Πώς Καλλιεργώ Μπιζέλια; – joe gardener®

1
Πώς Καλλιεργώ Μπιζέλια;  – joe gardener®

Ο αρακάς, ως μια από τις πρώτες καλλιέργειες που μπορούν να σπαρθούν σε εξωτερικούς χώρους την άνοιξη, είναι προάγγελος της καλλιεργητικής περιόδου. Υπάρχουν μπιζέλια τύπου αναρρίχησης και θαμνώδους, αρακάς με πολύχρωμα και ενδιαφέροντα λουλούδια, μπιζέλια με κέλυφος και μπιζέλια με βρώσιμους λοβούς. Αν θέλετε να καλλιεργήσετε μπιζέλια στον κήπο σας, εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε το δικό μου Πώς Καλλιεργώ Μπιζέλια; μονόφυλλο και κρατήστε τον δωρεάν πόρο εύχρηστο για την αναφορά σας.

Όταν ήμουν παιδί, τα μόνα μπιζέλια που ήξερα ήταν τα κατεψυγμένα — και οφείλω να ομολογήσω, δεν ήμουν θαυμαστής. Αλλά τα παιδιά μου απολαμβάνουν τον αρακά φρέσκο ​​από το αμπέλι και τον τρώνε σαν καραμέλα. Ως γονιός, πρέπει να το αγαπάς! Ο σπιτικός αρακάς μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε σούπες και μαγειρευτά ή να σερβιριστεί ασπρισμένος, σοταρισμένος και τηγανισμένος. Είναι απλά τόσο νόστιμα και ευέλικτα.

φυτά μπιζελιού (Το φυτό μπιζελιού) είναι αζωτοδεσμευτικά όσπρια που έχουν λίγες ανάγκες και σπάνια αντιμετωπίζουν προβλήματα παρασίτων και ασθενειών. Ευδοκιμούν σε δροσερό καιρό και σε ορισμένα κλίματα, μια δεύτερη καλλιέργεια μπορεί να φυτευτεί στα τέλη του καλοκαιριού για μια φθινοπωρινή συγκομιδή, γεγονός που καθιστά τον αρακά έναν εξαιρετικό υποψήφιο για διαδοχική φύτευση.

Ανοιχτό κέλυφος μπιζελιού

Τα σπιτικά μπιζέλια είναι νόστιμα και ευέλικτα. Είναι υπέροχα σε μια ποικιλία από πιάτα ή τρώγονται αμέσως μετά το αμπέλι. (φωτογραφία: Amy Prentice)

Πότε να φυτέψετε μπιζέλια

Τα μπιζέλια πρέπει να φυτεύονται όσο πιο νωρίς μπορείτε να ξεφύγετε την άνοιξη για να εξασφαλίσετε μια συγκομιδή πριν από τη ζέστη του καλοκαιριού τα φυτά. Γενικά, αυτό σημαίνει φύτευση ένα μήνα πριν από τη μέση ημερομηνία τελευταίας παγετού της περιοχής σας. Εναλλακτικά, φυτέψτε αμέσως μόλις το έδαφος αποψυχθεί και το χώμα μπορεί να εργαστεί. Οι σπόροι μπορούν να βλαστήσουν στο έδαφος οπουδήποτε από 45°–75°.

Δύο εβδομάδες μετά την πρώτη φύτευση, συνεχίστε με μια άλλη σειρά. Οι συγκλονιστικοί χρόνοι φύτευσης θα απομακρυνθούν και θα επεκτείνουν τη συγκομιδή. Ο δεύτερος γύρος θα είναι επίσης εφεδρικός σε περίπτωση που η πρώτη φύτευση αποδειχθεί πολύ νωρίς και αποτύχει. Μπορεί να ακολουθήσουν ένας ή δύο ακόμη γύροι φυτεύσεων.

