Το BBC του Ηνωμένου Βασιλείου δέχεται αντιδράσεις για τη στρατηγική της νέας κλασικής μουσικής

0
Το BBC του Ηνωμένου Βασιλείου δέχεται αντιδράσεις για τη στρατηγική της νέας κλασικής μουσικής

Παράλληλα με σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας, το BBC πρότεινε το κλείσιμο του BBC Singers προκειμένου να επενδύσει στη μουσική εκπαίδευση και στη μακροζωία των υπόλοιπων συνόλων του

Σε συνέχεια της Ανασκόπηση 2022 του τομέα της κλασικής μουσικήςη βρετανική ραδιοτηλεοπτική εταιρεία, BBC, πρότεινε να κλείσει η Τραγουδιστές του BBC και να μειώσει το 20% των μισθωτών ορχηστρικών θέσεων σε όλη την Ορχήστρα συναυλιών του BBC, BBC Symphonyκαι Φιλαρμονική του BBC — τρεις από τις ορχήστρές της με έδρα την Αγγλία.

Μέσα στο νέα στρατηγική για την κλασική μουσική, το BBC περιέγραψε τις νέες του δεσμεύσεις. Αυτά περιλαμβάνουν τη δημιουργία «ευκίνητων» και «ευέλικτων» συνόλων που μπορούν να εκπέμπουν από περισσότερες από 50 τοποθεσίες σε εθνικό επίπεδο, διπλασιάζοντας τη χρηματοδότηση για τη μουσική εκπαίδευση, δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για όλο το ορχηστρικό περιεχόμενο και «ενίσχυση της ιδιαιτερότητας» των μοναδικών ορχήστρων του BBC: Ορχήστρα του Ulster και το του BBC Εθνική Ορχήστρα της Ουαλίας, Εθνική Χορωδία Ουαλίαςκαι Σκωτσέζικη Συμφωνική Ορχήστρα.

Επιπλέον, το προγραμματισμένο κλείσιμο του BBC Singers από τον τηλεοπτικό σταθμό – έξι μήνες πριν από την 100ή επέτειό τους – πιστώνεται στην επένδυσή του στο μέλλον του χορωδιακού τραγουδιού στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη δημιουργία νέων προγραμμάτων προβολής για ανερχόμενους καλλιτέχνες.

«Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη κριτική κλασικής μουσικής στο BBC εδώ και μια γενιά», δήλωσε ο Chief Content Officer του BBC, Σάρλοτ Μουρ σε δελτίο τύπου. «Αυτή η νέα στρατηγική είναι τολμηρή, φιλόδοξη και καλή για τον κλάδο και για το κοινό που αγαπά την κλασική μουσική».

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάστηκε να πάρουμε κάποιες δύσκολες αποφάσεις, αλλά εξίσου είναι οι σωστές για το μέλλον», συνέχισε ο Μουρ. «Η εξαιρετική κλασική μουσική πρέπει να είναι διαθέσιμη και προσβάσιμη σε όλους και είμαστε βέβαιοι ότι αυτά τα μέτρα θα εξασφαλίσουν ότι περισσότεροι άνθρωποι θα ασχοληθούν με τη μουσική, θα έχουν καλύτερη πρόσβαση σε αυτήν και ότι θα μπορέσουμε να παίξουμε μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη και την καλλιέργεια οι μουσικοί και οι μουσικόφιλοι του αύριο».

Το BBC Singers, που ιδρύθηκε το 1924, είναι η μόνη επαγγελματική χορωδία δωματίου πλήρους απασχόλησης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πολλοί καλλιτέχνες και οι Ένωση Μουσικών Η (MU), η οποία υποστηρίζει 30.000 μέλη, αμφισβητεί την απόφαση και έχει προσφύγει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες.

Επιπλέον, α αίτηση μέσω του change.org δημιουργήθηκε, ζητώντας την ανατροπή του κλεισίματος του BBC Singers. Απευθυνόμενος στον Μουρ, τον επικεφαλής ορχήστρων και χορωδιών του BBC Σάιμον Γουέμπγενικός διευθυντής Τιμ Ντέιβικαι ελεγκτής ραδιοφώνου του BBC Λόρνα Κλαρκέκτοτε έχει αποκτήσει πάνω από 100.000 υπογράφοντες.

«Οι ορχήστρες και οι τραγουδιστές του BBC διασφαλίζουν ότι το BBC παραμένει ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες στη βιομηχανία της κλασικής μουσικής», δήλωσε ο διοργανωτής των ορχήστρων του MU Τζο Λάβερτι, σύμφωνα με τον Guardian. «Συμβάλλουν επίσης καθοριστικά στην εκπλήρωση των δημοσίων σκοπών του βασιλικού καταστατικού του BBC παρέχοντας εκπαίδευση και μάθηση, τονώνοντας τη δημιουργικότητα και την πολιτιστική αριστεία…[We do] Μην νομίζετε ότι αυτές οι προτάσεις είναι η απάντηση στην ανάγκη του BBC να βρει οικονομίες. [Our] βασική εστίαση θα είναι η συνεργασία με το BBC για την αποφυγή τυχόν απώλειας θέσεων εργασίας και η πρόκληση τους να βρουν εναλλακτικές λύσεις».

Όπως αναφέρει η Independentτο BBC έχει συζητήσει με το MU για τους στόχους του, με έναν εκπρόσωπο να εξηγεί την ανάγκη του BBC να εκσυγχρονιστεί για μακροζωία και να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κοινού, όπως περιγράφεται λεπτομερώς στην έκθεση του 2022.

«Πολλά μοντέλα έχουν εξεταστεί τους τελευταίους μήνες, αυτή η νέα κλασική στρατηγική αυξάνει την ευελιξία και την εμβέλειά μας, βελτιώνει την προσφορά εκπαίδευσης και παρέχει καλύτερη αξία στον πληρωτή των τελών άδειας χρήσης», είπε ο εκπρόσωπος. «Η νέα στρατηγική είναι φιλόδοξη και, στην καρδιά της, θα βελτιώσει τον αντίκτυπο και την πρόσβαση στην κλασική μουσική για όλους, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος».

Επιπλέον, μια ομάδα μαέστρων απηύθυνε επιστολή καταδικάζοντας τις περικοπές σε μισθωτές θέσεις και στους τραγουδιστές του BBC.

Schreibe einen Kommentar