Φυτέψτε & Καλλιεργήστε βατόμουρα με επιτυχία | Σημαντικά Βήματα

0
Φυτέψτε & Καλλιεργήστε βατόμουρα με επιτυχία |  Σημαντικά Βήματα

Μόλις καθιερωθούν, τα βατόμουρα είναι εύκολο να αναπτυχθούν και απαιτούν λίγη φροντίδα, αλλά υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε κατά τη φύτευση για μακροπρόθεσμη επιτυχία. Σε αυτό το βίντεο, μοιράζομαι συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι τα φυτά βατόμουρου σας θα ευδοκιμήσουν.

,,,,,,

Τα βατόμουρα είναι ένα από τα αγαπημένα μου φυτά για καλλιέργεια. Εκτός από την παραγωγή εκπληκτικών φρούτων, προσφέρουν τρεις εποχές διακοσμητικής αξίας. Αποτελούν μια εξαιρετική προσθήκη σε έναν βρώσιμο κήπο, αλλά θα φαίνονται υπέροχα οπουδήποτε ηλιόλουστες.

Επιλέγοντας φυτά βατόμουρου

Υπάρχουν διάφοροι τύποι βατόμουρων για να διαλέξετε: highbush, half-high, lowbush και rabiteye.

Τα βατόμουρα με ψηλό θάμνο μεγαλώνουν 5-6 πόδια και θα εξαπλωθούν εξίσου φαρδιά. Γενικά, αναπτύσσονται καλύτερα στις ζώνες 4-8. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, υπάρχουν οι βόρειοι τύποι υψηλών θάμνων και οι νότιοι τύποι υψηλών θάμνων, με τους νότιους τύπους να είναι λιγότερο ανεκτικοί στο κρύο. Ένα καλό τοπικό κέντρο κήπου θα πουλήσει μόνο τον τύπο που ταιριάζει στην περιοχή σας.

Τα μισο-υψηλά βατόμουρα μεγαλώνουν περίπου 2 ½ πόδια ψηλά και 2 πόδια πλάτος. Κάποιες ποικιλίες, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, θα παράγουν δύο σοδειές το χρόνο. Το μισό ψηλό, όπως το ψηλό θάμνο, είναι ανθεκτικό στις ζώνες 4-8.

Τα lowbush blueberries είναι ο κυρίαρχος τύπος στη Νέα Αγγλία. Αυτά είναι τα μικρότερα, άγρια ​​βατόμουρα που φτάνουν τα 1-3 πόδια ύψος στις ζώνες 3-8 και είναι ανεκτικά σε ψυχρότερα κλίματα.

Τα φυτά βατόμουρου Rabbiteye ταιριάζουν καλύτερα στις ζώνες 6-9, στο Νότο και στη Δύση, και είναι γνωστά για την αντοχή τους στη ζέστη και την ξηρασία. Αυτά φτάνουν τα 15-18 πόδια ψηλά και απλώνονται 5-6 πόδια πλάτος. Οι ποικιλίες Rabbiteye είναι επίσης πιο ανεκτικές σε κακές εδαφικές συνθήκες.

Λάβετε υπόψη ότι για αποτελεσματική επικονίαση – και ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη παραγωγή και απόδοση – θα χρειαστεί να φυτέψετε μαζί δύο έως τρεις ποικιλίες από την ίδια οικογένεια βατόμουρου. Τα βατόμουρα ταξινομούνται επίσης ως πρώιμες, μεσαίες και όψιμες ποικιλίες εποχής. Φυτεύοντας μερικά από το καθένα, μπορείτε να πάρετε διαδοχικές συγκομιδές βατόμουρου για εβδομάδες.

Μύρτιλο με θάμνο

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες βατόμουρων για να διαλέξετε και διαφορετικοί τύποι παράγουν αποδόσεις σε διαφορετικές εποχές του χρόνου. Φυτέψτε μερικά από το καθένα και θα έχετε διαδοχικές συγκομιδές βατόμουρου.

Οξύνετε το έδαφος για τα φυτά βατόμουρου με την καλύτερη απόδοση

Τα φυτά βατόμουρου, όπως όλα τα φυτά που καρποφορούν, απαιτούν πλήρη ήλιο και καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Αυτό που ξεχωρίζει τα βατόμουρα από τα περισσότερα φυτά είναι ότι αγαπούν το όξινο έδαφος — έδαφος με χαμηλό pH. Το ουδέτερο έδαφος έχει pH 7,0, ενώ τα βατόμουρα προτιμούν pH από 4,0 έως 5,5 στο υψηλότερο.

