Πώς να μάθετε αν οι σπόροι είναι ακόμα καλοί | Δοκιμή Βλάστησης

1
Πώς να μάθετε αν οι σπόροι είναι ακόμα καλοί |  Δοκιμή Βλάστησης

Υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να καταλάβετε εάν οι σπόροι μέσα σε μια παλιά συσκευασία σπόρων είναι ακόμα καλοί – προτού περάσετε τον χρόνο και τον κόπο να φυτέψετε τους σπόρους στον κήπο για να το μάθετε. Σε αυτό το βίντεο, θα σας δείξω πώς να ελέγξετε τους σπόρους για βιωσιμότητα και να ελέγξετε τον ρυθμό βλάστησής τους.

,,,,,

Τα πακέτα σπόρων συνήθως αναφέρουν το έτος φύτευσης για το οποίο συσκευάστηκαν οι σπόροι καθώς και το ποσοστό βλάστησης. Καθώς περνούν τα χρόνια και οι σπόροι γερνούν, ο ρυθμός βλάστησης μειώνεται, πιο γρήγορα ή πιο αργά, ανάλογα με την ποικιλία των σπόρων και τον τρόπο αποθήκευσης των σπόρων.

Οι σπόροι που λάβατε από έναν φίλο ή από μια ανταλλαγή σπόρων μπορεί να μην έχουν καθόλου ημερομηνία και πιθανότατα δεν δοκιμάστηκαν ποτέ για το ρυθμό βλάστησής τους. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να δοκιμάσετε τους σπόρους μόνοι σας και δεν είναι καθόλου δύσκολο.

Πίσω από ένα πακέτο σπόρων που δείχνει την ημερομηνία συσκευασίας για

Τα πακέτα σπόρων συνήθως αναφέρουν το έτος φύτευσης για το οποίο συσκευάστηκαν οι σπόροι, αλλά οι σπόροι που λάβατε από έναν φίλο ή από μια ανταλλαγή σπόρων μπορεί να μην έχουν αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες.

Το τεστ βλάστησης

Το θέμα της δοκιμής βλάστησης είναι να προσδιορίσετε εάν πρέπει να φυτέψετε μερικούς επιπλέον σπόρους για να αποκτήσετε όσα φυτά θέλετε ή αν δεν πρέπει να κάνετε καθόλου τον κόπο να φυτέψετε αυτούς τους παλιούς σπόρους.

Αρχικά, πάρτε μια χαρτοπετσέτα και βρέξτε τη με ένα μπουκάλι ψεκασμού. Τοποθετήστε 10 από τους σπόρους που πρόκειται να δοκιμαστούν στη χαρτοπετσέτα και μετά διπλώστε προσεκτικά τη βρεγμένη χαρτοπετσέτα πάνω από τους σπόρους. Τοποθετήστε τη χαρτοπετσέτα και τους σπόρους σε μια πλαστική σακούλα, σφραγίστε την και επισημάνετε τη σακούλα με την ποικιλία και την ημερομηνία.

Ο Joe Lamp'l τοποθετεί τους σπόρους σε μια υγρή χαρτοπετσέτα

Ο ρυθμός βλάστησης για ένα πακέτο σπόρων μπορεί να εκτιμηθεί δοκιμάζοντας 10 μεμονωμένους σπόρους.

Τοποθετήστε την πλαστική σακούλα σε ένα ζεστό περιβάλλον – όπως το πάνω μέρος του ψυγείου – και μετά από μερικές ημέρες, αρχίστε να ελέγχετε τους σπόρους καθημερινά. Ανάλογα με την ποικιλία που δοκιμάζετε, οι βιώσιμοι σπόροι θα μπορούσαν να φυτρώσουν μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Άλλες ποικιλίες μπορεί να χρειαστούν έως και αρκετές εβδομάδες.

Εάν δεν συμβεί τίποτα αφού περιμένετε το κατάλληλο χρονικό διάστημα, ξέρετε ότι οι σπόροι δεν είναι καλοί. Ένας μικρός αριθμός βλαστών σημαίνει ότι πρέπει να φυτέψετε πιο πυκνά και ένας υψηλός αριθμός βλαστών σημαίνει ότι μπορείτε να φυτέψετε με την κανονική πυκνότητα σπόρων.

