Χαρτογράφηση πολλαπλών επιπέδων έναντι χαρτογράφησης AI: Ποια είναι η διαφορά;

2
Χαρτογράφηση πολλαπλών επιπέδων έναντι χαρτογράφησης AI: Ποια είναι η διαφορά;

Έτσι, σας έχει ανατεθεί η ευθύνη του προγράμματος κινδύνου και ανθεκτικότητας της αλυσίδας εφοδιασμού της εταιρείας σας. Από πού να αρχίσω? Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης κινδύνου ξεκινά με δεδομένα — δεδομένα χαρτογράφησης να είσαι συγκεκριμένος. Καθώς κάνετε έρευνα, είναι πιθανό να διαπιστώσετε ότι υπάρχουν διαφορετικές επιλογές και μπορεί να αναρωτηθείτε…

 • Είναι η χαρτογράφηση AI η καλύτερη λύση για τη χαρτογράφηση της εφοδιαστικής αλυσίδας μου;
 • Πόσο ακριβής είναι η χαρτογράφηση AI και ποια χαρακτηριστικά είναι πιο σημαντικά;
 • Τι γίνεται με την επικυρωμένη χαρτογράφηση εφοδιαστικής αλυσίδας πολλαπλών επιπέδων;
 • Ποια είναι η καλύτερη λύση χαρτογράφησης για τη συμμόρφωση με το ESG;

Σε αυτό το blog θα σας απαντήσουμε καυτές ερωτήσεις σχετικά με τη χαρτογράφηση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αρχικά, θα καλύψουμε γιατί η χαρτογράφηση είναι ζωτικής σημασίας για την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ δύο κύριων τύπων χαρτογράφησης εφοδιαστικής αλυσίδας: Χαρτογράφηση πολλαπλών επιπέδων και αυτόνομη χαρτογράφηση AI. Τέλος, θα διερευνήσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, ώστε να μπορείτε να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χαρτογραφείτε (και διαχειρίζεστε) την αλυσίδα εφοδιασμού σας!

***

Τι είναι η χαρτογράφηση της εφοδιαστικής αλυσίδας;

Η χαρτογράφηση της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι η διαδικασία συλλογής πληροφοριών και δεδομένων για ολόκληρο το δίκτυο προμηθευτών σας, ιδανικά μέχρι το επίπεδο του τμήματος εγκατάστασης. στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα για να επιτύχετε πολυεπίπεδη ορατότητα της αλυσίδας εφοδιασμού σας. Η χαρτογράφηση μπορεί να γίνει με τεχνητή νοημοσύνη ή μέσω της πιο χειροκίνητης διαδικασίας επικύρωσης και συνεργασίας προμηθευτή.

Γιατί είναι σημαντική η χαρτογράφηση της εφοδιαστικής αλυσίδας;

Οι περισσότερες εταιρείες δεν έχουν καλή κατανόηση του ποιοι είναι οι προμηθευτές των προμηθευτών τους ή πού βρίσκονται οι παγκόσμιοι υπεργολάβοι τους. Αυτό είναι επικίνδυνο δεδομένου ότι το 85% των διαταραχών συμβαίνουν στην έμμεση (βαθμίδα-2+) αλυσίδα εφοδιασμού. Για να αποκτήσουν αυτή την απαραίτητη ορατότητα, οι εταιρείες πρέπει να χαρτογραφήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Αφού χαρτογραφήσετε το δίκτυο προμηθευτών σας, θα έχετε μια πλήρη εικόνα ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασμού σας. Αυτό το είδος ορατότητας επιτρέπει τη γρήγορη λήψη αποφάσεων όταν συμβαίνει διακοπή ή σε ορισμένες περιπτώσεις, πριν συμβεί η διακοπή.

Ας δούμε ένα παράδειγμα.

Φανταστείτε ότι ένας τυφώνας πλησιάζει σε μια περιοχή όπου κατασκευάζετε σημαντικά εξαρτήματα που μπαίνουν στα προϊόντα σας. Πώς μπορείτε να ενεργήσετε γρήγορα; Γνωρίζετε όλες τις τοποθεσίες προμηθευτών σας σε αυτήν την τοποθεσία; Η χαρτογράφηση σε επίπεδο τοποθεσίας θα σας δώσει την ορατότητα που χρειάζεστε για να λάβετε έγκαιρες αποφάσεις, όπως η προώθηση παραγγελιών, η μετακίνηση του αποθέματος ή η μετατόπιση της προμήθειας σε άλλη τοποθεσία προτού η καταιγίδα επηρεάσει την παραγωγή!