Τα μπιζέλια μπορούν επίσης να φυτευτούν τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο για φθινοπωρινή συγκομιδή. Ωστόσο, τα τρυφερά σπορόφυτα θα χρειαστούν επιπλέον φροντίδα για να επιβιώσουν στη ζέστη τις πρώτες τους εβδομάδες, όπως π.χ ύφασμα σκιάς ή κάλυμμα πλωτής σειράς.

Φυτά μπιζελιού μετά από παγετό

Τα μπιζέλια πρέπει γενικά να φυτεύονται ένα μήνα πριν από την τελευταία ημερομηνία παγετού.

Πού και πώς να φυτέψετε μπιζέλια

Τα μπιζέλια χρειάζονται πλήρη ήλιο για να ευδοκιμήσουν – δηλαδή έξι έως οκτώ ώρες άμεσου ηλιακού φωτός καθημερινά. Τα μπιζέλια θα αναπτυχθούν σε μερική σκιά, αλλά όχι τόσο έντονα.

Τα μπιζέλια απολαμβάνουν πλούσιο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος με αρκετά ουδέτερο pH, μεταξύ 6 και 7,5. Εφαρμόστε έτοιμο λίπασμα και δουλέψτε το στα πρώτα λίγα εκατοστά του εδάφους για να δώσετε στους σπόρους του μπιζελιού μια δυνατή αρχή.

Τα μπιζέλια δεν ανταποκρίνονται καλά στη μεταφύτευση, επομένως οι σπόροι πρέπει να σπέρνονται απευθείας σε εξωτερικούς χώρους. Θα πρέπει να βλαστήσουν εντός 14 ημερών. Για να επιταχυνθεί η βλάστηση, οι σπόροι μπορούν να τοποθετηθούν σε ζεστό (αλλά όχι βραστό) νερό και να αφεθούν για 24 ώρες για να μουλιάσουν πριν από τη φύτευση.

Μεταμοσχεύσεις μπιζελιού

Τα μπιζέλια συνήθως δεν τα πηγαίνουν το ίδιο καλά όταν μεταφυτεύονται, επομένως είναι μια από αυτές τις καλλιέργειες όπου οι σπόροι πρέπει να σπαρθούν απευθείας σε εξωτερικούς χώρους.

Σπείρετε μπιζέλια 1 έως 2 ίντσες βάθος. Τοποθετήστε τα μπιζέλια τύπου αναρρίχησης σε απόσταση 2 έως 3 ιντσών μεταξύ τους σε οποιοδήποτε σχηματισμό που ταιριάζει στον κήπο σας. Τα μπιζέλια τύπου θάμνου θα χρειαστούν περισσότερο χώρο, επομένως φυτέψτε 2 έως 3 ίντσες μεταξύ τους σε σειρές που απέχουν 18 έως 24 ίντσες μεταξύ τους.

Ο αρακάς τύπου αναρρίχησης θα απαιτήσει κάτι για να μεγαλώσει. Όσο περισσότερο πρέπει να κολλήσουν τα φυτά, τόσο πιο ευτυχισμένα θα είναι. Τα μπιζέλια θα μεγαλώσουν ως φράχτη ή δικτυωτό πλέγμα και υπάρχουν επίσης πολλά σχέδια πέργκολας που μπορούν να αγοραστούν από το κατάστημα ή να κατασκευαστούν στο σπίτι. Συρματοπλεγμα, πάνελ βοοειδών και ακόμη και κορδόνια σε στηρίγματα σε απευθείας όρθια ή σε σχήμα Α σχηματισμό όλα λειτουργούν καλά.

Μπιζέλια που σκαρφαλώνουν σε μια πέργκολα

Τα μπιζέλια τύπου αναρρίχησης θα απαιτήσουν κάτι για να μεγαλώσουν όπως αυτό το καφασωτό μπιζελιού που φτιάχνεται από πάνελ βοοειδών.

Είδη & Ποικιλίες Μπιζελιού

Ξεφλουδίζοντας τα μπιζέλια — το είδος που διατίθεται σε κονσέρβες ή κατεψυγμένα — έχουν μη βρώσιμους λοβούς. Είναι επίσης γνωστά ως αγγλικά μπιζέλια ή μπιζέλια κήπου.

