4 Σημαντικές τάσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας 4ο τρίμηνο 2022

4
4 Σημαντικές τάσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας 4ο τρίμηνο 2022

Οι αλυσίδες εφοδιασμού σε κάθε κλάδο είχαν τα σκαμπανεβάσματα και τις διακοπές τους το 2022. Από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας έως πυρκαγιές εργοστασίων προς την ελλείψεις chipκαι η συνέχεια επικράτηση του COVID-19, η χρονιά σίγουρα κράτησε οργανώσεις και ομάδες εφοδιαστικής αλυσίδας! Τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022 είδαμε νέους και υπάρχοντες κινδύνους στην αλυσίδα εφοδιασμού που σχετίζονται με τη γεωπολιτική, τις ακραίες αλλαγές ζήτησης, τις ελλείψεις εμπορευμάτων και προσφοράς και τον κυβερνοχώρο επιθέσεις. Όλα συνέχισαν να δημιουργούν την τέλεια καταιγίδα χάους της εφοδιαστικής αλυσίδας στο τέταρτο τρίμηνο.

Μετά την εξέταση των δεδομένων μας για το τέταρτο τρίμηνο, τη συζήτηση με τους πελάτες σχετικά με τις ανησυχίες τους και τη συνομιλία εσωτερικά, υπήρχαν τέσσερις βασικοί τομείς που ανέκυψαν με συνέπεια και οδήγησαν σε συζητήσεις. Σε αυτό το ιστολόγιο, θα αναλύσουμε αυτά τα τέσσερα θέματα και θα ρίξουμε μια ματιά στο τι επιφυλάσσει το μέλλον.

1. Ένταση Ταϊβάν και Κίνας

Οι συζητήσεις και οι ανησυχίες σχετικά με την εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν και το τι θα σήμαινε αυτό για τη βιομηχανία ημιαγωγών ήταν πολλές στο τέταρτο τρίμηνο. Επί του παρόντος, η Ταϊβάν κυριαρχεί στην παγκόσμια βιομηχανία τσιπ με 65% ιδιοκτησία. Η Κίνα έρχεται δεύτερη.

Το προβάδισμα της Ταϊβάν στη βιομηχανία ημιαγωγών τροφοδοτείται από την TSMC, τον μεγαλύτερο παγκόσμιο προμηθευτή ημιαγωγών, αξίας περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021. Επειδή η TSMC παράγει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας προμήθειας ημιαγωγών, η διακοπή λειτουργίας των εργοστασίων της TSMC λόγω εχθρικής εξαγοράς, θα ήταν προκαλέσει τον όλεθρο στις παγκόσμιες οικονομίες και τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Ένα γράφημα που δείχνει ημιαγωγούς χαρτογραφημένους ανά χώρα.  Η Ταϊβάν προηγείται σαφώς στην αγορά με την Κίνα στη δεύτερη.
Μια ματιά στις εταιρείες ημιαγωγών που χαρτογραφήθηκαν ανά χώρα το 2022.

Υποθετικά, η εξαγορά της Ταϊβάν από την Κίνα πιθανότατα δεν θα είχε ως αποτέλεσμα την επέκταση της κινεζικής βιομηχανίας ημιαγωγών, λόγω της εξάρτησής της από τις βιομηχανίες ημιαγωγών και ηλεκτρονικών της Ταϊβάν, η πλειονότητα της οποίας τροφοδοτείται από την TSMC. Εάν υπάρξει εξαγορά, τα εργοστάσια της TSMC θα τεθούν εκτός σύνδεσης, καθιστώντας την εισβολή «άχρηστη» σύμφωνα με τον Chen Ming-tong, γενικό διευθυντή του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας της Ταϊβάν.

Ωστόσο, εάν οι προσπάθειες ατομικισμού της Ταϊβάν υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, ένας πόλεμος με την Κίνα θα επηρεάσει την αλυσίδα εφοδιασμού περισσότερο από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας λόγω της παγκόσμιας εξάρτησης από την Κίνα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το κλείσιμο της TSMC θα κόστιζε στην παγκόσμια οικονομία πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σύμφωνα με εκτίμηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Προς το παρόν, η TSMC κατασκευάζει εργοστάσιο στις ΗΠΑ, τη μόνη άλλη λειτουργία της εκτός Ταϊβάν. Το 2023, οι επιχειρήσεις που έχουν δεσμούς με τη βιομηχανία ημιαγωγών θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην Ταϊβάν, καθώς μια αλλαγή στο πολιτικό καθεστώς με την Κίνα θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλα κύματα – στους ημιαγωγούς και στον κόσμο. Για μια εις βάθος ματιά στο πώς μπορεί να συμβεί αυτό το σενάριο, κατεβάστε το Resilinc’s Ειδική Έκθεση: Κίνδυνοι Κίνας-Ταϊβάν για την παγκόσμια οικονομία.