Ποια είναι άλλα οφέλη από τη χαρτογράφηση της εφοδιαστικής αλυσίδας;

Ο Covid-19 χρησιμεύει ως καλό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί όταν η χαρτογράφηση της εφοδιαστικής αλυσίδας επενδύεται σε: αΚαθώς η πανδημία επιδεινώθηκε, οι εταιρείες που είχαν χαρτογραφήσει τα δίκτυα προμηθειών τους σε επίπεδο δεύτερου και τρίτου επιπέδου θα μπορούσαν γρήγορα να δουν μια πλήρη εικόνα του πώς η εξελισσόμενη κρίση θα επηρεάσει τις αλυσίδες εφοδιασμού τους τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες. Αυτός ο προσδιορισμός συγκεκριμένων περιοχών αποτυχίας βοήθησε τις εταιρείες να αναλάβουν δράση πριν χτυπήσει η διακοπή.

Προσβλέπουμε στο μέλλον, καθώς η αυξανόμενη νομοθεσία ESG τίθεται σε ισχύ σε όλο τον κόσμο, όπως π.χ UFLPA και ο νόμος της γερμανικής αλυσίδας εφοδιασμούτώρα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να έχετε ξεκάθαρη ορατότητα στην αλυσίδα εφοδιασμού σας. Η νομοθεσία όπως αυτή απαιτεί από τις επιχειρήσεις να γνωρίζουν από πού προέρχονται τα προϊόντα τους και να επικυρώνουν ότι τα προϊόντα κατασκευάζονται με ηθικό τρόπο. Η γνώση των προμηθευτών σας μέσω χαρτογράφησης είναι το κλειδί για την αποφυγή παραβιάσεων.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Δείτε το διαδικτυακό σεμινάριο της Resilinc: Χαρτογράφηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας: Γιατί έχει σημασία.

***

Τώρα που ξέρετε τι είναι η χαρτογράφηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και γιατί είναι σημαντική, ας δούμε τους δύο διαφορετικούς τύπους χαρτογράφησης: AI Mapping και Multi-Tier Mapping.

***

Τι είναι η χαρτογράφηση της εφοδιαστικής αλυσίδας AI;

AI (ή αυτόνομη) χαρτογράφηση χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τους «πιθανότερους» προμηθευτές σας. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να προέρχονται από διάφορες πηγές, όπως ιστότοπους και πηγές δημόσιου τομέα. Πολλές εταιρείες προσφέρουν χαρτογράφηση αλυσίδας εφοδιασμού με τεχνητή νοημοσύνη — τι κάνει λοιπόν κάθε προσφορά μοναδική;

Ττην ποσότητα και την ποιότητα των δεδομένων που συλλέγονται.

Για παράδειγμα, η χαρτογράφηση τεχνητής νοημοσύνης της Resilinc περιλαμβάνει πάνω από μια δεκαετία νοημοσύνης προμηθευτών που αξιοποιείται από πηγές δημόσιου τομέα. Αυτό περιλαμβάνει δισεκατομμύρια των εγγραφών που αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας το ισχυρό μας σύστημα σάρωσης ιστού με τεχνητή νοημοσύνη για πληροφορίες εν μέρει και σε επίπεδο τοποθεσίας. Έχουμε κάνει επίσης ρήξεις προϊόντων για να φτάσουμε στα πιο ακριβή ανταλλακτικά και οι προμηθευτές χρησιμοποίησαν τρία επίπεδα βαθιά στην αλυσίδα. Στη συνέχεια, το Resilinc εφαρμόζει πολλαπλές αναλυτικές τεχνικές για τον καθαρισμό, την αφαίρεση και την κανονικοποίηση των θορυβωδών δεδομένων σε δομή και ακριβείς πληροφορίες.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της χαρτογράφησης AI

Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα
 • Φτηνός
 • Γρήγορη εφαρμογή
 • Εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσετε να χαρτογραφείτε την αλυσίδα εφοδιασμού σας

 • Δεν έχει επαληθευτεί από τους προμηθευτές
 • Πάρα πολλές άσχετες πληροφορίες

Η χαρτογράφηση της εφοδιαστικής αλυσίδας με τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσετε γρήγορα (και φθηνά) ορατότητα στην αλυσίδα εφοδιασμού σας. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη συχνά συνοδεύεται από πλεόνασμα άσχετων δεδομένων. Για παράδειγμα, εάν ένας από τους προμηθευτές σας είναι 3M—το AI θα αναζητήσει όλα τα εργοστάσια και τους προμηθευτές της 3M. Στη συνέχεια, το AI θα υποθέσει όλα των προμηθευτών της 3M είναι και οι προμηθευτές σας.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτό είναι συχνά πολύ ευρύ για να είναι χρήσιμο. Οι πιθανότητες είναι ότι δεν συνεργάζεστε με όλους τους προμηθευτές της 3M. Μπορείτε να εργαστείτε μόνο με μια χούφτα σε μια περιοχή ή ίσως η 3M παράγει μόνο ένα μικρό μέρος για το προϊόν σας. Ενώ η χαρτογράφηση της εφοδιαστικής αλυσίδας AI είναι φθηνή και γρήγορη στην εφαρμογή, τα δεδομένα δεν επαληθεύονται πάντα.