Για να προσδιορίσετε το επίπεδο pH του εδάφους, θα χρειαστείτε μια δοκιμή εδάφους. Τα αποτελέσματα θα σας πουν με τι ξεκινάτε και, στη συνέχεια, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να φτάσετε αυτό το επίπεδο pH εκεί που πρέπει.

Για να μειωθεί το pH, τα αποτελέσματα των δοκιμών εδάφους θα προτείνουν πιθανώς έναν οξινιστή εδάφους με βάση το θείο. Μπορείτε να βρείτε τέτοια προϊόντα σε σχεδόν οποιοδήποτε κέντρο κήπου. Φροντίστε να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες στη τσάντα για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε τη φυσική διαδρομή: Λεπτά τριμμένο σάπια φύλλα φλοιού πεύκου, ψήγματα φλοιού πεύκου ή τύρφη θα μειώσουν το pH του εδάφους. Αυτές οι εισροές πρέπει να αναμειγνύονται σε ολόκληρη την περιοχή ανάπτυξης για να φτάσουν οι ρίζες.

Μόλις οι τροποποιήσεις εδάφους που επιλέξατε έχουν την ευκαιρία να εισέλθουν στο έδαφος, δεν βλάπτει να κάνετε μια άλλη δοκιμή για να προσδιορίσετε εάν το pH έχει χτυπήσει το σημάδι.

Εδάφους ph

Τα φυτά βατόμουρου ευδοκιμούν σε όξινο έδαφος — έδαφος με χαμηλό pH. Το ουδέτερο έδαφος έχει pH 7,0, ενώ τα βατόμουρα προτιμούν ένα εύρος pH από 4,0 έως 5,5.

Πώς να φυτέψετε βατόμουρα

Η ιδανική εποχή για να φέρετε φυτά βατόμουρου στο έδαφος είναι από το φθινόπωρο έως τις αρχές της άνοιξης. Έχετε επίγνωση του πόσο μεγάλα θα είναι τα φυτά όταν φτάσουν στην ωρίμανση, και διαχωρίστε τα ανάλογα.

Για να ρυθμίσετε τα φυτά βατόμουρου για επιτυχία, σκάψτε μια τρύπα φύτευσης που είναι δύο έως τρεις φορές ευρύτερη από τη ρίζα, αλλά όχι πιο βαθιά. Τοποθετήστε το φυτό στην τρύπα με τη βάση του στελέχους πάνω από το επίπεδο του εδάφους. Στη συνέχεια, γεμίστε την τρύπα με άφθονη όξινη οργανική ύλη και νερό.

Αφού φυτευτεί ο θάμνος του βατόμουρου, εφαρμόστε 2-3 ίντσες όξινου οργανικού σάπια φύλλα, όπως μερικώς σάπια φύλλα, σάπιες πευκοβελόνες ή λεπτά αλεσμένο φλοιό πεύκου. Το όξινο φυσικό σάπια φύλλα θα διατηρήσει την υγρασία, θα οξινίσει το έδαφος και θα παρέχει θρεπτικά συστατικά καθώς διασπάται.

Τα βατόμουρα έχουν ένα ρηχό ριζικό σύστημα και είναι ευαίσθητα στον ανταγωνισμό των ζιζανίων – ένας άλλος λόγος για τον οποίο το σάπιασμα είναι ένα βήμα που δεν μπορεί να παραλείψει.

φύτευση θάμνου βατόμουρου

Όταν φυτεύετε ένα θάμνο βατόμουρου, βεβαιωθείτε ότι η τρύπα είναι 2-3 φορές ευρύτερη από τη ρίζα αλλά όχι πιο βαθιά. Γεμίστε την τρύπα με άφθονη όξινη οργανική ύλη πριν την ποτίσετε.

Πώς να ποτίσετε τα βατόμουρα

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα βατόμουρα χρειάζονται καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Ωστόσο, τα βατόμουρα απολαμβάνουν άφθονη υγρασία. Το χώμα πρέπει να παραμένει τόσο υγρό όσο ένα σφουγγάρι. Θεωρώ ότι ένα σύστημα στάγδην άρδευσης είναι ιδανικό για αυτό. Μια ίντσα νερού κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας είναι αυτό που πρέπει να στοχεύσετε.