2. Διακυμάνσεις εμπορευμάτων

Τρία κύρια προϊόντα που επικεντρώθηκαν το 4ο τρίμηνο του 2022 ήταν: το αλουμίνιο, το νικέλιο και το χρώμιο. Αυτά τα τρία προϊόντα μπορούν να βρεθούν σχεδόν σε όλα στην κουζίνα σας, από ανοξείδωτα ψυγεία (χρώμιο), κονσέρβες (αλουμίνιο) και τοστιέρα (νικέλιο) – για να μην αναφέρουμε τηλέφωνα, αυτοκίνητα και αεροπλάνα.

Στο τέλος του 2022, το κόστος αλουμινίου αυξήθηκε κατά 5-10% λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας και πρώτων υλών, της αυξανόμενης ζήτησης, της μείωσης της παραγωγικής ικανότητας της Κίνας και της μείωσης των παγκόσμιων αποθεμάτων. Ειδικότερα, το αυξημένο ενεργειακό κόστος οδήγησε σε περικοπές στην παραγωγή, απολύσεις εργαζομένων και κήρυξη πτώχευσης εταιρειών, γεγονός που με τη σειρά του οδήγησε τις τιμές του αλουμινίου υψηλότερα.

Αντίθετα, η ζήτηση για νικέλιο μειώθηκε λόγω των κινδύνων ύφεσης και πληθωρισμού. Ακόμη και το γεγονός ότι τα αποθέματα νικελίου μειώθηκαν κατά 50% κατά τη διάρκεια του έτους δεν προκάλεσε μετατόπιση της ζήτησης (που είναι χαρακτηριστικό όταν εμφανίζεται έλλειψη προσφοράς). Για μια πιο εμπεριστατωμένη ματιά, κατεβάστε την Ειδική Έκθεση της Resilinc, Παγκόσμιο μάρκετινγκ αλουμινίου και νικελίου: Βασικές προκλήσεις και κορυφαίες λύσεις.

Καθώς η παγκόσμια ζήτηση για ανοξείδωτο χάλυβα αυξήθηκε το 2022, η ανάγκη για χρώμιο αυξήθηκε. Επί του παρόντος, η Κίνα κυριαρχεί στην αγορά λόγω του πληθυσμού της και της ζήτησης για ενώσεις χρωμίου όπως το χρωμικό νάτριο και το διχρωμικό νάτριο που χρησιμοποιούνται στη βυρσοδεψία δερμάτων, τα υφάσματα και τα χρώματα. Έως το 2027, η αγορά του χρωμίου αναμένεται να αυξηθεί από 72,18 εκατομμύρια δολάρια σε 86,4 εκατομμύρια δολάρια, τροφοδοτούμενη από την αυξανόμενη χρήση του χρωμίου σε κινητήρες αυτοκινήτων, κατασκευαστικό εξοπλισμό και αεροσκάφη. Μάθετε περισσότερα στην Ειδική Έκθεση Resilinc σχετικά με το προκλήσεις στην αγορά χρωμίου και χάλυβα και των βιομηχανιών που επηρεάζονται περισσότερο.

Υποσημείωση: εάν η επιχείρησή σας βασίζεται σε εμπορεύματα που αντιμετωπίζουν σημαντικές διακυμάνσεις τιμών ή ελλείψεις, ελέγξτε το CommodityWatchAI της Resilinc. Η λύση προγνωστικού αλγορίθμου μας συνδυάζει τη μηχανική εκμάθηση και τα ιδιόκτητα δεδομένα της Resilinc για να προβλέψει τις διακυμάνσεις των τιμών των εμπορευμάτων και τους περιορισμούς προσφοράς για περισσότερο από τρεις μήνες.

3. Παγκόσμιες ελλείψεις ναρκωτικών

Τον Νοέμβριο του 2022 παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε φάρμακα και ιατρικές προμήθειες όπως π.χ Adderallαμοξικιλλίνη, Tamiflu, αυτόματα τουρνικέ και βακτηριοστατικό ορό. Ποια ήταν η αιτία αυτών των ελλείψεων; Σε ένα άρθρο του CNN στο ευπάθειες στις προμήθειες φαρμάκων των ΗΠΑ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Resilinc, Bindiya Vakil είχε να πει τα εξής:


«Πολλά από τα ακατέργαστα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαρμάκων προέρχονται από δύο μόνο χώρες, την Κίνα και την Ινδία. Οποιαδήποτε διαταραχή στην Κίνα ή την Ινδία, όπως η διακοπή εργασίας σε ένα εργοστάσιο λόγω της αυστηρής πολιτικής της Κίνας για το μηδενικό Covid, η οποία μόλις πρόσφατα χαλάρωσε, μπορεί να έχει κυματιστικές επιπτώσεις στις προμήθειες πολλών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων».