Μπιζέλια χιονιού είναι αυτά με επίπεδους, τρυφερούς λοβούς που μαζεύονται πριν από την ωρίμανση και ελάχιστα μπιζέλια. Είναι ο γλυκός, τραγανός βρώσιμος λοβός που είναι πραγματικά αυτό το είδος μπιζελιού. Συχνά βρίσκετε τα μπιζέλια σε stir-fry πιάτα με άλλα λαχανικά.

Και τότε έχεις τα καλύτερα και των δύο κόσμων με μπιζέλια, γνωστό και ως μπιζέλια ζάχαρης ή μπιζέλια ζάχαρης, όπου τόσο ο λοβός όσο και ο αρακάς είναι εξίσου νόστιμοι. Αυτά είναι αυτά που διαλέγετε από το κλήμα και ελπίζετε να μην τα φάτε όλα πριν φτάσετε στην κουζίνα.

Οι λοβοί του μπιζελιού είναι συνήθως μια απόχρωση του πράσινου, με πράσινο ή κίτρινο μπιζέλια, αλλά υπάρχουν και μωβ ποικιλίες που δίνουν στον εδώδιμο κήπο μια πρώιμη πινελιά χρώματος.

Μπιζέλια που κρέμονται σε ένα αμπέλι

Τα μπιζέλια έρχονται σε μια ποικιλία χρωμάτων. Ενώ τα περισσότερα είναι πράσινα, υπάρχουν μερικά που είναι κίτρινα και ακόμη και μοβ. (φωτογραφία: Amy Prentice)

Χιονοστιβάδα είναι ένα εξαιρετικά παραγωγικό και γλυκό αρακά χιονιού με σκούρο πράσινο λοβό σε συμπαγή, ημίφυλλα φυτά. Ενώ οι περισσότερες ποικιλίες μπιζελιού μεγαλώνουν ένα λοβό ανά κόμβο, το Avalanche μεγαλώνει δύο.

Κανό είναι ένα μπιζέλι με κέλυφος με μια ντουζίνα αρακά ανά λοβό σε σχήμα βάρκας. Ωριμάζει σε 70 ημέρες.

Cascadia είναι μια ποικιλία μπιζελιού σχεδιασμένη για τα βορειοδυτικά. Οι κοντές κληματαριές – μόλις 32 ίντσες – αποδίδουν άφθονα σκούρα πράσινα ζουμερά, γλυκά λοβό 3½ ιντσών.

Λίνκολν είναι ένα μπιζέλι κειμήλιο που ωριμάζει σε 70 ημέρες και είναι γνωστό ότι είναι γλυκό με αμπέλια 3 ποδιών και 6 έως 8 μπιζέλια ανά λοβό 3 ιντσών.

Μουσικοδιδάσκαλος είναι ένα μπιζέλι με λοβό 4,5 ιντσών με μεταξύ 9 και 12 μπιζέλια ανά λοβό. Είναι έτοιμα για συγκομιδή σε 61 ημέρες.

Μαμούθ που λιώνει τη ζάχαρη είναι ένα παραγωγικό κειμήλιο χιονιού τύπου αμπέλου που μεγαλώνει 4 πόδια για λοβούς 4 έως 6 ιντσών σε 68 ημέρες.

Γίγαντας του Όρεγκον είναι ένα μπιζέλι χιονιού με μεγάλη λοβό με υψηλή αντοχή στον μαρασμό Fusarium, τον ιό του μωσαϊκού του μπιζελιού και το ωίδιο. Οι ημέρες μέχρι τη λήξη του είναι 60 ημέρες.

Royal Snap II είναι ένα μπιζέλι με μοβ λοβό με λοβούς έως 3 ίντσες και κοντές κληματαριές έως 24 ίντσες. Ωριμάζει σε 58 ημέρες.2

Sugar Ann είναι ένα μπιζέλι ζαχαρούχου που ωριμάζει σε μόλις 51 ημέρες. Είναι ένας θάμνος με αμπέλια 20 ιντσών με λευκά άνθη που μπορούν να καλλιεργηθούν με ή χωρίς υποστήριξη.