Η χαρτογράφηση της εφοδιαστικής αλυσίδας με τεχνητή νοημοσύνη είναι εξαιρετική για τη λήψη ενός στιγμιότυπου της αλυσίδας εφοδιασμού σας, αλλά για να είναι αυτά τα δεδομένα πιο χρήσιμα, πρέπει να επαληθεύσετε τους προμηθευτές σας. Η χαρτογράφηση της εφοδιαστικής αλυσίδας πολλαπλών επιπέδων σάς επιτρέπει να κάνετε ακριβώς αυτό.

Τι είναι η χαρτογράφηση πολλαπλών επιπέδων;

Χαρτογράφηση εφοδιαστικής αλυσίδας πολλαπλών επιπέδων είναι η διαδικασία επαλήθευσης προμηθευτών σε διαφορετικά επίπεδα (ή επίπεδα) σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού σας. Σε αντίθεση με τη χαρτογράφηση AI, η χαρτογράφηση πολλαπλών επιπέδων περιλαμβάνει επικυρωμένο από προμηθευτή δεδομένα — δίνοντάς σας μια σημαντικά πιο ακριβή εικόνα της αλυσίδας εφοδιασμού σας. Για παράδειγμα, Resilinc συλλέγει δεδομένα χαρτογράφησης επικυρωμένα από προμηθευτές για περισσότερα από 12 χρόνια (και το πιθανότερο είναι ότι οι προμηθευτές σας έχουν ήδη χαρτογραφηθεί στο δίκτυό μας).

Όσο πιο βαθιά προχωράτε στην αλυσίδα εφοδιασμού, τόσο χαμηλότερη είναι η ορατότητα: αυτό διορθώνει η χαρτογράφηση πολλαπλών επιπέδων. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει τουλάχιστον να χαρτογραφήσετε την αλυσίδα εφοδιασμού σας σε τρίτους προμηθευτές, όπως 85% των διαταραχώνπροέρχονται από τοέμμεση (Tier 2+) αλυσίδα εφοδιασμού — όπου πολλές επιχειρήσεις δεν το κάνουν έχουν ορατότητα. Υποσημείωση: Για ορισμένες βιομηχανίες, το Resilinc έχει χαρτογραφηθεί ακόμη και σε 5ου ή 6ου προμηθευτές βαθμίδας! Παρακάτω είναι ένα παράδειγμα για το πώς φαίνεται η χαρτογράφηση πολλαπλών επιπέδων:

Χαρτογράφηση και παρακολούθηση πολλαπλών επιπέδων

Τυπική ορατότητα σε όλες τις βαθμίδες της εφοδιαστικής αλυσίδας

Τα επίπεδα της εφοδιαστικής αλυσίδας θα φαίνονται διαφορετικά για κάθε επιχείρηση — αλλά γενικά οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν την υψηλότερη ορατότητα στο Tier-1. Εδώ ζουν οι άμεσοι προμηθευτές και διανομείς σας. Αυτοί οι προμηθευτές καταλαμβάνουν συνήθως υψηλό ποσοστό δαπανών, αλλά χαμηλό ποσοστό εσόδων.

Το Tier-2 φιλοξενεί περισσότερους υποπρομηθευτές και έχει χαμηλότερη ορατότητα για τις περισσότερες επιχειρήσεις, ενώ το Tier-3 και πέρα ​​από αυτό προέρχεται από το 50-90% του κινδύνου της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυτά τα επίπεδα θα έχουν συνήθως τη χαμηλότερη ορατότητα. Λάβετε υπόψη ότι αυτοί είναι οι προμηθευτές που είναι πιθανό να έχουν χαμηλή δαπάνη, αλλά μπορεί να παράγουν πρώτες ύλες ή είδη που είναι απαραίτητα για το τελικό προϊόν. Έτσι, μια διακοπή εδώ θα μπορούσε τελικά να προκαλέσει πτώση των γραμμών, εάν ο οργανισμός σας δεν το γνωρίζει. Ακολουθεί μια ματιά στην ορατότητα έναντι του κινδύνου για κάθε επίπεδο αλυσίδας εφοδιασμού.