ποτίζοντας βατόμουρα

Τα βατόμουρα απολαμβάνουν άφθονη υγρασία. Ποτίστε τα καλά μετά τη φύτευση και στη συνέχεια εφαρμόστε στάγδην άρδευση για να τροφοδοτήσετε το έδαφος με τη σωστή ποσότητα υγρασίας.

Για οδηγίες σχετικά με τη φροντίδα των βατόμουρων μόλις καθιερωθούν, μπορείτε να ακούσετε η σε βάθος συνομιλία μου με τον Lee Reich, Ph.D.μια αρχή για την καλλιέργεια φρούτων.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ποικιλία φυτού βατόμουρου; Ενημερώστε μας στα σχόλια παρακάτω.

Σύνδεσμοι & Πόροι

Ορισμένοι σύνδεσμοι προϊόντων σε αυτόν τον οδηγό είναι σύνδεσμοι συνεργατών. Δείτε την πλήρη αποκάλυψη παρακάτω.

Επεισόδιο 51: How to Grow Bountiful Blueberries – Key Steps with Lee Reich

Επεισόδιο 79: Foodscaping: How to Create a Edible Landscape, With Brie Arthur

Επεισόδιο 96: Συμβουλές για την επιτυχία της καλλιέργειας των καρπών: Επιλογή, συντήρηση και συμβουλές, με τον Dr. Lee Reich

Επεισόδιο 98: Uncommon Fruits for Every Garden with Lee Reich

joegardener Online Gardening Academy™: Τρία δημοφιλή μαθήματα για τις βασικές αρχές της κηπουρικής. διαχείριση παρασίτων, ασθενειών και ζιζανίων. και ξεκινούν οι σπόροι!

joegardener Online Gardening Academy Master Seed Starting: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να ξεκινήσετε τα δικά σας φυτά από σπόρους — σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

joegardenerTV YouTube

Ενημερωτικό δελτίο joegardener

joegardener Facebook

joegardener Ομάδα Facebook

joegardener Instagram

ιοπαδός Pinterest

joegardener Twitter

Μεγαλώνοντας έναν πιο πράσινο κόσμο®

GGWTV YouTube

Στέμμα® Εργαλεία – Χορηγός βίντεο και Brand Partner της joegardener.com

*Αποκάλυψη: Ορισμένοι σύνδεσμοι προϊόντων σε αυτόν τον οδηγό είναι σύνδεσμοι συνεργατών, πράγμα που σημαίνει ότι θα λάβουμε προμήθεια εάν αγοράσετε. Ωστόσο, καμία από τις τιμές αυτών των πόρων δεν έχει αυξηθεί για να μας αποζημιώσει. Κανένα από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε αποζημίωση που επηρεάζει τη συμπερίληψή τους εδώ. Η επιλογή όλων των στοιχείων που εμφανίζονται σε αυτήν την ανάρτηση και το podcast βασίστηκαν αποκλειστικά στην αξία και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάστηκαν από οποιοδήποτε συνεργάτη ή οικονομικό κίνητρο ή συμβατική σχέση. Τη στιγμή της συγγραφής αυτής της έκθεσης, ο Joe Lamp’l έχει επαγγελματικές σχέσεις με τις ακόλουθες εταιρείες που μπορεί να έχουν προϊόντα που περιλαμβάνονται σε αυτήν την ανάρτηση και το podcast: Rain Bird, Corona Tools, Milorganite, Soil3, Exmark, Greenhouse Megastore, High Mowing Organic Seeds και Κουτί άγριας αλάσκας θαλασσινών. Αυτές οι εταιρείες είναι είτε Brand Partners joegardener.com ή/και διαφημιστείτε στον ιστότοπό μας. Ωστόσο, δεν λαμβάνουμε καμία πρόσθετη αποζημίωση από τις πωλήσεις ή την προώθηση του προϊόντος τους μέσω αυτού του οδηγού. Η συμπερίληψη οποιωνδήποτε προϊόντων που αναφέρονται σε αυτήν την ανάρτηση είναι εντελώς ανεξάρτητη και αποκλειστική από οποιαδήποτε σχέση.

Schreibe einen Kommentar