Παντελόνι είναι ένα μπιζέλι κήπου που είναι πιο ανεκτικό στη ζέστη από το τυπικό μπιζέλι. Αναπτύσσεται σε αμπέλια ύψους 2 έως 3 πόδια και ωριμάζει σε 68 ημέρες.

λουλούδι μπιζελιού

Εκτός από νόστιμα, τα ντόπια μπιζέλια παράγουν όμορφα λουλούδια που έρχονται σε διαφορετικά χρώματα ανάλογα με την ποικιλία. (φωτογραφία: Amy Prentice)

Πότισμα μπιζελιών

Ποτίστε σπάνια, αλλά βαθιά. Μια ίντσα νερό την εβδομάδα είναι ο στόχος. Εάν έχει βρέξει λιγότερο από μια ίντσα σε μια εβδομάδα, καλύψτε τη διαφορά με συμπληρωματικό πότισμα. Νερό κάτω από το φύλλωμα, ακριβώς στο επίπεδο του εδάφους. (Το πότισμα από πάνω αφήνει τον καρπό και το φύλλωμα υγρά, κάτι που προκαλεί ασθένειες.)

Ένα στρώμα 2 ιντσών από οργανικό σάπια φύλλα, όπως τεμαχισμένα φύλλα ή άχυρο, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το έδαφος δροσερό και υγρό.

Για καλλιέργειες που φυτεύονται το καλοκαίρι, ποτίζετε ακόμη πιο συχνά για να μειώσετε το άγχος στα φυτά όσο οι θερμοκρασίες είναι ακόμα ζεστές.

Μπιζέλια κάτω από σάπια φύλλα

Βιολογικά σάπια φύλλα, όπως τεμαχισμένα φύλλα ή άχυρο, θα βοηθήσουν να διατηρηθεί το έδαφος δροσερό και υγρό για τα μπιζέλια.

Λίπανση αρακά

Ο αρακάς, όπως όλα τα όσπρια, παράγει το δικό του άζωτο με τη βοήθεια βακτηρίων. Επομένως, τα μπιζέλια δεν χρειάζονται συμπληρωματικό λίπασμα, αλλά απολαμβάνουν πλούσιο, βιολογικά ποικιλόμορφο έδαφος.

Η εφαρμογή κομπόστ κατά τη φύτευση αυξάνει τη μικροβιακή δραστηριότητα στο έδαφος. Όταν φυτεύετε σε φτωχό έδαφος ή σε νέο κήπο, τα μπιζέλια μπορούν επίσης να υποβληθούν σε επεξεργασία με ένα ενοφθαλμιστικό για να αυξηθεί η παρουσία βακτηρίων που δεσμεύουν το άζωτο στις ρίζες για πιο ζωηρά φυτά.

Παράσιτα & Ασθένειες Μπιζελιού

Τα μπιζέλια έχουν χαμηλή συντήρηση όταν πρόκειται για τη φροντίδα παρασίτων και ασθενειών. Οι ασθένειες που προκύπτουν, όπως ο μαρασμός Fusarium ή ο ιός του μωσαϊκού, μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη, αλλά σπάνια σκοτώνουν τα φυτά πριν από τη ζέστη ή τον σκληρό παγετό.

Το πιο κοινό πρόβλημα είναι το ωίδιο, μια μυκητιακή ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει τους λοβούς και το φύλλωμα του μπιζελιού. Η σωστή απόσταση των φυτών για την παροχή κυκλοφορίας αέρα μπορεί να εμποδίσει το ωίδιο να γίνει πρόβλημα. Ένα διάλυμα μαγειρικής σόδας ή αραιωμένου γάλακτος μπορεί να επιβραδύνει την εξάπλωση ή να χρησιμοποιηθεί ως προληπτικό μέτρο, αλλά δεν μπορεί να εξαλείψει το ωίδιο. (Διαβάστε τον πλήρη οδηγό μου για έλεγχος του ωιδίου για περισσότερα.) Εάν το ωίδιο είναι ένα σταθερό πρόβλημα, επιλέξτε μια ανθεκτική ποικιλία.