Θα συνεχιστούν τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού φαρμάκων το 2023;

Οι ελλείψεις φαρμάκων θα συνεχιστούν το 2023 λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους, των ελλείψεων εργατικού δυναμικού, των διαταραχών της παραγωγής και της αύξησης των γεμάτων κλινών στα νοσοκομεία που προκαλούν μεγαλύτερη ζήτηση για φάρμακα και μηχανήματα. Δείτε το άρθρο του FiercePharma για περισσότερα σχετικά με το γιατί Οι ελλείψεις φαρμάκων δεν θα εξαφανιστούν σύντομα.

4. Κυβερνοεπιθέσεις

Το 2022 Resilinc’s EventWatchΌλα συμπεριλαμβάνονται πλατφόρμα παρακολούθησης κατέγραψε τα περισσότερα cyberεπιθέσεις σε ένα μόνο έτος, αύξηση 49%. Μόνο το τέταρτο τρίμηνο στείλαμε 127 ειδοποιήσεις σχετικά με τον κυβερνοχώρο περιστατικά επίθεσης. Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί καθώς οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες της εφοδιαστικής αλυσίδας, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού μιας επίθεσης για να εισέλθουν σε μια αλυσίδα εφοδιασμού και να δημιουργήσουν ζημιές και διακοπές σε πολλές διασυνδεδεμένες επιχειρήσεις.

Καθώς τα δίκτυα της εφοδιαστικής αλυσίδας γίνονται πιο περίπλοκα και κρίσιμα για την επιχειρηματική συνέχεια, γίνονται όλο και πιο επιρρεπή σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Από το 2020 το έγκλημα στον κυβερνοχώρο έχει εκτοξευθεί λόγω της απομακρυσμένης εργασίας, της εξωτερικής ανάθεσης τρίτων, της γεωπολιτικής και άλλων, με τους εγκληματίες να παραβιάζουν τα δίκτυα της αλυσίδας εφοδιασμού των επιχειρήσεων σε σχεδόν κάθε κλάδο. Και ο αντίκτυπος είναι σημαντικός, με αποτέλεσμα την απώλεια πελατών, εσόδων, ακόμη και επηρεασμού των υπηρεσιών και της κατασκευής.

Δείτε την Ειδική Έκθεση της Resilinc: Κορυφαίες απειλές κυβερνοασφάλειας για την εφοδιαστική σας αλυσίδα για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Θα συνεχιστούν τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας το 2023;

Καθώς ξεκινά το 2023, ας δούμε τι επιφυλάσσει οι αλυσίδες εφοδιασμού τους επόμενους 6-12 μήνες. Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο θα συνεχίσουν να αυξάνονται λόγω του πολλαπλασιασμού των προσφορών SaaS και της ευρείας χρήσης της φιλοξενίας cloud. Ελλείψεις εργατικού δυναμικού θα συνεχίσει να είναι ένα θέμα που θα πλέον πιθανός δημιουργώ ένα μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας.

Λόγω του πληθωρισμού και των διαρκών επιπτώσεων του lockdown στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα, οι οικονομίες θα αποδυναμωθούν περαιτέρω. Με ασθενέστερες οικονομίες και αυξανόμενο κόστος ενέργειας και υλικών, προβλέπονται διαταραχές της παραγωγής σε βιομηχανίες έντασης ενέργειας.

Δεν είναι όλα καταστροφή-και-κατήφεια, όμως. Τα εστιατόρια και τα ταξίδια θα πρέπει να δουν κέρδη καθώς η προσφορά και η ζήτηση σταθεροποιούνται. Υγιής ανάπτυξη προβλέπεται επίσης για την αυτοκινητοβιομηχανία – με δυνατότητα αύξησης των πωλήσεων οχημάτων στις ΗΠΑ κατά 2,5 εκατομμύρια!

φάή μια πιο εις βάθος ματιά σε όλα τα καυτά θέματα της αλυσίδας εφοδιασμού στο τέταρτο τρίμηνο και πριν από αυτό, ελέγξτε Σελίδα Ειδικών Αναφορών.

Schreibe einen Kommentar