν τη διατροφή του παιδιού τους αυξάνοντας παράλληλα την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D και ασβέστιο. με τα ιατρικά τους συμπληρώματα. Χειρουργική επέμβαση μπορεί να απαιτηθεί σε λίγες περιπτώσεις εάν η υπόκλιση δεν διορθωθεί ακόμη και μετά την επίτευξη διόρθωσης της βιταμίνης D.

Εάν η αιτία του μπόουλινγκ δεν είναι φυσιολογική/ λόγω ανεπάρκειας βιταμίνης D και οφείλεται σε ασθένειες του Blount, τότε πρέπει να αντιμετωπιστεί επιθετικά με χειρουργική επέμβαση.

Ο γιος της Ruchika βρέθηκε να έχει ραχίτιδα που προκάλεσε σοβαρή υπόκλιση των ποδιών. Μετά από διεξοδική διερεύνηση της πάθησης και κατανόηση του ιατρικού ιστορικού του αγοριού σε βάθος, ο Δρ Gourav πρότεινε συμπληρώματα για βιταμίνη D και αυστηρή πρόσληψη ασβεστίου σε κάθε γεύμα.

Με τη βοήθεια των Συμβούλων Παιδικής Υγείας στο Sitaram Bhartia, η Ruchika μπόρεσε να ενισχύσει τα οφέλη τροφών όπως το τυρόπηγμα, το γάλα cottage (paneer), τα αυγά, το μπρόκολο και οι κόκκοι σόγιας στον γιο της. Τη βοήθησαν επίσης να βρει τρόπους να κάνει το φαγητό ελκυστικό, ώστε το παιδί να μην κάνει φασαρία να τα φάει.

«Οι συμβουλές και τα κόλπα που μου έμαθαν οι σύμβουλοι ήταν πολύ χρήσιμες. Μέσα σε 2 χρόνια, τα πόδια του αγοριού μου ίσιωσαν και η γενική του υγεία βελτιώθηκε. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο χαρούμενος!» αναφώνησε ο Ρούτσικα σε μια επόμενη επίσκεψη.

Συμβουλές για την αντιμετώπιση των ποδιών του τόξου στα παιδιά

Εάν το παιδί σας έχει μπόουλινγκ, έχετε υπόψη σας αυτές τις απλές συμβουλές:

 1. Τρώτε τις σωστές τροφές: Βοηθάει πάντα να εστιάζεις στις σωστές τροφές από μικρή ηλικία. Ενσωματώστε υγιεινές δόσεις γάλακτος ή τυρόπηγμα σε κάθε γεύμα για τις ανάγκες του παιδιού σας σε βιταμίνη D και ασβέστιο. Αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες να ισιώσει τα λυγισμένα πόδια στο παιδί σας (αν η αιτία είναι ανεπάρκεια βιταμίνης D).
 2. Λάβετε τη συνέχεια στα σοβαρά: Οι τακτικοί έλεγχοι βοηθούν τον γιατρό να κατανοήσει την πρόοδο του παιδιού σας και τις ενέργειες που απαιτούνται για να βελτιώσει περαιτέρω την κατάστασή του. Μην χάσετε αυτά τα ραντεβού!
 3. Μίλα θετικά: Μπορεί να είναι απογοητευτικό όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θα θέλατε. Προσπαθήστε όμως να μην παραπονιέστε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το παιδί σας και αντίθετα παρέχετε συναισθηματική υποστήριξη και σταθερότητα με καθησυχαστικά λόγια.
 4. Παρακολουθήστε το βάρος του παιδιού σας: Θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν παιδοενδοκρινολόγο εάν οι προσπάθειες για μείωση του βάρους δεν βοηθήσουν.

Αν ψάχνετε για βοήθεια για τα ποδαράκια του παιδιού σας, ελάτε για ένα ραντεβού με τον παιδοορθοπεδικό μας σήμερα! Καλέστε μας στο +91 8826391002 για να προγραμματίσετε μια διαβούλευση.

Schreibe einen Kommentar