Φυλόποδα αλλά σε λοβό μπιζελιού

Ενώ τα μπιζέλια είναι χαμηλής συντήρησης και έχουν λίγα παράσιτα, να είστε σε επιφυλακή για ασθένειες που εμφανίζονται περιστασιακά.

Συγκομιδή μπιζελιών

Σημειώστε τις ημέρες ωρίμανσης κατά τη φύτευση και ορίστε μια υπενθύμιση. Τα μπιζέλια πρέπει να μαζεύονται αμέσως για μέγιστη γλυκύτητα. Αν αφεθούν στο αμπέλι για πολύ καιρό, θα χάσουν τη γεύση τους και οι λοβοί θα γίνουν χορδώδεις. Μετά από αυτή την πρώτη συγκομιδή, τα αμπέλια θα συνεχίσουν να παράγουν έως ότου η ζέστη του καλοκαιριού γίνει υπερβολική για αυτά, ή στην περίπτωση μιας φθινοπωρινής καλλιέργειας, όταν ένας σκληρός παγετός τα σκοτώσει.

Τα μπιζέλια που ξεφλουδίζουν είναι έτοιμα για συγκομιδή μόλις οι λοβοί μεγαλώσουν σε όλο τους το μήκος και γεμίσουν, αλλά πριν αρχίσουν να φουσκώνουν.

Για τα μπιζέλια χιονιού, παρακολουθήστε το μήκος του λοβού για να προσδιορίσετε πότε είναι έτοιμοι. Διαλέξτε πριν αναπτυχθούν πολύ τα μπιζέλια μέσα.

Θα έρθει

Τα μπιζέλια έχουν επίπεδους, τρυφερούς λοβούς που μαζεύονται πριν από την ωρίμανση.

Τα μπιζέλια πρέπει να μαζεύονται όταν οι λοβοί και τα μπιζέλια είναι γεμάτα και παχουλά. Διαλέξτε ένα λοβό και λυγίστε το στη μέση. Αν χαλάσει, είναι έτοιμοι.

Αν και τα μπιζέλια είναι καλύτερα να τα απολαμβάνετε φρέσκα, αν ψύχονται αμέσως μετά τη συλλογή, θα διαρκέσουν έως και μια εβδομάδα.

λοβό μπιζελιού σε ένα ελάτε

Τα μπιζέλια πρέπει να μαζεύονται όταν οι λοβοί και τα μπιζέλια είναι γεμάτα και παχουλά. (φωτογραφία: Amy Prentice)

Ποια είναι τα μυστικά σας για να καλλιεργήσετε με επιτυχία αρακά; Ενημερώστε μας στα σχόλια παρακάτω.

Είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε περισσότερες από τις ερωτήσεις σας για την κηπουρική; Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πόρους κηπουρικής, ηλεκτρονικά βιβλία και ενημερώσεις μέσω email στο podcast του joegardener και πολλά άλλα.

Σύνδεσμοι & Πόροι

Ορισμένοι σύνδεσμοι προϊόντων σε αυτόν τον οδηγό είναι σύνδεσμοι συνεργατών. Δείτε την πλήρη αποκάλυψη παρακάτω.