Η δοκιμή με 10 ακριβώς σπόρους κάνει τα μαθηματικά πολύ εύκολα: Αν βλαστήσουν εννέα στους 10 σπόρους, το ποσοστό βλάστησης είναι 90 τοις εκατό.

Βλάστησαν βιώσιμοι σπόροι

Βιώσιμοι σπόροι θα φυτρώσουν στη χαρτοπετσέτα.

Μπορείτε να κάνετε τη δοκιμή βλάστησης ανά πάσα στιγμή, αλλά εάν οι δοκιμασμένοι σπόροι σας έχουν φυτρώσει κατά τη φύτευσή τους, μπορείτε να τους μεταφέρετε στον κήπο σας.

Σύνδεσμοι & Πόροι

Ορισμένοι σύνδεσμοι προϊόντων σε αυτόν τον οδηγό είναι σύνδεσμοι συνεργατών. Δείτε την πλήρη αποκάλυψη παρακάτω.

Επεισόδιο 37: Starting Seeds Indoors: The Non-Negotiables for Success, Pt. 1

Επεισόδιο 38: How to Start Seeds Indoors: The Non-Negotiables for Success, Pt. 2

Επεισόδιο 39: How to Start Seeds Indoors: Digging Deeper, Pt. 3

Επεισόδιο 125: Saving Seeds: The Basics, the Benefits and Beyond

joegardener Διαγράμματα έναρξης σπόρων: Διάγραμμα αποθέματος σπόρων και διάγραμμα μακροζωίας σπόρων

joegardener blog: Η καλύτερη θερμοκρασία εδάφους για τη βλάστηση των σπόρων

joegardener Online Gardening Academy™: Τρία δημοφιλή μαθήματα για τις βασικές αρχές της κηπουρικής!

joegardener Online Gardening Academy Master Seed Starting: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να ξεκινήσετε τα δικά σας φυτά από σπόρους — σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

joegardenerTV YouTube

Ενημερωτικό δελτίο joegardener

joegardener Facebook

joegardener Ομάδα Facebook

joegardener Instagram

ιοπαδός Pinterest

joegardener Twitter

Μεγαλώνοντας έναν πιο πράσινο κόσμο®

GGWTV YouTube

Στέμμα® Εργαλεία – Χορηγός βίντεο και Brand Partner της joegardener.com

*Αποκάλυψη: Ορισμένοι σύνδεσμοι προϊόντων σε αυτόν τον οδηγό είναι σύνδεσμοι συνεργατών, πράγμα που σημαίνει ότι θα λάβουμε προμήθεια εάν αγοράσετε. Ωστόσο, καμία από τις τιμές αυτών των πόρων δεν έχει αυξηθεί για να μας αποζημιώσει. Κανένα από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε αποζημίωση που επηρεάζει τη συμπερίληψή τους εδώ. Η επιλογή όλων των στοιχείων που εμφανίζονται σε αυτήν την ανάρτηση και το podcast βασίστηκαν αποκλειστικά στην αξία και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάστηκαν από οποιοδήποτε συνεργάτη ή οικονομικό κίνητρο ή συμβατική σχέση. Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, ο Joe Lamp’l έχει επαγγελματικές σχέσεις με τις ακόλουθες εταιρείες που μπορεί να έχουν προϊόντα που περιλαμβάνονται σε αυτήν την ανάρτηση και το podcast: Rain Bird, Corona Tools, Milorganite, Soil3, Exmark και Wild Alaskan Seafood Box. Αυτές οι εταιρείες είναι είτε Brand Partners joegardener.com ή/και διαφημιστείτε στον ιστότοπό μας. Ωστόσο, δεν λαμβάνουμε καμία πρόσθετη αποζημίωση από τις πωλήσεις ή την προώθηση του προϊόντος τους μέσω αυτού του οδηγού. Η συμπερίληψη οποιωνδήποτε προϊόντων που αναφέρονται σε αυτήν την ανάρτηση είναι εντελώς ανεξάρτητη και αποκλειστική από οποιαδήποτε σχέση.

Schreibe einen Kommentar