Μια ματιά στην ορατότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας πολλαπλών επιπέδων. Το Tier 1 έχει 100-1000 άμεσους προμηθευτές. Υψηλό % των δαπανών αλλά χαμηλό % των εσόδων σε κίνδυνο. Το Tier 2 έχει πολλούς περισσότερους υποπρομηθευτές. Η βαθμίδα 3+ έχει συχνά χαμηλή ορατότητα και υψηλό κίνδυνο.

Εμείς έθιξε μερικά από τα πλεονεκτήματα της χαρτογράφησης της εφοδιαστικής αλυσίδας πολλαπλών επιπέδων, αλλά ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της χαρτογράφησης πολλαπλών επιπέδων

Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα
 • Επαληθεύτηκε από τους πραγματικούς προμηθευτές σας
 • Αυξάνει την ορατότητα
 • Είναι ζωτικής σημασίας για τη συμμόρφωση με το ESG
 • Χρειάζεται χρόνος για την επαλήθευση των προμηθευτών σας
 • Μπορεί να είναι ακριβό

Η ορατότητα είναι το κλειδί για την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας! Δυστυχώς, η απόκτηση αυτής της ορατότητας μπορεί να είναι χρονοβόρα. Έχει η επιχείρησή σας τον χρόνο που χρειάζεται για να προσεγγίσει μεμονωμένα κάθε προμηθευτή σας και να διατηρήσει επαφή μαζί τους; Εάν η διαδικασία φαίνεται τρομακτική, μπορεί να αποκλείσετε γρήγορα τη χαρτογράφηση πολλαπλών επιπέδων και να επιλέξετε τη χαρτογράφηση AI. Ευτυχώς, το Resilinc κάνει τη χαρτογράφηση πολλαπλών επιπέδων μια προσβάσιμη επιλογή για κάθε επιχείρηση.

Με τη λύση χαρτογράφησης πολλαπλών επιπέδων της Resilinc, θα έχετε ορατότητα σε βάθος της εφοδιαστικής αλυσίδας μέχρι το επίπεδο του τμήματος εγκατάστασης. Σε αντίθεση με άλλες, η προσέγγισή μας για τη χαρτογράφηση πολλαπλών επιπέδων είναι ολοκληρωμένη και τροφοδοτείται από δεδομένα επικυρωμένα από προμηθευτές 12 ετών. Αυτό περιλαμβάνει:

 • 800K επικυρωμένοι προμηθευτές
 • 1M επικυρωμένοι ιστότοποι
 • Επικυρωμένα εξαρτήματα 4M
 • 100 χιλιάδες εμπορεύματα

Με αυτόν τον τύπο ορατότητα υποεπιπέδου, μπορείτε να εντοπίσετε και να συνεργαστείτε με τους προμηθευτές σας μέσα σε λίγες ώρες μετά από μια διακοπή. Η λύση χαρτογράφησης πολλαπλών επιπέδων μας επιτρέπει προληπτικές στρατηγικές μετριασμού που σας επιτρέπουν να ανακάμψετε γρήγορα. μειώνοντας τις ταχύτητες μεταφοράς εμπορευμάτων, αποτρέποντας τις πτώσεις και βελτιστοποιώντας το κεφάλαιο κίνησης. Δεδομένου ότι οι προμηθευτές σας είναι επικυρωμένοι, μπορείτε γρήγορα και εύκολα να αποδείξετε τη δέουσα επιμέλεια για παραβιάσεις ESG!

Η δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με τη χαρτογράφηση πολλαπλών επιπέδων

χαρτογράφηση εφοδιαστικής αλυσίδας - μια άποψη μιας παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού

Η χαρτογράφηση AI είναι ένας γρήγορος τρόπος για να χαρτογραφήσετε την πιο πιθανή αλυσίδα εφοδιασμού σας (και για τη νέα νομοθεσία ESG όπως το UFLPA, είναι μια έξυπνη επιλογή), αλλά για μια πραγματική εικόνα του πραγματικού δικτύου προμηθευτών σας, η επικύρωση είναι το επόμενο βήμα. Εμείς υψηλά προτείνουμε μια υβριδική προσέγγιση για βελτιστοποίηση για ταχύτητα και κάλυψη! Όταν συνδυάζετε χαρτογράφηση τεχνητής νοημοσύνης και χαρτογράφηση πολλαπλών επιπέδων, καλύπτετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός — και δημιουργείτε μια πιο ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το ποιες λύσεις χαρτογράφησης είναι κατάλληλες για εσάς; Επικοινωνήστε με το Resilinc για να συζητήσετε τη μοναδική σας αλυσίδα εφοδιασμού!

Schreibe einen Kommentar