Επεισόδιο 045: Φύτευση διαδοχής: Πρακτικές συμβουλές για την καλλιέργεια περισσότερων τροφίμων

Επεισόδιο 094: How to Start and Care for Seedlings Indoors: My Steps for Success

Επεισόδιο 106: Livestock Panels: 10 κορυφαίες χρήσεις στον κήπο για αυτό το ευέλικτο υλικό

Επεισόδιο 122: Fall Vegetable Garden Success: Best Plants and Tips for Cool Season Growing

Επεισόδιο 179: Plant Partners: The Science-based Benefits of Companion Planting, με την Jessica Walliser

Επεισόδιο 195: Αναγνώριση και έλεγχος των παρασίτων του κήπου οργανικά

joegardener blog: Πώς μπορώ να καλλιεργήσω βότανα;

joegardener blog: Πώς μπορώ να καλλιεργήσω φράουλες;

joegardener blog: Πώς μπορώ να καλλιεργήσω λάχανο;

joegardener blog: Πώς καλλιεργώ κρεμμύδια;

joegardener blog: Πώς μπορώ να καλλιεργήσω αγκινάρες;

joegardener Πώς μπορώ να καλλιεργήσω λαχανάκια Βρυξελλών;

joegardener Πώς καλλιεργώ πιπεριές;

Πώς Καλλιεργώ Μπιζέλια; μονόφυλλο

joegardenerTV YouTube: Καλύτερο Mulch για λαχανόκηπο

joegardenerTV YouTube: Βλάστηση σπόρων – Εύκολα κόλπα για περισσότερη επιτυχία

joegardener blog: Πρόληψη και έλεγχος του ωιδίου

joegardener Online Gardening Academy™: Τρία δημοφιλή μαθήματα για τις βασικές αρχές της κηπουρικής. διαχείριση παρασίτων, ασθενειών και ζιζανίων. και ξεκινούν οι σπόροι!

joegardener Online Gardening Academy Master Seed Starting: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να ξεκινήσετε τα δικά σας φυτά από σπόρους — σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

joegardener Online Gardening Academy Βασικές αρχές κηπουρικής αρχής: Βασικές αρχές που πρέπει να γνωρίζετε για να δημιουργήσετε έναν ακμάζοντα κήπο.

joegardenerTV YouTube

Ενημερωτικό δελτίο joegardener

joegardener Facebook

joegardener Ομάδα Facebook

joegardener Instagram

ιοπαδός Pinterest

joegardener Twitter

Μεγαλώνοντας έναν πιο πράσινο κόσμο®

GGWTV YouTube

Κάλυμμα πλωτής σειράς

Ύφασμα σκιάς

Αποκάλυψη: Ορισμένοι σύνδεσμοι προϊόντων σε αυτόν τον οδηγό είναι σύνδεσμοι συνεργατών, πράγμα που σημαίνει ότι θα λάβουμε προμήθεια εάν αγοράσετε. Ωστόσο, καμία από τις τιμές αυτών των πόρων δεν έχει αυξηθεί για να μας αποζημιώσει. Κανένα από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε αποζημίωση που επηρεάζει τη συμπερίληψή τους εδώ. Η επιλογή όλων των στοιχείων που εμφανίζονται σε αυτήν την ανάρτηση και το podcast βασίστηκαν αποκλειστικά στην αξία και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάστηκαν από οποιοδήποτε συνεργάτη ή οικονομικό κίνητρο ή συμβατική σχέση. Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, ο Joe Lamp’l έχει επαγγελματικές σχέσεις με τις ακόλουθες εταιρείες που μπορεί να έχουν προϊόντα που περιλαμβάνονται σε αυτήν την ανάρτηση και το podcast: Rain Bird, Corona Tools, Milorganite, Soil3, Exmark, Greenhouse Megastore, High Mowing Organic Seeds, Territorial Seed Company και Wild Alaskan Seafood Box. Αυτές οι εταιρείες είναι είτε Brand Partners joegardener.com ή/και διαφημιστείτε στον ιστότοπό μας. Ωστόσο, δεν λαμβάνουμε καμία πρόσθετη αποζημίωση από τις πωλήσεις ή την προώθηση του προϊόντος τους μέσω αυτού του οδηγού. Η συμπερίληψη οποιωνδήποτε προϊόντων που αναφέρονται σε αυτήν την ανάρτηση είναι εντελώς ανεξάρτητη και αποκλειστική από οποιαδήποτε σχέση.

Schreibe einen Kommentar